Gündem
Silivri'nin avukatlık tarifesi de farklı



Silivri'nin avukatlık tarifesi de farklıErgenekon, Balyoz, Poyrazköy, Amirallere Suikast, Kafes soruşturma ve davaları, avukatlık ücretlerinin katlanmasına yol açtı. Bazı davalar için istenen avukatlık ücreti 100 bin dolar. Bir çok sanık avukat tutamıyor.

ERGENEKON'la başlayan Poyrazköy, Amirallere Suikast, Kafes ve Balyoz'la devam eden soruşturma ve bunlarla ilgili açılan davalar, avukatlık ücretlerini patlattı. Bir çok sanık avukat tutmakta zorlanırken, ünlü bazı avukatların savunma için 100 bin dolar istedikleri bildirildi.

Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın eşi Nilgül Doğan'ın, "Tutuklanan subayların maaşları da kesildiği için avukat tutamıyorlar. Hepsi perişan" sözlerinden sonra Hürriyet'in konuştuğu Silivri'de devam eden bazı davaların avukatları, bu davalara özgü ayrı bir ücret tarifisi oluştuğunu, davanın 4 gün devam etmesi nedeniyle diğer davalara gidememeleri, Silivri'ye gidiş-gelişlerin zorluğu, davanın savunmasının özel ihtisas gerektirmesi nedeniyle ücretlerin de bugün 30 ile 100 bin lira arasında değiştiğini söylediler.  

Ücretler niçin yüksek

Hürriyet'in konuştuğu Ergenekon davası ve Balyoz, Kafes, Amirallere Suikast Planı soruşturmalarının avukatı ücretlerin yüksekliğiyle ilgili şunları söyledi:

"Ergenekon davası bu alanda bir ilk olması nedeniyle bu davanın avukatları deneyim kazandı. O yüzden bu tür http://preview.hurriyet.com.tr/preview/image.aspx?picid=10128939soruşturma ve davalarda da aynı avukatlar şüpheli ve sanıklar tarafından tercih ediliyor. Ancak, bu avukatların ücretleri de hayli yüksek. Bunun nedeni, davaların Silivri'de 4 gün sürmesi, her gidişin en az 60 lira benzin masrafı oluyor. Bu ayda bin 600 lira demektir. Silivri'de ki duruşma yüzünden başka davalara gidilemiyor. Bu da ücretin ister istemez yükselmesine neden oluyor. Bazı sanıkların avukat tutamadığı için savunma yapamadıkları da bir gerçek. Gecikmeler olmaması için gönüllü olarak bu durumdaki sanıkların da avukatlığını yapıyoruz."

Avukat ücreti için evlerini satıyorlar

Bir avukat da, "Tutuklanan subayların, polislerin maaşları zaten düşük. Ayrıca tutuklandıkları için maaşları kesiliyor. Ailelerinin yol harcamalarını da dikkate aldığımızda bu kişilerin para veremeyecek durumda olduğu da ortada. Biraz biz, çoğunlukla sanık ve yakınları büyük fedakarlıklar yapmak durumunda. Ücret ödeyebilmek, masrafları karşılamak için otomobilini, evini satanlar az değil. Hepsi maddi yönden de büyük bir yıkıma uğruyor. Biz avukatlar olarak kimsenin yakasına yapışmıyoruz, onlara ödemelerde de her türlü kolaylığı gösteriyoruz" dedi.

Aynı avukatlar tercih ediliyor

Ergenekon Davaları ile diğer soruşturmalarda yaklaşık 300 civarında sanık bulunduğunu belirten avukat, bu kişileri savunanların da 80 civarında olduğunu, genelde davaların içeriğini bilen aynı avukatların tercih edildiğini söyledi.

Ünlü bazı avukatların tarifelerinin de alabildiğine yüksek olduğuna dikkat çeken avukat, "Ergenekon ve benzeri davalarda 60 ile 100 bin dolar avukatlık ücreti isteyenler de var. Avukatların ücretleri yüksek ama davanın özel durumunu dikkate almak gerekiyor" dedi.




15 Mart 2010