Gündem
CHP'den tasarıya Öcalan resti

A.A

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Terörle Mücadele Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısından, “Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a ilişkin bölümün çıkarılması halinde, taş atan çocuklarla ilgili bölümün görüşülebileceğini” söyledi.

Okay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in “taş atan çocuklar” için düzenlemelerin de yer aldığı tasarısıyla ilgili ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu.
Ergin'in, tasarının TBMM Adalet Komisyonunda görüşülmesi için CHP'nin daha önceki rezervlerini dinlediğini belirten Okay, “terörle mücadeleyi zaafa uğratacak herhangi bir girişime destek vermeyeceklerini” söylediklerini anlattı.

Okay, görüşmede, bölücü terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanma ihtimalini yaratabilecek düzenlemenin, tasarıdan çıkarılmasını istediklerini vurgulayarak, “Taş atan çocuklarla ilgili Terörle Mücadele Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunundaki 2 maddelik değişikliğe ilişkin bölümün görüşülebileceğini ama bunun bir paket halinde gelmesi halinde, Öcalan'a ilişkin bölümünün çıkarılmaması durumunda, çocukların da mağdur olacağını ifade ettik” diye konuştu.

Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ilk maddesine göre 18 yaşından küçüklerin, çocuk olarak kabul edildiğini anımsatan Okay, çocukların suçlu olmadığını, suça itildiğini dile getirdi. Okay, Bakan Ergin'e, çocukların çocuk olmaktan kaynaklanan haklarına ilişkin düzenlemelerin, Adalet Komisyonunda görüşebileceklerini ilettiklerini bildirdi.

Tasarının, komisyonda teknik ve ayrıntılı görüşülmesine ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Okay, görüşmede, “Sadece çocuklara ilişkin bölümde birlikte çalışma olabilir” dediklerini dile getirdi.

Okay, Öcalan'ın yeniden yargılama ihtimaline tepki gösterdiklerini, bu nedenle tasarının Adalet Komisyonunda görüşülmediğini belirterek, “Öcalan'a ilişkin bölüm tasarından çıkarsa, çocuklara ilişkin bölüm görüşülebilir. Parlamentodan, terörist başına af, tahliye ihtimali yaratacak bir düzenlemenin geçmesini CHP olarak istemeyiz. Bunun, diğer grupların da istemesini düşünmek istemiyoruz. Ön şart olarak düşünün, onun çıkarılması gerekir” diye konuştu.

 




10 Mart 2010