Erzincan Başsavcısı gözaltında

Güncelleme Tarihi:

Erzincan Başsavcısı gözaltında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2010 12:24

ERZİNCAN Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından bugün evinde ve makamında yaklaşık 6 saat süren aramanın ardından gözaltına alındı.

Haberin Devamı

İŞTE ARAMALARDAN SONRAKİ İLK GÖRÜNTÜLER /WEB TV

Ergenekon terör örgütüne üye olmak, resmi evrakta sahtecilik, iftira ve tehdit suçlamalarıyla gözaltına alınan Başsavcı Cihaner, Erzurum Adliyesi'nde götürüldü.

İlhan Cihaner'in avukatı Hamit Sekman, Erzurum Barosu önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Anayasa'nın 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun çok açık olduğunu ifade eden Sekman, 90. maddede birinci sınıfa ayrılan hakim ve savcıların yargılanmalarının Yargıtay Ceza Dairelerinde yapılacağının belirtildiğini söyledi.

CMK'nın 250. maddesinin 3. fıkrasına değinen Sekman, şu görüşleri savundu:

Haberin Devamı

“Bu fıkrada belirtilen suçlardan dolayı istisnalar vardır. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'da yargılanacak kişileri muaf tutmuştur. Müvekkilim de Erzincan Cumhuriyet Başsavcısıdır. Zaten işlediği iddia edilen suçlardan dolayı yargılanması Yargıtay ceza Dairelerinde yapılacak kişilerdendir. Geçmişte kısa bir zaman önce bazı isnat edilen suçtan dolayı Yargıtay 13. Ceza Dairesi'nde yargılanması devam etmektedir. Bu sebeple Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı ve Özel Yetkili Mahkemesinin aldığı bu karar hukuka uygun olmayan, hukuka aykırı bir karardır. Gerekli itirazlarımızı yapacağız. Ama öncelikle bu geceki süreci bekleyeceğiz. Şu anda ek gözaltı süresi yok. Ama gelişmeleri zaman gösterir.”

Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal ile birlikte 3 savcı Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in makam odası ve adliye lojmanlarındaki evinde arama yapmıştı.

ARAMA SABAH BAŞLADI

Avukatı Hamit Sekman, müvekkilinin “Ergenekon terör örgütü üyesi olmak”, “görevi kötüye kullanmak” ve “tehdit ve iftira” suçlamalarıyla gözaltına alındığını bildirmişti.

Ergenekon soruşturması kapsamında Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in ifadesinin alınmak üzere 26 Şubat gününe kadar Erzurum Adliyesine gelmesi için süre tanınmasının yankıları sürerken Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, bugün Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'i gözaltına alma operasyonunu başlattı.  Sabahın erken saatlerinde üç cumhuriyet savcısı ile birlikte Erzurum’dan Erzincan’a gelen Osman Şanal, Özel Yetkili İkinci Ağır Ceza Mahkemesinden aldığı arama kararını saat 10.30'da Erzincan Adliye Sarayı'nın dördüncü katındaki makamında oturan Başsavcı İlhan Cihaner’e verdi.

Makam odasında arama sürerken Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, diğer savcıları Başsavcı Cihaner'in, kentin İnönü Mahallesi'ndeki Adliye Lojmanları'na göndererek orada da arama başlattı. Erzincan Adliyesi'nde hiçbir olağanüstü durum izlenimi vermeden sessizce arama operasyonu devam ederken, Başsavcı Cihaner’in evinin çevresinde sivil görevlilerin bulunması dikkat çekti.

Mavi takım elbiseli olan Özel Yetkili Savcı Şanal saat 14.00 sıralarında yanında Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Sarıgedik ve koruması olduğu halde Erzincan Adliye Sarayına girdi. Savcı Şanal’ın Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in evinde sürdürülen arama çalışmalarına bir süre nezaret ettiği belirtildi.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin de katıldığı makamdaki aramalarda elde edilen belge, bilgi, not, CD ve bilgisayar kasalarına el konuldu.

