Türk liseleri için anlaştılar

Güncelleme Tarihi:

Türk liseleri için anlaştılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2010 00:00

Almanya Başbakanı Merkel, “Türkiye’nin Almanya’da okulları olabilir. Ama bu Almanca öğrenmemek için bir bahane olmamalı.

Haberin Devamı

MERKEL'DEN ERDOĞAN'A BEYAZ GÜVERCİN



Bunları ayrıntılı olarak ele aldık ve ortak bir tutum üzerinde anlaşmaya vardık” dedi. Başbakan Erdoğan da, görüşmenin çok iyi geçtiğini belirterek, “Okul işi tamam, sorun yok” diye konuştu.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşmesi sonrası “Almanya’da Türk lisesi” açılmasında anlaştıklarını söyledi. Erdoğan, Merkel’i uğurladıktan sonra makamına çıkarken Başbakanlık merdivenlerinde, “Görüşmeler iyi geçti mi?” sorusuna, “İnanılmaz başarılı geçti. Çok memnun kaldım” yanıtını verdi. Merkel ile bir süredir yaşanan “Almanya’da Türk lisesi açılması” polemiğinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, konunun görüşmede kapsamlı şekilde ele alındığını belirterek, “Okul işi tamam, bir sorun yok” yanıtını verdi.

Erdoğan: Şansölye’den duymak memnun etti

Görüşmelerden sonra düzenlenen basın toplantısında Erdoğan, İstanbul Beykoz’da inşa edilecek ve alt yapı çalışmaları bitirilen Türk-Alman üniversitesi kurulmasına ilişkin kanunun bugün TBMM’den geçeceğine inandığını vurgulayarak, “Alman, Avusturya, İstanbul Erkek Lisesi gibi Almanca eğitim veren liselerimiz var. Anadolu liselerinde, normal liselerde Almanca öğrenmek mümkün. Benzer statüde adımların Almanya’da atılabileceğini Şansölye Merkel’den duymak beni ayrıca memnun etti” dedi.

3. ve 4. kuşak da yaşama katılmalı

Merkel de, Almanya’da Türk okulları açılması konusunu Erdoğan ile görüştüklerini belirterek, Türkiye’nin yurt dışında ve Almanya’da okulları olabileceğini, bu konuda ortak tutum üzerinde anlaşmaya vardıklarını söyledi. Almanya’da çok sayıda Türk-Alman okulu olduğunu, çok sayıda okulda Türkçe eğitim verildiğini kaydeden Merkel, şöyle konuştu:

“Bizim üzerinde durduğumuz husus, Almanya’da Almanca bilmeyen kimsenin yaşaması uygun olmaz. Çünkü içinde yaşadıkları ülkenin dilini bilmeleri entegrasyon için ön koşul. Bizim hedefimiz asimilasyon değil, herkesin kültürünü, köklerini korumasını istiyoruz. Fakat 3. ve 4. kuşak Almanya’da yaşayanların toplumsal yaşama katılmasını istiyoruz. Gelecek kuşaklarda da insanların sadece işçi olarak değil, iş adamı, öğretmen, bilim adamı olarak çalışmalarını istiyoruz, geçmişlerini geleneklerini unutmadan elbette...”

Almanca öğrenmek şartıyla olabilir

“Türkiye’nin yurt dışında, Almanya’da okulları olabilir. Ama Almanya’da yaşayan Türkler için bu Almanca öğrenmemek için bir bahane olmamalı. Bunları ayrıntılı olarak ele aldık ve ortak bir tutum üzerinde anlaşmaya vardık” diyen Merkel, “Almanya’da yaşayan Türkler bize zenginlik katıyor. Büyük katkıları var ve onların topluma daha da iyi entegre olmalarını istiyoruz” dedi.

Ankara Protokolü mutlaka uygulanmalı

Almanya Başbakanı, görüşmede AB katılım müzakereleri konusunu ele aldıklarını ve “Ahde vefa ilkesini yeniden vurguladıklarını” belirtti. Merkel, “Benim açımdan en önemli husus, Ankara Protokolü’nün uygulanması, çünkü burada Kıbrıs sorunu halledilmedi. Türkiye’nin tam üyeliği dışında, Kıbrıs konusunun da ele alınması hepimizin yararına olacaktır” diye konuştu. Türkiye’nin AB üyeliğine destek veren ülkelerin ‘imtiyazlı ortaklık’ hususundaki eleştirileri hakkındaki bir soru üzerine Merkel, Türkiye’nin AB ile çok uzun bir geçmişi olduğunu, bu süre içinde hem Türkiye’de, hem AB’de çok şey değiştiğini söyledi.

9 yaşındaki Lara’dan beyaz barış güvercini

BAŞBAKAN Merkel, resmi karşılama töreninin ardından Başbakan Erdoğan’la baş başa görüşmeye geçmeden önce Lara isimli 9 yaşındaki öğrencinin yaptığı ‘beyaz barış güvercini’ biblosunu hediye etti ve öğrencinin şu mesajını iletti: “Merhaba! Bu güvercin sana geldi. Onu Unna şehrinde Katharinenschule’de okuyan Lara adında 9 yaşındaki bir çocuk yaptı. Güvercin ‘barış’ın sembolü. Birkaç gün ona baktıktan sonra onu bu yazı ile dünya barışını devam ettirmek için bir kişi veya kuruluşa gönder. Bize de hemen, mümkünse çektiğin bir resim ile birlikte bir mail yolla. Böylece biz de güvercinin ‘barış yolu’nu takip edebiliriz. Bununla sen de Margaretenhöhe Essen’deki ilkokullarının, Hattingen’deki Franziskusschule’nin, Unna’daki Katharinenschule’nin, ayrıca İstanbul ve Pecs’deki okulların barış hareketine katkıda bulunmuş olacaksın.’ Merkel, Erdoğan’a mail adresini de verdi.

Türkiye’yi destekliyoruz

/images/100/0x0/55ea29fbf018fbb8f86f20ba


ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, iki günlük Türkiye ziyareti kapsamında dün ilk olarak Anıtkabir’e gitti. Protokolün her zaman kullandığı Aslanlı Yol yerine daha kısa olan Bayraklı Yol’dan Anıtkabir’e gelen Merkel, Atatürk’ün mozolesine çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Merkel, burada Anıtkabir Şeref Defteri’ni imzaladı. Merkel, deftere Almanca, “Modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, eserinin önünde saygıyla eğiliyoruz. Türkiye’yi yolunda destekliyoruz” yazdı. Merkel’e Anıtkabir ziyaretinde Devlet Bakanı Egemen Bağış eşlik etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!