'Suçlu kerpiç evler'

Güncelleme Tarihi:

Suçlu kerpiç evler
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2010 12:01

Başbakan Erdoğan, Elazığ'da meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremde can kaybının 50'den fazla olmasını kerpiç evlere bağladı ve vatandaşları uyardı.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan: " "Rica ediyorum, sakın hasarlı yapılara girmeyin, artçı sarsıntılar devam ediyor" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ'da meydana gelen depremin ardından bölgedeki deprem ve artçı sarsıntıların sürdüğünü belirterek, vatandaşlardan hasarlı yapılara girmemelerini istedi.

Başbakan Erdoğan, AK Parti Kadın Kolları tarafından AK Parti Genel Merkezinde düzenlenen, “Uluslararası Kadın Hakları Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, Elazığ'daki depreme ilişkin son durum hakkında bilgi verdi.

Merkezi üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan depremde 51 kişinin hayatını kaybettiğini, 71 kişinin de yaralı olarak hastanelerde tedavi altına alındığını söyleyen Başbakan Erdoğan, Ankara, Kayseri ve Van'da bulunan ambulans helikopterlerin bölgeye intikal ettiğini, Türk Kızılayı'nın ilk etapta 230 çadır, bin battaniye, 20 prefabrik ev, 2 seyyar mutfak ve personeli bölgeye sevk ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Çevre il ve ilçelerden çok sayıda ambulans, sağlık personeli, arama-kurtarma ekibinin de bölgeye ulaştığını kaydeden Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve il milletvekillerinin sabah erken saatlerde Elazığ'a gittiklerini anımsattı. Erdoğan, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından gelişmelerin ve ihtiyaçların yakından izlendiğini, gerekenlerin yapıldığını belirtti.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Şu ana kadar kaybettiklerimiz en büyük üzüntümüz, hüznümüz. Şüphesiz ki bu bölgenin yerel mimari anlayışı kerpiç yapılanmadır. Bu kerpiç yapılanmanın da ne yazık ki tabii faturası, bedeli ağır olmuştur. Bir asra yakın bir süredir deprem görmeyen bu bölgede şu anda bir deprem gerçekleşiyor. Deprem olan bu bölgemizi şüphesiz ki çok daha farklı bir şeklide imar etmek için de süratle Toplu Konut İdaremize gerekli talimatları verdik. Şu anda Toplu Konut İdaremizden de arkadaşlarımız bölgede çalışmaları yapmak üzere bugün oraya intikal edecekler.

Haberin Devamı

İlk depremin ardından en büyüğü 4,4 olmak üzere 55 artçı deprem daha oldu. En son sabah 9.47'de de 5,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem yaşandı. Bölgedeki vatandaşlarımdan özellikle rica ediyorum, depremler ve artçı sarsıntılar sürdüğü için lütfen hasarlı yapılara girmesinler. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarının, ülkemizin, milletimizin başı sağolsun. Yaralı vatandaşlarımıza da Allah'tan acil şifalar temenni ediyorum. Onların da ailelerine sabırlar temenni ediyorum.”

DASK: CAN KAYBI ÇOK ÜZÜCÜ

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Elazığ'da meydana gelen depreme ilişkin, 6 şiddetindeki bir depremin bu kadar can ve mal kaybına neden olmasının çok acı verici bir durum olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Serdar, yaptığı yazılı açıklamada, Elazığ'daki depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Elazığ halkına “geçmiş olsun” diyen Serdar, “Topraklarının yüzde 98'i aktif deprem kuşakları üzerinde yer alan ülkemizde 6 şiddetindeki bir depremin bu kadar can ve mal kaybına neden olması çok acı verici bir durum. Oysa bu depremleri hayatlarımızı kaybetmeden, evlerimizden olmadan atlatmamız, bunun için gerekli altyapıyı kurmuş olmamız gerekir” dedi.

Depremde zarar gören zorunlu deprem sigortalı tüm konutların hasar tespit ve ödemelerini DASK olarak en kısa zamanda gerçekleştireceklerini vurgulayan Serdar, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Elazığlı vatandaşlarımızın hayatlarını yeniden inşa edebilmeleri için elimizden gelen çabayı gösterecek ve hasar ödemelerini en kısa zamanda almaları için çalışacağız. Evleri depremden hasar gören ve zorunlu deprem sigortası poliçesi bulunan vatandaşlarımızın ödemelerini almak için 0212 368 08 00 numaralı DASK Çağrı Merkezi'ne ya da DASK adına poliçeyi düzenleyen sigorta şirketi ve acentesine başvuru yapmasını bekliyoruz.

Vatandaşlarımızın hasar başvurusu için sadece TC kimlik numarası vermeleri yeterli oluyor. Hasar tespit işlemlerinin ardından en kısa süre içinde hasar ödemelerimizi tamamlamayı hedefliyoruz.” 

53 ARTÇI SARSINTI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma  Enstitüsü'nün internet sitesindeki verilere göre, saat 04.32'deki ilk depremin ardından bölgede, büyüklükleri 5.5  ile 2.6 arasında değişen 53 sarsıntı meydana  geldi.

ELAZIĞ'DAN İLK GÖRÜNTÜLER

Haberin Devamı

ÇADIR HASTANELER KURULDU / Foto Galeri

İŞTE DEPREM SONRASI GÖRÜNTÜLER / WEB TV

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!