Görevliler, toplanan belgeler sivil plakalı otomobille Emniyet Müdürlüğüne taşıdı. Başsavcı Cihaner’in makam ve evinde yapılan arama saat 16.20’de tamamlandı. Saat 16.30’da ise Adliye Sarayı'ndan, önce Özel Yetkili Savcı Şanal çıktı. Bu sırada Adliye’ye gelen bir doktor Cumhuriyet Savcısı Cihaner’i sağlık kontrolünden geçirdi. Adliye Sarayı'nın valilik tarafına bakan girişinden Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner, paltolu olarak ve yanında üç görevli olduğu halde çıktı.
Beyaz bir otomobile binen Cihaner ve yanındakiler, Adliye Sarayı'ndan ayrıldı.

Bu sırada avukatı Hamit Sekman yaptığı açıklamada Başsavcı İlhan Cihaner’in makamında yapılan aramanın CMK’nın 250’nci maddesine uygun olarak tamamlandığını, evindeki aramaların da sona erdiğini bildirdi. Avukat Sekman, Başsavcı Cihaner’in ‘Ergenekon terör örgütene üye olmak’, ‘resmi evrakta sahtecilik’, ‘iftira’ ve ‘tehdit”suçlarından gözaltına alındığını açıkladi ve kararın kendisine teblig edildiğini söyledi.

Avukat Sekman, Başsavcı Cihaner’in sorgulanmak üzere Erzurum’a götürüldüğünü, sorgunun bugün saat 22.00- 23.00 sıralarında yapılacağını belirtti. Avukat Hamit Sekman, Başsavcı İlhan Cihaner’in moralinin iyi olduğunu, yapılan aramalar karşısında bir hukukçuya yakışır karşı duruş sergilediğini belirterek, Başsavcı Cihaner'in gerçeklerin çok yakında ortaya çıkacağını söylediğini ifade etti.

İLİÇ SAVCISI DA ADLİYEDE

Öte yandan İliç eski, şimdiki Malazgirt Cumhuriyet Savcısı Bayram Bozkurt, Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmasına katılmak için Erzincan Adliyesi'nde bulunduğunu, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Şanal’ın Başsavcı Cihaner’in makamında yaptırdığı aramayla ilgisinin olmadığını açıkladı.

AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Başsavcı İlhan Cihaner’in avukatı Hamit Sekman arama sonrası gazetecilerei bir açıklama yaptı.

Sekman, Başsavcıyı ancak Yargıtay’ın yargılayabileceğini söylerken aramanın ve gözaltı kararının Ergenekon soruşturması kapsamında gerçekleştiğini ifade etti.

İşte Sekman’ın açıklamasından satır başları:

Yapılan işlemler özel yetkili mahkemece yapılmaktadır.

Başsavcının durumu gayet iyiydi. Bu iddiaların asılsız olduğu ve her şeyin ortaya yakında çıkacağı inancındaydı.

Bulunduğu konum gereği ne kadar üzüntülü olmasa da zor bir durum.

26 yıla kadar hapis istenen davayla bir ilgisi yok. 1. sınıf hakim ve savcılarla ilgili yargılamayı Yargıtay yapmaktadır.

Arama neticesinde el konulanlar CD’ler hard diskler ve bazı evraklardır.

Haberin Devamı

Ben Sayın Osman Şanal’ın da ek süre olmayacağı kanaatindeyim ve bu gece sorgunun yapılacağına inanmaktayım.

İddia Ergenekon’a üye olmak. Biz de gidip itirazlarımızı yapacağız. Bu bir süreç bir takım sıkıntılar olacaktır.

Tamamen Başsavcılığa yakışır bir duruş sergiledi. Sitemleri oldu tabi.

Ayrıntıyı bilmiyoruz. Onları sorguda öğreneceğiz. Hangi konularla ilgili ne sorulacak ne cevaplanacak ifadelerde belli olacak.

Aramaya konu olan suçlamalar Ergenekon örgütüne üye olmak, resmi evrakta sahtecilik ve iftira.

