1400 yıllık Türk kılıcı

Güncelleme Tarihi:

1400 yıllık Türk kılıcı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kazak köylülerin Sibirya'da bir mezarda 50 yıl önce buldukları kılıcın, 6'ncı yüzyılda Türk ustalarınca yapıldığı ortaya çıktı.

Türklerin bilinen en eski kılıcı olduğu sanılan kılıcın ilginç öyküsünü Moskova Tarih Enstitüsü'nden etnograf Oleg Kirsanov Hürriyet'e anlattı. Kirsanov'un verdiği bilgiye göre, Güney Sibirya'nın Omsk şehrindeki Kazak örgütü kendisiyle temasa geçerek, ellerinde ilginç bir kılıç bulunduğunu, bunun tarihçesini öğrenmek istediklerini söyledi. Bunun üzerine kılıç Moskova'ya getirildi. İlk incelemeyi ünlü arkeolog ve tarihçi Aleksey Çarikov ile yapan Kirsanov, ‘‘Sonuçta, kılıcın 6'ncı yüzyıl sonlarında Orta-Asya'nın Altay bölgesinde yaşayan Türk boylarının demirci ustalarının elinden çıktığına kanaat getirdik’’ dedi.

Kurgan’da bulundu

Kirsanov'un verdiği bilgiye göre asırlar boyunca toprak altında kalan kılıcın ikinci doğuşu bundan 50 yıl öncesine rastlıyor. Kuzey Sibirya bölgesinde, İrtiş Irmağı kıyısında Zevakino köylüleri Türkler'in ‘Kurgan’ adını verdiği mezarda kılıcı bulup tahta bir sap takarak kullanmaya başladılar. Kılıç, 50 yıl sonra Omsk Kazakları'nın eline geçti. Genç Kazaklar aralarında dövüş yaparken, kılıcın hiç aşınmadığını fark ettiler. Hatta bu esrarengiz kılıç, bir keresinde bir Japon Samuray kılıcını ortadan ikiye böldü. Bunun üzerine kılıcın değerli olduğu düşünülerek Moskova Tarih Enstitüsü'nden ekspertiz istendi.

Mükemmel teknik

Rus uzman Aleksey Çarikov, kılıcın ‘bulat’ denilen çelikten yapıldığını söyledi. Zamanında sadece Türk demirci ustalarının kullandığı bu çelik döküm tekniği zamanla unutuldu. Çarikov, ‘Kılıç, tarihte Türk boylarının dünyanın en iyi silah tekniğine, en iyi silah ustalarına sahip olduğunu kanıtlıyor. Türkler’in 6’ncı yüzyılda, Cengiz Han'dan çok önce, Karadeniz'den Çin Denizi'ne kadar nasıl ve niye hükmettiğini, işte bu kılıç gösteriyor' diyor.

Özel bir koleksiyonda

Şimdi Moskova'da bir özel koleksiyonda bulunan 6'ncı yüzyıldan kalma Türk kılıcı, arkadaşımız Nerdun Nacıoğlu'nun ellerinde...






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!