Foseptik kurbanı Aslı toprağa verildi

Güncelleme Tarihi:

Foseptik kurbanı Aslı toprağa verildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2010 16:16

Melek yüzlü Aslı 8 yaşındaydı... Evlerinin arkasındaki 'açık' bırakılan foseptik çukuruna düştü... Öldü... 8 yaşında… Suçlu kim? Herkes birbirini suçluyor... Asıl suçlu 'çukur' zihniyette... Böylesi büyük bir tehlikeyi sezmeyip önlem almayacak kadar cahil olanların tümünde...

Haberin Devamı

ASLI'YI YUTAN FOSEPTİK BUGÜN KAPATILDI

 

Antalya'da dün evlerinin bulunduğu sitenin bahçesinde bir gün önce ilaçlama yapılıp kapağı açık bırakılan foseptiğe düşerek yaşamını yitiren ilköğretim okulu öğrencisi 8 yaşındaki Aslı Keçeci'nin cenazesi, gözyaşları arasında toprağa verildi. Site ve apartman yönetimi, ilaçlamadan sonra kapağı kapatmadıkları gerekçesiyle ilaçlamayı yapan belediyenin taşeron firmasını, firma da eski olan kapakları değiştirmedikleri gerekçesiyle site yönetimini suçladı. Soruşturma başlatan savcılık bilirkişi atarken olayla ilgili 6 kişinin ifadesine başvuruldu. Aslı'nın ölümü nedeniyle okulunda yarınki 23 Nisan kutlamaları iptal edildi.

 

Haberin Devamı

Oturdukları sitenin bahçesinde kapağı açık unutulan foseptiğe düşerek boğulan Demirgül İlköğretim Okulu 2'nci sınıf öğrencisi Aslı Çekeci'nin cenazesi, bugün sabah saatlerinde Akdeniz Üniversitesi Adli Tıp Kurumu morgundan ailesi ve yakınları tarafından alındı. Uncalı Şehir Mezarlığı içerisindeki camide öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra toprağa verilen Aslı Keçeci'nin 4 aylık hamile olan annesi Yeliz ve kendisinin de okuduğu okulda öğretmen olan babası Cumali Keçeci, sinir krizi geçirdi. Cenaze töreninde Aslı'nın öğrenim gördüğü Demirgül İlköğretim Okulu öğretmenleri ve öğrencileri de katıldı. Aslı'nın toprağa verilmesi sırasında annesi Yeliz Keçeci, “O ölmedi, uyuyor” diye bağırdı. Aile ve yakınları cenaze töreni sırasında görünü alan gazetecilere de tepki gösterdi.

 

SAVCI, BİLİRKİŞİ ATADI

 

Aslı Keçeci'nin börek almak için sitenin yanındaki apartmanda oturan aile dostlarının evine annesi tarafından gönderildiğinde site bahçesindeki foseptiğe düşerek boğulmasıyla ilgili Antalya Cumhuriyet Savcılığı tarafından da soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Savcısı Murat Ferhat, polise talimat vererek olayla ilgili gördüğü 6 kişinin ifadesini aldırdı. Gözaltına alınan bulunmazken, ifadesi alınanların apartman yöneticisi İbrahim Zengin, site yöneticisi Hüseyin Hastürk, belediyenin taşeron ilaçlama firmasının 2 personeli ve 2 görgü tanığı olduğu kaydedildi.

 

Haberin Devamı

Savcı Murat Ferhat, Aslı'nın yaşamını yitirdiği foseptikte inceleme yapması için bir mimarı bilirkişi görevlendirdi. Foseptik kapağının standartlara uygun yapılıp yapılmadığını kontrol edecek, kullanma ömrünün bitip bitmediğini araştıracak bilirkişi, raporunu savcılığa sunacak. Savcılık, bilirkişiden gelecek rapor doğrultusunda soruşturmayı sürdürecek.

 

OKUL YÖNETİMİNE BRAVO

 

Minik Aslı'nın ölüm haberi üzerine ailesinin yanı sıra Cumali Keçeci'nin öğretmen olduğu ve Aslı Keçeci'nin öğrenim gördüğü Demirgül İlköğretim Okulu da öğretmen ve öğrenciler yasa boğuldu.

 

Okul yönetimi küçük kızın ölümünün ardından yarın yapılacak 23 Nisan Ulusal Eğemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarını iptal etti. Yarın okulda sadece İstiklal Marşı okunup, saygı duruşunda bulunulacak ve bir öğrencinin şiir okumasıyla 23 Nisan töreni sona erecek. Aslı'nın okuduğu 2- B sınıfında oturduğu sıraya bugün arkadaşları tarafından okul bahçesinden toplanan çiçekler konuldu.

