Mardin fetvası masada

Güncelleme Tarihi:

Mardin fetvası masada
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2010 00:00

Başta El Kaide olmak üzere birçok radikal İslami grubun eylemlerini meşrulaştırmak için dayandıkları, Mardin Fetvası olarak da bilinen 700 yıllık cihat fetvası, “Barış Diyarı Mardin” konferansında yeniden yorumlanıyor.

Konferansı düzenleyen ve çok konuşmaması için tehdit edildiğini söyleyen Malik, “İslam masum insanları öldürmeyi emretmiyor. Müslümanları, Müslüman olmayan yönetimlerle savaşmaya çağıran Mardin Fetvası’nı bugünün koşullarında yeniden yorumluyoruz” dedi.

EL KAİDE gibi aşırı dinci örgütlerin eylemlerine meşruiyet kazandırmak için kullandığı 700 yıllık ‘Cihat Fetvası’nı barışçı bir söylemle yeniden yorumlamak için Mardin’de ‘Barış Diyarı Mardin’ başlıklı konferansı düzenleyen İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Canopus Consulting Direktörü Aftab Ahmad Malik, tehdit edildiğini söyledi. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda din adamını biraraya getiren konferansın açılışı öncesi konuşan Malik, “Çok fazla konuşmamam konusunda uyarıldım” dedi.

Hoşgörü ve barış için

İslamın masum insanların öldürülmesini emretmediğini vurgulayan Malik, cihadın İslami kaidelerle yeniden yorumlanması gerektiğini ileri sürdü. Malik, “Radikal grupların eylemlerini meşrulaştırmak için kullandıkları dini argümanların başında ‘Mardin Fetvası’ olarak bilinen ve Müslümanları, Müslüman olmayan yönetimlerle savaşmaya çağıran fetva gelir. Burada, o fetvanın bugünün koşullarında geçerli olup olmadığını tartışacağız” dedi.
Mardin Artuklu Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı, Küresel Yenilik ve Rehberlik Merkezi (GCRG) ile Canopus Consulting organize ettiği konferansa katılan Süryani Metropoliti Salibe Özmen “Bu tür toplantılar dinler arasındaki hoşgörü ve barışın geleceği açısından önemlidir” dedi.

Kanlı argüman

Konferansın ilk oturumu, ‘Fetvanın işgale karşı bir direniş mi? Yoksa İslam adını kullanan örgütlerin kanlı eylemlerine meşruiyet kazandırmak için kullandığı bir argüman mı?’ başlığıyla açıldı. Dünyadaki Müslüman Azınlıkların Başkanı Dr. Ali Al-Karadağı Mardin Fetvası’nın şimdiye kadar hatalı yorumlandığını, yeniden okunup yorumlanması için doğru zamanda bulunduklarını söyledi.

İslam’la bağdaşmaz

GCRG Kurucu Üyesi Şeyh Abdullah Bin Bayah ise din adına insan öldürenleri hırsızlara benzeterek, şunları söyledi: “Mardin Fetvası bir kapıdır. Bu kapı sayesinde pek çok soruna çözüm getirebiliriz. Bu fetva üzerine savaş açanlar yanlış yapıyor. Londra ve başka yerde terörist saldırı yapmak İslam’la bağdaşmaz.”

Moğollara karşı cihat

Moğol istilası altındaki Mardinlilerin isteği üzerine, İslam dünyasının önde gelen alimlerinden İbn-i Teymiyye 1300’lü yılların başında verdiği fetvayla Müslümanları, Müslüman olmayan yönetimlerle savaşmaya çağırdı. Cihat Fetvası zaman içinde farklı şekillerde yorumlanarak, bugün İl Kaide başta olmak üzere, terör örgütlerinin bir numaralı argümanları arasında yerini aldı. Mardin’de iki gün sürecek konferansta barışçıl bir dile çevrilmesi planlanan fetvanın verildiği dönemde, Moğollar insanları öldürüyor, mal mülke zarar veriyorlardı. İbn-i Teymiyye’nin fetva vermesinin tek sebebi Moğolları kovmaktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!