Kanlı 1 Mayıs'tan Bayram 1 Mayıs'a

Güncelleme Tarihi:

Kanlı 1 Mayıstan Bayram 1 Mayısa
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2010 10:35

İstanbul Taksim Meydanı, 1978’den sonra ilk kez işçilerle buluştu. Grupların temsilcileri, Kazancı Yokuşu’na gelerek 1977’de burada yaşamını yitirenleri andı.. Taksim'de insan seli yaşandı. Binlerce kişi Taksim Meydanı'nda toplandı. Kutlamalar ara ara ufak gerginliklerle ama coşkulu geçti. Gruplar Taksim Meydanı'na sığmadı. Polis, Taksim Gezi Parkı'nı da kutlama alanına dahil etti. 1 Mayıs Komitesi, Taksim Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlamalarının saat 15.00 itibariyle sona erdiği anonsunu yaptı. Kalabalık yavaş yavaş dağıldı. 33 yıl sonra davullu-zurnalı, şarkılı-türkülü-halaylı bir şekilde kutlanan 1 Mayıs etkinliklerine Emniyet’in verdiği rakamlara göre 150 bin kişi katıldı.

Haberin Devamı

    
                   
 

TAKSİM'DEN FOTOĞRAFLAR            

İŞÇİLER TAKSİM'E DOĞRU İLERLİYOR /WEB TV            

İŞTE TAKSİM'DEN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV      

YURTTA 1 MAYIS BÖYLE KUTLANDI / WEBTV

1 MAYIS TAKSİM'DE COŞKUYLA KUTLANIYOR / WEB TV      

TAKSİM MEYDANI'NDAKİ GÖSTERİLER DÜNYA BASININDA

TÜRKİYE'DE 1 MAYIS COŞKUSU

TAKSİM’DEKİ KUTLAMANIN BİTTİĞİ ANONS EDİLDİ

Bu arada etkinliğin düzenlendiği Taksim meydanında biri 10 biri 11 yaşında 2 erkek çocuğu da kayboldu.

KÜRSÜDEN KAYIP CÜZDAN VE TELEFON DUYURUSU

Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarının ardından dağılımlar yavaş yavaş başladı. Sendikalara dağılım için kürsüden uyarı yapan görevlinin, " Elimizde çok sayıda cüzdan ve telefonla birkaç kayıp var. Dağılırken ceplerinizi kontrol edin, biz bunları burada tutuyoruz" şeklindeki anonsu dikkat çekti.

Haberin Devamı

BİR GRUP ARASINDA ARBEDE ÇIKTI  

/images/100/0x0/55ea785bf018fbb8f8820ad1
             
        
İşçi ve memur konfedarasyonlarının bazı  siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla, Taksim Meydanı'nda  yapılan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına katılacak bir grup arasında  kısa süreli arbede çıktı.

DİSK ve KESK kortejinin ilerleyişini sürdürdüğü  Şişli ile Taksim Meydanı arasındaki korteje katılmak için Mecidiyeköy'den  Şişli'ye doğru ilerleyen ve kendilerini “Halk Cephesi” olarak nitelendiren grup  arasında yaşanan tartışma, daha sonra yumruklaşmaya dönüştü.

Olay, aynı grupta bulunan bazı kişilerin araya girmesiyle büyümeden  yatıştı.

İŞÇİ-EMEKÇİ TAKSİM’E SIĞMADI

Flamalar ile Taksim Meydanı’nda renk cümbüşü yaşandı. Saat 12.00’den itibaren Taksim Meydanı doldu. Bu sırada bir ucu henüz Harbiye’de olan kortej Taksim’e doğru yürüyüşünü sürdürüyordu. Saat 12.30 itibarı ile 10 bin kişi Taksim Meydanı’na girmek için bekledi. Kalabalık yüzünden plan dışında yer alan Taksim Gezi Parkı da açıldı. Gezi Parkı da kısa bir süre sonra doldu.

