İlk randevu koltuk provokatörüyle

Güncelleme Tarihi:

İlk randevu koltuk provokatörüyle
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2010 12:30

Tabure krizinin sahibi provokatör İsrailli Bakan, bugün bir kez daha Türk misafirperverliğine şahit oldu. Hem de Strazburg'da...

Haberin Devamı

Ankara ile Tel Aviv arasında tarihin en büyük krizlerinden birini yaratan Ayalon’un yolu yine Türkiye ile kesişti.
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Türkiye’yi kendi kamuoyu önünde küçük düşürmek için Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol üzerinden bazı komiklikler sahneye koymuştu. Çelikkol'u dakikalarca kapıda bekletmiş, kendisinden alçak bir koltuğa oturtarak İbranice mesajlar eşliğinde kameralara poz vermişti.
Olayın ortaya çıkmasının ardından Türkiye’nin sert tepkisi karşısında ne Ayalon ne de hamisi Türkiye karşıtı kimliğiyle bilinen Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman duramamış ve geri adım atmak zorunda kalmıştı.

"URFA TABURESİNE OTURTALIM"

Üzerinden yaklaşık iki hafta geçmişti ki Ayalon’un yolu bir kez daha Türkiye ile kesişti. Hem de Strazburg’da. Ayalon, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ni (AKPM) ziyaret etti. AKPM’de buluştuğu başkan ise dün göreve başlayan yeni başkan AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu oldu.
Ayalon için aylar önce bu randevu ayarlandığında ne koltuk krizi çıkmıştı ne de bir Türk başkan koltuğunda oturuyordu.
Ziyaret, gerçekleşmeden Meclis koridorlarında espri konusu oldu. Vekiller arasındaki en favori espri ise şöyle: “Çavuşoğlu’na Urfa’dan tabure gönderelim, Ayalon’u ona oturtsun.”

AYALON'DAN SICAK MESAJLAR

Görüşmeden sonra Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan İsrailli Bakan  Yardımcısı, Türkiye ile ikili ilişkilere yönelik sıcak mesajlar verdi.
Ayalon, ilişkilerin geliştirilmesinin iki tarafın da yararına olduğunu  ifade etti.

Haberin Devamı

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu, ancak dönem dönem  zorluklar yaşandığını söyleyen Ayalon, “Ama, gerçekte hatırlamamız gereken iki  ülkenin de aynı tarafta olduğu, iki ülkenin barış, istikrar ve refahı isteyen  tarafta olduğudur” dedi.

Ayalon, iki ülkenin de ilişkilerin karşılıklı geliştirilmesi için  çalışması gerektiğini belirtti ve bunun karşılıklı olarak iki tarafa da yarar  sağlayacağı görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

Bir soru üzerine Ayalon, "Türk ve İsrail ilişkilerinde tarafların  birbirine karşılıklı saygı ve dostlukla davranması ve gerginliği artırıcı  konuşmalardan kaçınılması gerektiğini" belirterek, bunun iki tarafın da yararına  olacağını ifade etti.

Çavuşoğlu'nun AKPM Başkanlığına seçilmesinin önemli bir gelişme olduğunu  kaydeden Ayalon, ilk defa Müslüman bir ülkenin parlamenterinin AKPM Başkanı  seçilmesinin tarihi bir gelişme olduğunu ve bu seçimin bölgenin barış ve  istikrarına da katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye'nin Orta Doğu'da olası bir arabuluculuk görevini üstlenmesiyle  ilgili soru üzerine Ayalon, Türkiye'nin bölge ile ilgilenmesinin doğal olduğunu,  ancak burada sorunun arabuluculuk değil, Filistin ve Suriye'nin önkoşulsuz  doğrudan görüşmelere yanaşmaması olduğunu ileri sürdü. Sürekli İsrail'in taviz  verdiğini iddia eden Ayalon, karşı tarafınsa taviz vermekten sürekli kaçındığını  ileri sürdü.
Ayalon, Filistin ve Suriye'yi uzlaşmaz davranmakla suçladı.

Haberin Devamı

Gazze'ye dün Belçikalı Bakanın girişinin engellenmesiyle ilgili soru  üzerine Ayalon, Hamas'ı barış ve istikrarı tehdit etmekle ve terörist  faaliyetlerde bulunmakla suçladı ve Hamas'ın tecrit edilmesi gerektiğini  söyledi.

Ayalon, Hamas'ı bölgeye giden yardımları çalmakla ve suistimal etmekle  suçlayarak bölgede gerginliği artırdığını ileri sürdü.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!