 

Haberin Devamı

ANNE KIZINI DÜŞERKEN GÖRDÜ

Yan apartmandaki aile dostlarına börek almaya gönderdiği kızı Aslı'nın foseptiğe düştüğünü balkondan gören annesi Yeliz Keçeci, tek çocuğu Aslı'nın dışarıda oynamasına bile çok nadir izin verdiğini, dün arkadaşının annesinin börek yaptığını söylemesi üzerine almaya gönderdiğini belirtti.

 

Balkona çıkarak kızının gidişini izlemeye başladığını söyleyen anne Yeliz Keçeci, komşularına olayı anlatırken şunları söyledi:

 

“Kapağı yarım biçimde açık bırakılan foseptiğin üzerine geldiğini ve ayağını bastığığını gördüm. Bağırarak dışarı fırladım. Site bahçesindeki market çalışanlarını da çağırarak olay yerine koştum. Aslı bu sırada elleriyle foseptik kenarlarına tutunmaya çalışıyordu, ancak dayanamayarak düştü. Yetişemedim, kurtaramadım onu.”

 

Haberin Devamı

SORUMLU İLAÇLAMA FİRMASI

 

Apartman yöneticisi İbrahim Zengin, polisteki ifadesinde olayın nasıl olduğunu görmediğini, kalabalığı görünce hemen koştuğunu söyledi. Zengin, “Sitemizin çalışanı olan Bahri Dilici yanıma gelerek, ‘Belediyeye bağlı iki görevli ilaçlama yapacağını söyledi. Ben de onlara yardımcı oldum. Sonra ilaçlama yapacakları yeri bulan bu kişiler foseptik kapaklarını açıp ilaçladılar, ardından da kapağı yarım kapatarak olay yerinden ayrıldılar’ dedi. Yani kapak yarım olarak kapalıymış tam olarak kapalı değilmiş” diye ifade verdi.

 

Site yöneticisi Hüseyin Hastürk ise kendisinin o saatte evde olmadığını saat 18.00 sıralarında geldiğinde olayı öğrendiğini site içerisindeki tüm blokların foseptiklerinin ayrı olduğunu söyledi.

 

Haberin Devamı

DUMAN TEKRAR HAVAYA ÇIKAR

 

Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Kontrol Koruma Daire Başkanı İnanç Argun, olayın yaşandığı sitenin içerisinde 5 foseptiğin kapağının bulunduğunu, 4'ünün kapalı olduğunu söyledi.

İlaçlamayı belediyenin taşeron firması Cesa- Belga iş ortaklığına bağlı iki personelin yaptığını belirten İnanç Argun, “Firma elemanlarının kapağı açık bırakması söz konusu olamaz, çünkü ilaç sıkıldıktan sonra kapak kapatılmalıdır. Aksi halde içeriye sıkılan duman tekrar havaya çıkar. Kaldı ki burada kapağın kenarındaki delikten pompayla ilaç verilmiş. Firma, bize kapağın açık bırakılmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Bunlar çok eski binalar ve çukurun sac kapağının da incelenmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

SİTE YÖNETİMİ UYARILDI

 

Foseptiği olaydan bir gün önce ilaçlayan Cesa- Belga şirketinin Antalya Sorumlu Müdürü Bahadır Anaç, kapağı açık bıraktıkları suçlamasını kabul etmediklerini bildirdi. Bahadır Anaç, şunları söyledi:

 

“Biz her 10 günde bir kentte bulunan 300 bin çukurun ilaçlamasını yapıyoruz. Vahim olayın meydana geldiği foseptiği de 20 Nisan günü arkadaşlarımız saat 14.00 sıralarında ilaçladı. İki personelimiz olay yerine giderek üzeri saçla örtülü ve kenarlarında bordür taşı bulunan kapağı açmadan kenarında bulunan deliklerden içeriye sıcak duman vermişler ve bu biçimde ilaçlama yapılmış. Çünkü kapağı açık bırakmak ilaçlamanın anlamını kaldırıyor. Bu iki personelin 4 yıllık deneyimi var. Bu arkadaşlarımız yaklaşık 7- 8 ay önce sitenin yöneticisi olduğunu söyleyen kişiyi çukur başına çağırıp kapağın tehlike arz ettiğini ve değiştirilmesi gerektiğini belirterek uyarmış.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!