KAZANCI YOKUŞU’NDA ANMA

Türk-İş’in de aralarında bulunduğu 6 memur ve işçi konfederasyonunun başkanları, Taksim’de 1 Mayıs 1977’de çıkan olaylarda hayatını kaybedenleri, Kazancı Yokuşu’nun başındaki 1 Mayıs anıtına karanfiller bırakarak andı. Burada açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Bugün yıllardan beri 1 Mayıs’larda yaptığımız gibi yine Taksim’deyiz, yine Kazancı Yokuşu’na karanfiller bıraktık. Yine 1977’de kaybettiğimiz arkadaşlarımızı en içten duygularımızla anıyoruz, ama bu anmanın geçmiş 33 yıldaki anmalardan çok büyük farkı var" dedi. Karanfil bırakanlar arasında, eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit’in eşi, DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit de yer aldı. Konfederasyon başkanları, daha sonra Cumhuriyet Anıtı’na gelerek, üzerinde karanfillerle "1 Mayıs" yazılı çelengi bıraktı. Bu sırada bazı gruplar, anıta çıkarak pankartlar açtı.

TAKSİM’DE DEDEKTÖRLERLE ARAMA

Göstericiler saat 11.00’den itibaren Taksim Meydanı’na gelmeye başladı. Meydandaki hazırlıklar sabahın erken saaatlerinde başladı. Sabahın erken saatlerinde polis ekipleri ellerindeki dedektörlerle meydanda karış karış arama yaptı. Bu arada polis arama noktarındaki polislerin sayısı, alınan sıkı güvenlik tedbirleri dikkat çekti.

Meydana erken saatlerde gelen işçiler ise 32 yıl aradan sonra Taksim’de olmanın sevinci içinde bu anı ölümsüzleştirmek için fotoğraf çektirdiler. Bazı işçiler ise kutlamalara erken başlayıp halay çekti. Mehmet özkardeş 1 Mayıs’ı kutlamak için KKTC’den geldiğini söyleyerek 1 Mayıs’ın demokrasi, eşitlik ve kardeşlik çevresinde kutlanmasına dikkat çekti. Mehmet Özkardeş 1 Mayıs’ı 32 yıl aradan sonra Taksim’de kutlamanın oldukça heyecen verici olduğunu söyledi. Alman Protestan Kilisesi’nden Papaz Peter Strube Türk-İş’in kortejinde yürüdü.

TEM’DE TRAFİK

İstanbul’a diğer illerden ve Anadolu yakasından gelen sendika otobüsleri TEM Otoyolu Kavacık mevkiinde bir sürprizle karşılaştı. Polisin, 1 Mayıs nedeniyle trafiği FSM köprüsü istikametinde tek şeride indirmesi nedeniyle metrelerce uzanan bir trafik oluştu.

ÇARŞI, CHE İLE YÜRÜDÜ

Beşiktaş’ın ünlü taraftar grubu Çarşı, Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için sabah erken saatlerde Şişli Meydanı’nda toplandı. Pankart açıp sloganlar atan yaklaşık 50 kişilik grup, daha sonra Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Çarşı Grubu, "Halkın takımı, terketmedi sevdan beni" yazılı Che Guevara fotoğraflı atkılar taşıyarak kortejde yerini aldı. Anarşist işareti bulunan ve üzerinde "Taksim, Çarşı biz aldık’ yazılı büyük bir pankartın arkasında yürüdüler. Hrant Dink’in önünde vurulduğu Agos Gazetesi’nden geçerken Çarşı Grubu, "Faşizme inat, kardeşiz Hrant", "İnadına hepimiz Ermeniyiz" diye slogan attı.

HAK-İŞ içindeki bir grup ise davul ve zurna ile çaldıkları mehter marşı ile yürüdü. Organize komitesi alana gelenleri "32 yıl sonra hoşgeldiniz" diye karşıladı. Şişhane’de toplanan Fenerbahçeli bir grup da Taksim Meydanı’na yürüdü. "Yaşasın 1 Mayıs İşçi Bayramı" yazılı pankart açan grup, çeşitli sloganlar attı. CHP ilçe teşkilatları Şişhane’deki İl binası önünde toplandı. CHP’liler kortej halinde Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kortejin en önünde milletvekilleri ve sanatçılar kolkola girerek yürüdü.

