Adnan Menderes'in mucize kurtuluÅŸu

Güncelleme Tarihi:

Adnan Menderesin mucize kurtuluÅŸu
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 17, 2010 11:16

Tam 51 yıl önce bugün bir mucize yaşandı... 1959'da Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulmasına bir tek imza kalmıştı... Türkiye ile Yunanistan anlaşmış, fakat İngiltere'nin onayı gerekiyordu... Başbakan Adnan Menderes ve heyeti uçakla Londra'ya gidiyordu... İngiltere'de aşırı sis vardı, görüş mesafesi gittikçe azalıyordu ve 'TC-SEV' uçağı düştü... Ters dönüp ortadan ikiye bölündü... Kazada Adnan Menderes yara almadan kurtuldu, 14 kişi şehit oldu... Görüşmelerin askıya alınacağını düşünülüyordu... Ancak Menderes, Londra Anlaşması'nı hastanede imzaladı...

Haberin Devamı

17 Şubat 1959'da Kıbrıs konusunda Yunanistan'la imzalanan ikili antlaşmanın ardından üçlü görüşmeler için Birleşik Krallık'a giden Türkiye Cumhuriyeti Başbakan’ı Adnan Menderes’i taşıyan THY uçağı Londra Gatwick Havaalanı yakınlarında düştü… Başbakan Menderes yara almadan kurtuldu fakat ‘TC-SEV’ uçağında bulunan Devlet Bakanı Server Somuncuoğlu, Özel Kalem Müdürü Muzaffer Ersü, Eskişehir Milletvekili Kemal Zeytinoğlu'nun da aralarında olduğu 14 kişi hayatını kaybetti…

 

Adnan Menderes ve Türk heyeti, Londra Anlaşması’nı imzalamak üzere Viscount 793 tipi ‘TC-SEV’ uçağıyla yola çıktı. THY uçağı önce İngiltere’nin başkenti Londra’daki Heatrow Havalimanı’na inecekti. Fakat kontrol kulesi yetkilileri, aşırı sis nedeniyle uçağı Gatwick Havaalanı’na yönlendirdi.

Kaptan pilot Münir Özbek kontrolündeki uçağın bir süre sonraÂkuleyle irtibatı kesildi. Aşırı sis nedeniyle görüş mesafesi azaldı ve THY uçağı Surrey Jordanwoods Ormanı’na çakıldı.  Büyük bir gürültü ve alev topuna dönen uçağı fark eden köylüler uçağın düştüğü yere koÅŸtu. Manzara dehÅŸet vericiydi. THY uçağı ters dönerek ikiye bölünmüştü.

Haberin Devamı

Sakarya Milletvekili Rıfat Kadızade, BaÅŸbakan Adnan Menderes’in dışarı çıkmasını saÄŸladı. Menderes, mucizevi bir ÅŸekilde kazadan yara almadan kurtuldu. Menderes’e ilk müdahaleyi BaileyÂailesi ve hemÅŸire eÅŸi Margareth yaptı. Bailey'ler Menderes'e kim olduÄŸunu sordu. Menderes Ä°ngilizce karşılık verdi: 'Ben Türkiye'nin baÅŸbakanıyım. Uçakta çok kiÅŸi var. Beni bırakın ve onlara yardım edin.'

Türkiye, Londra’dan gelen haberle şok oldu. Başbakan Menderes’in hayatta olup olmadığı bilinmiyordu. Menderes'in kaldırıldığı London Clinic'te teybe kaydedilen sesi BBC'nin yardımıyla iki gün sonra Ankara, İstanbul ve İzmir radyolarından yayımlandı.

Menderes’in talimatıyla Kıbrıs görüşmeleri planlandığı zamanda başladı. Başbakan Adnan Menderes, Kıbrıs Cumhuriyeti için hazırlanan Londra Anlaşması’nı hastanede imzaladı.

1959 Mart’ında taburcu olan Menderes’i İstanbul’da görülmemiş bir kalabalık karşıladı. Öyle ki Menderes tezahüratlar karşısında duygulanarak ağladı, yol boyunca arabası durduruldu. O gün İstanbul'a her geldiğinde kaldığı Park Otel'e izdihamdan dolayı dört saatte ulaşabildi.

 İŞTE O GÜNÜN MANŞETLERİ / BÜYÜTMEK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!