Bugün yapılanlar hukuk içinde

Güncelleme Tarihi:

Bugün yapılanlar hukuk içinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2010 00:00

28 Şubat sürecinde hakkında yüzü aşkın soruşturma ve dava açılan, gözaltına alınıp, 4 ay 26 gün de hapis yatan eski bakanlardan Hasan Celal Güzel’den, MHP’li Meral Akşener’in “Bugün 28 Şubat’tan daha hoyrat” sözlerine, “Bugün her yapılana ben de katılmıyorum ama bugün yapılanlar hukuk içinde oluyor” itirazı geldi.

Güzel, Akşener’in sözlerini şöyle değerlendirdi:

Sözlerine katılmıyorum

Ben Meral Hanımı çok severim, yakın dostumdur. Bir muhalefet partisinin önde gelen bir ismi olarak böyle bir değerlendirme yapmasını doğal karşılıyorum ancak söylediklerine katılmıyorum. Çünkü iki süreç arasında çok önemli bir nokta kaçırılıyor. 28 Şubat tamamen hukuka aykırı olarak, o zamanki darbe cuntası olan illegal Batı Çalışma Grubu’nun yönlendirdiği, baskılarda ve anti demokratik müdahalelerle hareket ediyordu.

Şimdi yargı ortaya çıkarıyor

Şu andaki mevcut yönetimin ortaya çıkan bu darbe hazırlıkları, teşebbüsleriyle hiçbir bağı yok. Tam tersine bunları ortaya çıkaran yargı. Yani, Türkiye’deki savcılar, mahkemeler kendilerine intikal eden belgeleri değerlendiriyorlar ve bu süreç işliyor. Bugünkü bazı tutumlar tenkit edilebilir Bu sürecin işleyişi konusunda, adil yargılama hakkına ters düşen bazı tutumlar tenkit edilebilir. Ben de yazılarımda zaman zaman gözaltıları, tutuklamaları, bu sürecin uzun sürmesinin mağduriyete sebep olduğunu söyledim. Ama 28 Şubat ile şu anda normal mahkemelerin demokratik sistem içindeki işleyişini mukayese etmek hiçbir şekilde mümkün değil.

Dağlar kadar fark var

Kaldı ki o zamanki yönetimle bugünkü yönetim arasında da dağlar kadar fark var. Bugünkü yönetimin bütün ithamlara karşılık bu darbe hazırlıklarının ortadan kaldırılması konusunda herhangi bir müdahalede bulunduğunu söylemek mümkün değil. Başbakan da devamlı bunu söylüyor. 28 Şubat öyle değildi. Çevik Bir, hakkımda açılan yüzden fazla davada savcılara talimat gönderiyor, “rica ederim” diye emir veriyordu, “Hakkında soruşturma yapınız, dava açınız” diye. Ben o emir niteliğindeki yazılarla AHİM’e gidip tam beş dava kazandım. Şimdi böyle bir durum mu var ortada?

En fazla mağdur olanlardan

Rövanşist bir tavır olsa, bu tavrı Meral Hanımın desteklemesi lazım. Çünkü Meral Hanım o dönemde en fazla mağdur olan kişilerder biriydi. Çevik Bir’in endirekt tehdidini bana kendisi anlatmıştı. Müsteşarı Teoman Ünüsan vasıtasıyla tehdide uğradı. Koskoca İçişleri Bakanı, üstelik hanım. Rövanş alma durumunda olan biri varsa o da kendisi olması lazım.

Bugünküne rövanş denemez

Bunun rövanş olabilmesi için hükümet tarafından güdülmesi lazım. Bu doğru bir teşhis değil. Yanlış bir şey yapılmışsa o niye ortaya çıkarılmasın, Meral Hanımın da o görüşte olması gerekir. Rövanş deyince, mağdur olanlar şimdi başkalarını mağdur etmek istediler, buna da bütün Türk yargısını alet ediyorlar, kullanıyorlar gibi bir sonuç çıkar, ben buna inanmıyorum. Bana göre 28 Şubat da yargılanmalıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!