14 yaşından beri muhbirim

Güncelleme Tarihi:

14 yaşından beri muhbirim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 00:29

Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü’nün ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade verdiği çete soruşturmasında tutuklanan İrfan Erbarıştıran küçük yaşlardan beri muhbirlik yaptığını söyledi.

Erbarıştıran, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nda verdiği ifadesinde, “Bu anlatacaklarım 31 senelik gizli kalan hayatımın ifşaatıdır. Amacımın, adaleti ve polisi aldatmamak kaydıyla doğruyu söylemek olduğuna yemin ederim. Bu anlattıklarımdan dolayı bana ve aileme büyük sıkıntılar çıkarılacağını biliyorum. Başıma geleceklerden sorumlu olarak şu andan itibaren Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya’yı sorumlu tutuyorum” dedi. İfadeyi alan Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç’e özgeçmişini anlatan Erbarıştıran, 14 yaşındayken muhbir olduğunu şu sözlerle anlattı:

Evren’le tanıştırdılar

1978’de İzmir İl Jandarma Komutanlığı’ndan gelen bir subay ve bir astsubay aileme benim çok akıllı bir çocuk olduğumu söyleyerek, ‘Çocuğunuzu subay yapmak istiyoruz’ dediler. Ailem kabul edince dönemin Ege Ordu Komutanı Kenan Evren’in karşısına çıkardılar. Bana, mahallemde bazı şahısların terör örgütü mensupları olduğunu söyleyip o kişilerle arkadaşlık kurmamı istediler. Şahıslarla ilişkimi ilerletip istedikleri bilgileri bu görevlilere verdim.

Ben kimseye suç işlemesi için emir ve talimat vermedim, kimseyi dolandırmadım ve dolandırması için azmettirmedim, ifademin başında belirttiğim gibi ben çocuk yaşından beri istihbari konularla ilgili devletimle çalıştım, bilgiler verdim. Bu amaçla birçok kez yurtdışına girip çıktım.

Sheraton’da ağırlandım

Kendisinin son olarak Münevver Karabulut cinayetinde Cem Garipoğlu’nun yakalanması için muhbir olarak gösterildiğini ve Yunanistan’da görevlendirildiğini söyleyen Erbarıştıran şöyle devam etti: “EGM’nin örtülü ödeneğinden 2 bin 500 TL para aldım. Aynı gece beni Ankara Sheraton Otel’de misafir ettiler. Daha sonra Yunanistan’a gidip Cem Garipoğlu’nu araştırdım. Bununla ilgili belgeler Asayiş Daire Başkanlığı kayıtlarında mevcut.

Telefon için uyardı

Polislerin telefonumu dinlediğini Uzunkaya’dan öğrendim. Uzunkaya, İzmir’e gelip, ‘Telefonların dinleniyor, akıllı hareket et’ dedi. 14 Temmuz’da dinlemeler için yeni uzatma süresi alındığını anlattı. Daha sonra bana KOM Daire Başkanı Ahmet Pek ve polis müdürü Cemil Ceylan’ın telefonlarını vererek, ‘Bunları ara’ dedi. Onları da teknik takibe düşürmek istediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!