HER ŞEY İSMAİL AĞA CEMAATİ OPERASYONUYLA BAŞLADI

2007 yılında İsmail Ağa cemaatiyle ilgili olarak başlattığı soruşturma, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in gözaltına alınmasına kadar uzanan bir dizi gelişmeye neden oldu. Bazı basın organları soruşturmayı ‘Ak Parti ve Gülen’i bitirme’, ‘İrtica ile mücadele eylem planı’, ‘Darbe planının Erzincan’da yürürlüğe konulduğu’ iddialarıyla gündeme taşıdı.

Tartışmaların artması üzerine geçen 1 Aralık günü yazılı açıklama yapan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, İsmail Ağa soruşturmasını ihbara dayalı olarak değil, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 160’ncı maddesi uyarınca başlattığını söyledi. Soruşturmanın başladığı dönemde ‘andıç, kaos ya da irtica ile eylem planı’nın olmadığından söz eden Cihaner, daha sonra soruşturma dosyasını görevsizlik kararı ile Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi.

İddiaların aksine ‘Çocuklara Kur’an öğretilmesi’ gibi bir şüphe ile soruşturma başlatılmadığını, Özel Yetkili Savcılığın ‘Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs’ suçundan dava açtığını anımsatan Cihaner, teknik takibe alınanlar arasında bakan ya da milletvekili ve belediye başkanı bulunmadığını belirtti.

Adalet Bakanlığı İsmail Ağa cemaatiyle ilgili olarak Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in başlattığı soruşturmayı gizlediği iddiasıyla soruşturma başlattı. Başsavcı Cihaner hakkında Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi'nde ‘görevi kötüye kullanma’, ‘resmi belgede sahtecilik’, ‘suça azmettirme’, ‘imar kirliliğine neden olmak’ suçlamasıyla 26 yıl hapis istemiyle yargılanmasına karar verdi.

Erzincan’da 27 Ekim 2009 günü DSİ’ye ait baraj gölünde mühimmat bulunması ile birlikte Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ın operasyonları başladı. Şanal ilk olarak Erzincan İl Jandarma Komutanlığında istihbarat Şube’ye girdi. 20 Kasım’da  İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut, astsubay Orhan Esirger, İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim Ersan ise 27 Kasım’da tutuklanmasından sonra  4 Aralık günü bir ilk yaşandı. Erzincan MİT Bölge Müdürlüğünün nizamiyesine giren Osman Şanal, Bölge Müdürü Şinasi D. ile iki personelini gözaltına aldı. 7 Aralık’ta Erzurum’a getirilen Mit Müdürü ile iki elemanı, 7 Aralık günü tutuklanarak Erzurum H Tipi Cezaevine gönderildi.

Erzincan İl Jandarmada görev yapan Astsubay Şenol Bozkurt 31 Ocak, Eskişehir İl Jandarma Komutanı Albay Recep Gençoğlu 5 Şubat, Erzincan Yaylabaşı beldesi Jandarma Komutanı Astsubay Murat Yıldız 12 Şubat, emekli astubay Nejdet Özmen de 14 Şubat günü Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandı. Albay Gençoğlu ile subay ve astsubaylar Erzurum’un Karskapı semtindeki Askeri Cezaevine kondu.

Haberin Devamı

İKİ SAVCI DAVALIK OLDU

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner de, yürüttüğü soruşturmaları elinden alan Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal hakkında dava açmıştı. 

 YARSAV'DAN AÇIKLAMA

YARSAV yaptığı açıklamada, "yapılan işlemin hukukun üstünlüğüne ağır bir müdahaledir" dedi.

YARSAV'dan yapılan açıklamada Erzurum Savcısının soruşturma yetkisi olmadığı ifade edilirken Adalet Bakanı’nı istifaya davet edildi.

HSYK'DAN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Başsavcı İlhan Cihaner’in gözaltına alınmasının ardından, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yargıç üyelerinin yarın olağanüstü toplanarak bir değerlendirme yapacağı öğrenildi.

HSYK’nın toplantısına Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Adalet Bakanlığı müsteşarının katılıp katılmayacağı ise henüz netlik kazanmadı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!