SENİN KEŞFETTİĞİN YERDE OLACAĞIZ

"Aydınlar, emekçiler kol kola" yazılı pankartın arkasında DİSK Genel  Başkanı Süleyman Çelebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve bazı  sanatçılarla beraber yer alan DİSK’in kurucusu merhum Kemal Türkler’in eşi Sabahat Türkler, "Çok mutluyum. Kemal Türkler’in 1976’da yaptığı 1 Mayıs  yine aynı yerinde kutlanacak" dedi. Çok heyecanlı olduğunu ifade eden Sabahat Türkler, "Mezarına gittim, ’başkan’ dedim, ’Yine orada olacağız, senin keşfettiğin yerde olacağız’ dedim" diye konuştu.

Taksim Meydanı’na gelen BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras  da gazetecilere yaptığı açıklamada, işsizliğe, yoksulluğa karşı dünyanın her  yerinde karnaval biçiminde bir dayanışma bulunduğunu, kendilerinin de şimdi o dayanışmanın bir parçası olduklarını söyledi. Ufuk Uras, bu konuda katkısı olan herkese teşekkür etti ve "Ben de kanun teklifi vermiştim ama bu esas, sade işçilerimizin başarısı. 1 Mayıs’ta bu alanda daha  insanca bir yaşamı savunmak için yan yana geleceğiz. Çok önemli bir tabu geride  kaldı. Şimdi sıra diğerlerinde" dedi.

37 İNSANIN ANISINA RUHUNA UYGUN BİR YÜRÜYÜŞ

Her yıl 1 Mayıs’a katıldığını belirten Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Sırrı Sakık şunları söyledi:

"Bütün emekçilerin 1 Mayıs günün kutluyorum. Her yıl 1 Mayıs’da İstanbul’dayımdım, ama her yıl gaz bombaları ile kutluyorduk. Bugün gerçekten çok farklı bir gün. Herkes barış ve demokrasiyi birlikte haykırıyor. Bu yıl gaz yeme endişesi taşımıyorum. Yani karşılıklı devlet bu konuda hoşgörülü, demokratik  kanalları açarsa hiç kimsenin çok fazla tepki göstermeyeceği, şiddete başvurmayacağı belli. 1977’de katledilen 37 insanın anısına, ruhuna uygun bir yürüyüş var. Eminim ki Nevroz’da da gördük, yani Devletin ceberrut yapısı olmasa halkların şiddete kavgaya başvurmadan, bugün ki gibi hep birlikte 1 Mayıs alanına gideriz. Orada hayatını kaybeden arkadaşlarımıza kardeşlerimize bir borcumuz var. Borcumuzu ödemeye gidiyoruz. Demokrasiyi bu ülkede hayata geçirmeye çalışıyoruz. 1 Mayıs’da ve bundan sonra hayatımızın her alanında demokrasi ve özgürlük mücadelesi alanlar açılır. Yanı tank, top, panzer, gaz bunların çözüm olmadığını, demokratik ülkelerde bunların olmadığını gördük. Buna uygun davranıp Türkiye’de daha çok örgütlü yapı oluşturarak demokratik mücadelemizi hep birlikte sürdürürüz."

1 MAYIS’A KİMSENİN GÖLGE DÜŞÜRMEYE HAKKI YOK

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Taksim Meyda’nında büyük bir coşkunun yaşandığını ifade etti. Kutlamaların biraz daha disiplini ve kurallı yapılması gerektiğini ifade eden Süleyman Çelebi, "Sonuçta 1 Mayıs’a kimsenin gölge düşürmeye hakkı yok. Biz yine coşku ile yerimizi alacağız. Burada hiç kimsenin dışarıda kalmaması lazım" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!