140 milyar dolarlık Coca-Cola’nın zirvesinde artık Muhtar Bey var

Güncelleme Tarihi:

140 milyar dolarlık Coca-Cola’nın zirvesinde artık Muhtar Bey var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2007 00:00

Piyasa değeri 140 milyar doları, marka değeri 65 milyar doları aşan uluslararası içecek devi The Coca-Cola Company, en tepe noktasına bir Türk yöneticiyi, Muhtar Kent’i çıkardı. Dünya çapında dev bir şirketin CEO’luğuna atanan ilk Türk yönetici olan Muhtar Kent, 1 Temmuz 2008’den itibaren Coca-Cola’nın zirvesindeki koltuğa oturacak.

Haberin Devamı

Muhtar Kent'in hayat hikayesi için tıklayın...

Dünya çapında bir başarı öyküsü

ULUSLARARASI içecek devi The Coca-Cola Company, ÅŸirketin en tepe noktasına Türk yöneticiyi çıkardı. Piyasa deÄŸeri 140 milyar doların üzerinde olan ve 65 milyar dolarlık marka deÄŸeriyle dünyanın en büyük alkolsüz içecek üreticisi olan The Coca-Cola Company’nin başına Muhtar Kent getirildi. Böylece 27 milyar dolar cirolu, 70 binin üzerinde çalışana sahip içecek devi Coca-Cola, bir Türk’ün profesyonel yönettiÄŸi en büyük uluslararası ÅŸirket oldu. The Coca-Cola Company, 1 Temmuz 2008’den itibaren Coca-Cola’nın CEO’luÄŸuna halen Ä°cra’dan Sorumlu BaÅŸkanlık görevini yürüten Türk yöneticisi Muhtar Kent’in yürüteceÄŸini açıkladı. Coca-Cola’nın ÅŸu andaki CEO’su Neville Isdell ise nisan 2009’daki yıllık hissedarlar toplantısına kadar ÅŸirketin Yönetim Kurulu BaÅŸkanlığı’nı sürdürecek.  Â

BUGÜNKÜ CEO ÖNERDİ: Coca-Cola Yönetim Kurulu, CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Neville Isdell’in, 1 Temmuz 2008’de görevini Muhtar Kent’e devretmesine ilişkin öneriyi onayladı. Halen şirketin İcradan Sorumlu Başkanı olan Muhtar Kent, 1 Temmuz 2008’de Coca-Cola Company’nin CEO’su ünvanını alacak. Isdell ve Kent, bu geçiş döneminde şu andaki ünvanları ile görevlerine devam edecek.

COCA-COLA İLE 1978’DE TANIŞTI: İngiltere’deki Hull Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun olan Muhtar Kent, Londra City Üniversitesi’nde iş yönetimi konusunda master eğitimi yaptı. 20 yıl Coca-Cola’da 7 yıl da Anadolu Grubu’nda çalışan Kent, çalışma yaşamına 1978’de Atlanta’da Coca Cola International’da pazarlama uzmanı olarak başladı. ABD, İtalya ve Hollanda’da çeşitli görevlerde bulunduktan sonra Coca Cola Internaitonal’ın Türkiye Bölgesi Genel Müdürü olarak 1985’de Türkiye’ye atanan Kent, 1989’da şirketin Türkiye ve Orta Asya Bölgesi Genel Müdürlüğü’ne getirildi. 1991’de Coca Cola Interntional’ın Orta ve Doğu Avrupa Bölümü Başkanı ve Coca Cola Internaional’ın Birinci Başkan Yardımcısı olarak Viyana’ya atandı.

26 FABRİKA KURDURDU: 1995-1997 yılları arasında Coca Cola’nın şişeleme grubu olan Coca Cola Amatil Holding Avrupa Başkanlığı döneminde 1 milyar dolarlık Orta ve Doğu Avrupa yatırımlarını gerçekleştirerek, 23 ülkede 26 yeni fabrikanın kurulmasını sağladı. Ardından Anadolu Grubu’na katılan Kent, 1999’da Efes İçecek Grubu İcra Başkanlığı’na atandı. Efes İçecek grubunun yeni pazarlara yayılması ve Londra Borsası’nda halka açılarak 2,5 kat değer kazanmasıyla ilerleyen süreci yöneten Kent, aynı dönemde Coca-Cola İçecek şirketinin de yönetim kurulu üyeliğinde bulundu.

2005’TE GERİ DÖNMÜŞTÜ: Kent, 2005 yılında Efes İçecek Grubu’nun İcra Başkanlığı görevini bırakıp, 7 yıl aradan sonra Coca-Cola Company’ye dönmüştü. Kent, Coca-Cola’nın yeni oluşturulan Kuzey Asya, Avrasya, Orta Doğu Grubu’nun (100 ülke bağlı) başına getirilen Kent, Hong-Kong’dan bir anlamda ’dünyanın yarısı’nı yönetiyordu.

Başarılı bir gelecek bekliyor

COCA-Cola Direktörler ve Kurumsal Yönetim Komitesi Başkanı James D. Robinson Muhtar Kent’in CEO’luğa atanma kararını şöyle değerlendirdi: "Yönetim Kurulumuz Muhtar Kent’in deneyimi, vizyonu ve işe bağlılığı ile şirketin bundan sonraki en üst düzey yöneticisi olarak belirlenmesini memnuniyetle karşılamaktadır. Bu karar, Neville Isdell’in sergilediği çok başarılı liderlik döneminden, Muhtar Kent’in çok ileri düzeydeki profesyonel yönlendirmesine geçiğimiz, başarılı bir gelecek dönemi işaret ediyor" dedi.

