Çanakkale'deki törende Azeri gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Çanakkaledeki törende Azeri gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2010 10:49

ÇANAKKALE Deniz Zaferi’nin 95'inci yıldönümü kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen ilk törenle başladı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Tören sonrası, Azerbaycanlı heyetin şehitliğe levha koyma isteği yüzünden gergin anlar yaşandı.

Haberin Devamı

TÖRENDEN FOTOĞRAFLAR

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 95'inci yıldönümü kutlamaları, Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşen ilk tören ile başladı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Vali Abdülkadir Atalık ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, saat 09.00’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk konuldu. Törene, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere 20 CHP’li milletvekili de katıldı.

KILIÇDAROĞLU’NA BÜYÜK İLGİ

CHP’li Kılıçdaroğlu, törene katılan vatandaşların ilgi odağı oldu. Adana’dan gelen gazi yakını 55 yaşındaki Celal Dolaşır, hatıra fotoğrafı çektirdiği Kılıçdaroğlu’nun elini öpmek istedi. Kılıçdaroğlu’nun buna engel olması üzerine Dolaşır, “Ben Adanalıyım, Allahın adamıyım” diyerek isteğini ısrarlı bir şekilde yineledi. Ancak, Kılıçdaroğlu, Dolaşır’ın yanağından öpmesine izin verdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından, tören Salih Reis Firkateyni’nden zafer anısına 21 pare top atışıyla son buldu. Vali Abdülkadir Atalık ve İçişleri Bakanı Atalay birlikte tören alanından ayrılırken, Azerbaycan’dan gelen heyetle aralarında gergin anlar yaşandı.

Çanakkale Savaşları sırasında Azerbaycan’dan giden askerlerin de cephede görev aldığını söyleyen Beynal Halk Diaspora Merkezi Başkanı İsmail Agayev, Gelibolu Yarımadası’na Azeri şehitler adına bir levha konulması gerektiğini söyledi. Agayev, bu talebi yanlarına yaklaştığı Bakan Atalay ve Vali Atalık’a iletmek istedi. Elindeki metini de uzatmaya çalıştı. Ancak Vali Atalık ile Bakan Atalay’ın metni kabul etmemesi ve kendisini dinlemeden uzaklaşması üzerine sinirlenen Agayev, yüksek bir ses tonuyla şunları söyledi:

“1'inci Dünya Savaşı sürecinde Çanakkale cephesinde verilen mücadele sırasında Türklük ve Müslümanlığın ayakta kalması için bu uğurda şehit olan 253 bin Mehmetçiğimiz ile aynı kaderi paylaşan 3 bin Azerbaycanlı şehidimizin hatırasına buraya bir levha koymak istiyoruz. Bizim levhamız hazırdır. Geçen yıl bu konuyu Başbakan ile görüşmüştük. Levhanın konulabileceğini bildiren bir mektup var elimizde. Abidenin yanına bu levhayı koymak istiyoruz. Biz bir millet, iki devletiz, kardaş. Biz sadece şehitlerimiz anısına bir levha istiyoruz. Neden bunu kabullenemiyorlar. Neden bunu anlamazlar ki. Azerbaycanlılar, burada dövüşüp, vuruşup şehit olmuştur. ABD ve İsviçre senatolarında, yalancı Ermeni soykırım iddiasıyla Türkiye’yi suçluyorlar. Biz özümüzü bilmesek, şehitlerimize kıymet vermesek, kim bize kıymet verebilir. Özümüz bizi ayırırsa, ABD, İsviçre ve Ermeni’den ne farkımız kalır.”

Tören, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Vali Abdülkadir Atalık’ın alandan ayrılmasıyla son buldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!