Made by AKP

Güncelleme Tarihi:

Made by AKP
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2010 00:00

CHP Lideri Baykal, sivil darbe sürecinin Anayasa değişikliğiyle sonuçlanacağını söyleyerek, “Bu paket bir AKP prodüksiyonudur, hiç kuşku yok. Bir ‘Made by AKP’ yani” dedi.

Yeni paketle yargının AKP’nin yargısı haline geldiğini vurgulayan Baykal, “Başbakan ve yanındakiler hazırlamış, ‘Size 3 gün süre. Evet, hayır, bildirin.’ Başka bir emrin” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 26 maddeden oluşan Anayasa değişikliği paketini, “Bu paket bir AKP prodüksiyonudur, hiç kuşku yok. Bir ‘Made by AKP’ yani AKP tarafından yapılmıştır. AKP üretimiyle karşı karşıyayız” sözleriyle eleştirdi. CHP Grup toplantısında konuşan Baykal, “Bu düzenleme yargı bağımsızlığı ülkesinin, bu iktidar tarafından tahrip edilmesi sonucunu doğuracaktır. Bir süredir hepimizin bildiği sivil darbe süreci bu Anayasa değişikliğiyle noktalanacaktır” dedi. Baykal, özetle şunları söyledi:

Başka bir emrin

Anayasa, doğmamış çocukları, oy veren, vermeyen herkesi ilgilendiriyor. Geniş bir anlamı olan anayasal düzenlemeyi, siz nasıl olur da kendi parti mutfağınızın iç işi diye düşünebilirsiniz? Ne üniversitelerin ne yargı kurumlarının bilgisi var. Kimse bilmiyor; Başbakan ve yanındakiler biliyor. Bunu hazırlamış, ‘Size 3 gün süre. Evet, hayır, bildirin, gereğini yapıyoruz’ Başka bir emrin. Hayırlı olsun.

Cami kimsenin olmamalıdır. Bütün Müslümanların, hepimizin olmalıdır. Camiye müdahale etmeyin, camiyi özelleştirmeyin. Kışlayı siyasileştirmeyin. ‘Şu gitsin, bu gelsin’ demeyin. ‘Cami ve kışla bizim olsun. Kimsenin ruhu duymaz. Gerekirse tehdit eder, sindiririz’ anlayışının vahim sonuçları olur. Şimdi sıra mahkemeye siyaset sokmada. Kendi yargısını kurmak üzere harekete geçmiştir. Kimse kendini kandırmasın.

Bu değişiklikle Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın değil AKP’nin Anayasa Mahkemesi haline geliyor. Yargı, AKP’nin yargısı oluyor. 12 Eylül rejimi, ondan önceki askeri dönemler dahi cumhuriyetin ana sütununu oluşturan yargının siyasi kontrol altına girmesi doğrultusunda bu iktidarın yapmayı denediğini aklından bile geçirmemiştir. Biz ‘12 Eylül Anayasası gitsin’ diye ‘AKP Anayasası’na razı olamayız.

Kenar süsü, garnitür

Değişiklik paketinde 3 önemli madde var; gerisi kenar süsü, yemeğin garnitürüdür. Anayasa Mahkemesi, HSYK ve siyasi partileri denetleme işlevini yargıdan alıp denetlenecek olan siyasetçilerin kararına bağlama girişimidir. Siyasileri, anayasal denetimden kaçırma, hukuk dışına çekme, hukuku da siyasetin emrine sokma.

RTÜK’e haksızlık

Bu yasayı hazırlayanlar RTÜK’ün hakkını yemiş. RTÜK’ten de Anayasa Mahkemesi’ne üye lazım. Cumhurbaşkanı RTÜK’ten de seçsin. Bu seçim sonunda arkadaşlarımız hesap yapmışlar yeni düzenlemede Anayasa Mahkemesi’nin 19 üyesinin 4’ünün hukukçu olması yeterli olacak. Bu düzenleme daha demokratik bir Anayasa Mahkemesi’ne mi bizi götürecek ki Cumhurbaşkanı vatandaşlar arasından üye seçerken gerekli desteği Deniz Feneri’ne gösterecektir.

Tavuklar tilkiye emanet

CHP Lideri Baykal, grupta yaptıgğı konuşmada, AKP’nin Anayasa taslağına ağır eleştiriler yöneltti. Baykal, “Siyasi partilerin kapatılma izni artık Meclis’ten çıkacak. Hukuk gerektiriyor olsa bile siyaset izin vermedikçe hukuk işlemeyecek. Benzetmek gerekirse bu düzenlemelerin tümü çok açık bir şekilde tilkiye kümesteki tavukları emanet etmek demektir. Sen mahkûm olmuşsun. Bir daha olmamak için anayasaya saygı göster. ‘Hayır, ben kendi anayasamı yapacağım’ anlayışıdır bu” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!