Şehitler Abidesi'nde 6 parmaklı komutan rölyefi

Güncelleme Tarihi:

Şehitler Abidesinde 6 parmaklı komutan rölyefi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2010 00:00

ÇANAKKALE Şehitler Abidesi’nin ayaklarında bulunan ve Mehmetçiğin kahramanlığını anlatan rölyefte, askerlerine düşmanı hedef gösteren bir komutanın elinin 5 yerine 6 parmaklı oluşu yıllar sonra farkedildi.

Haberin Devamı

6 PARMAKLI KOMUTAN RÖLYEFİ / FOTO GALERİ

“Çanakkale Geçilmez” destanını yazan ve gösterdiği kahramanlıkla, Türk’ün adını dünyaya duyuran Mehmetçik’i ölümsüzleştiren Şehitler Abidesi’ndeki bir hata şaşkına çevirdi. Morto Koyu’nun gerisinde yükselen Hisarlık Tepe’de yapımına 1954 yılında başlanan 41.7 metre yüksekliğindeki Şehitler Abidesi 1960 yılında bazı eksikleriyle birlikte ziyarete açıldı. Geceleri de görülebilmesi için 1998 yılında ışıklandırılan abidenin ayaklarında bulunan 8 rölyef, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü’nün açtığı yarışma sonucunda, ünlü heykeltıraş Prof.Dr. Ferit Özşen’e yaptırıldı ve 27 Kasım 1999 tarihinde törenle açıldı.

DİKKATLİ BİR ZİYARETÇİ FARKETTİ

Her yıl 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve 24 Nisan Çanakkale Kara Savaşları törenlerine ev sahipliği yapan Şehitler Abidesi’nin ayaklarındaki rölyeflerde yapılan bir hata ise 11 yıl sonra ortaya çıktı. Abidenin ayaklarındaki 8 rölyeften biri olan ve hem Seyit Onbaşı’nın kahramanlığını anlatan, hem de bir komutanın savaşı sevk ve idaresini gösteren rölyefte; komutanın, askerlerine düşmanı hedef gösteren elinin 5 yerine 6 parmaklı olarak yapıldığı yıllar sonra bir ziyaretçinin gözüne takıldı. Komutanın, gözükmeyen başparmağı, düşmanı gösteren işaret parmağı ve geriye kalan 4 parmağıyla toplam 6 parmaklı olduğu saptandı.

HATA EN KISA SÜREDE DÜZELTİLECEK

Bu iddiayı ilk kez duyduğunu anlatan rölyeflerin mimarı ünlü heykeltıraş Prof.Dr. Ferit Özşen, 1998 yılında açılan yarışmada kendisine ait proje seçildikten sonra 1999 yılı şubat ayında yontma çalışmasına başladıklarını ve kasım ayında rölyefleri tamamladıklarını söyledi. Şehitler Abidesi’nin kara tarafına bakan ayaklarına kara savaşlarından sahneler, deniz tarafına bakan ayaklarına ise deniz savaşından sahneler yaptıklarını anlatan Prof.Dr. Özşen, en kısa sürede Çanakkale’ye gelerek komutanın elindeki bir parmağı yontarak yok edip hatayı düzelteceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!