Doğru kişiyi seçtik

THE Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Neville Isdell, "2004 Haziran ayında göreve dönüşümden bu yana, şirketin gelecekteki yönetim yapısı hakkında planlamalar yaptık. Muhtar Kent’in bu göreve hazır olduğu ve şirketi daha da ileri başarılara taşıyacak doğru kişi olduğu konusunda tam bir görüş birliği içindeyiz" dedi. Isdell, şöyle konuştu: "Coca-Cola şirketi uzun dönemli bir bakış açısıyla sürdürülebilir büyümeye odaklı bir kuruluş. Büyüme stratejimiz, görev ve ünvan devirlerinin de ayrıntılı bir planlama ile gerçekleştirilmesini gerektiriyor. Kent ile yürüttüğümüz başarılı ortak yönetim modelinin üzerine kurulan bu yapı, Coca-Cola’nın tüm dünyadaki işini genişleterek büyümesini sağlayacaktır." Uluslararası haber ajansları Isdell’in şu açıklamasına yer verdi: "Son üç buçuk yıldır iyi işler tamamladık ve ben şirkete ve Muhtar’a olan sorumluluklarımın farkındayım. Bunlar Muhtar başarılı bir şekilde CEO olarak duyurulana kadar devam edecek. Kent, sistemimiz içindeki yetenekli isimlerin en öne çıkan örneği. Şirketin istikrarını sağladığı ve sürdürülebilir büyüme sürecine geçtiği bir dönemde, Kent’in 10 yıllık büyüme stratejimizi yansıtan ’büyüme manifestosunu’ geliştiren ve şimdi de uygulayan ekibin lideri olarak bu görevinde çok başarılı olacağına inanıyorum."

Bu önderlik onurdur

COCA-Cola Company CEO’luk görevini 1 Temmuz 2008’de devralacak olan Muhtar Kent, "Coca-Cola’ya önderlik etmek çok büyük bir onurdur ve Yönetim Kurulunun bana gösterdiği güvene minnettarım. Coca-Cola sisteminin dünya çapında sürdürülebilir büyüme stratejisi için kurduğumuz sağlam yapıyı daha da geliştirmeye çalışacağım" diye konuştu. Bu görevin kendisine bir günde verilmediğinin altını çizen Muhtar Kent, "Bu üst yönetim geçişlerini Yönetim Kurulu ile uzun süredir görüşüyoruz. Çalışma kadromuzu 12 aydır yapılandırdık. İnce ayarlar gerekebilir" dedi. Türkiye’nin Coca-Cola’nın ilk 15 pazarından biri olduğuna işaret eden Muhtar Kent, Türkiye ve civar ülkelerdeki yatırımların hızlanarak devam edeceğini söyledi. Dünyada daha fazla Türk yöneticinin önemli noktalarda görev almasını arzuladığını belirten Muhtar Kent, şöyle konuştu: "Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Anadolu Grubu ile başarılı işler yapıyoruz. Türk yöneticiler dünyadaki uluslararası organizasyonlarda yeterince yer alamıyor. Umarım bu ilham kaynağı olur ve kısa zamanda Türk yöneticiler merdivenleri tırmanır. Türkiye için de bizim konumumuz çok önemli. Aynı zamanda Türkiye’nin büyük elçisi gibi sıfatlarımız var tüm dünyada."

Önemli satın alma kararlarına imza attı

TEMMUZ 2008’den itibaren The Coca-Cola Company CEO’luk koltuğuna oturacak olan Muhtar Kent, 2006 yılı Kasım ayında Coca-Cola İcra Başkanı olarak atanan Muhtar Kent, şirketin başarısını arttıran önemli girişimlere ve ’glacéau’ markası dahil olmak üzere önemli satın alma kararlarına imza attı. Muhtar Kent’in İcra Başkanı olmasından sonra, Coca-Cola, 2007 yılında güçlü büyüme oranları ve kárlılıkta çift basamaklı büyüme başarıları gösterdi.

Özilhan: Kent, Türk gençleri için örmek bir model oldu

ANADOLU Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan, Muhtar Kent’in Coca Cola CEO’luğuna getirilmesini "Bir Türk’ün bu kadar büyük bir şirkette bugüne kadar gelmiş olduğu en yüksek makam diye bakıyorum. Kent, Türk gençleri için bir model oldu. Böyle büyük bir şirketin başına bir Türk’ün getirilmesi, dünya kamuoyu önünde de çok önemli. Türk yöneticilerin nerelere gelebileceğini ve Türk insanının neler yapabileceğini gösteren, bizlere önemli öz güven kazandıran durum" dedi. Özilhan, mesai ve çok yakın arkadaşı olan Kent’in, bu görevi fazlasıyla hak ettiğini söyledi. Kent’in, Anadolu Grubu’ndan ayrılırken üzüldüğünü dile getiren Özilhan, şöyle konuştu: "Coca Cola, bizim çok yakın olduğumuz, beraber çalıştığımız bir şirket ve ortaklığımız var. Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı Neville Isdell, benden bunu Atina Olimpiyatları’nda istedi. Uzun müddet direndim. En sonunda ’Muhtar Kent’in başkanlığına mani oluyorsun’ dedi. Onun üzerine akan sular durdu. Ben de ’tamam’ dedim. Kent, Coca Cola’daki görevine gönül ferahlığıyla gitmek istediğini ve benim ’evet’ demem üzerine gideceğini söyledi."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!