Vicdansızları lanetliyorum

Güncelleme Tarihi:

Vicdansızları lanetliyorum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2010 00:00

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, savaşta “Allah Allah” diye hücum eden bir ordunun camiyi bombalayacağını iddia etmenin, “Vicdansızlık” olduğunu söyledi.

BAŞBUĞ'UN YUMRUĞUNU MASAYA VURDUĞU AN




“Balyoz Darbe Planı” haberlerine sert tepki gösteren Başbuğ, “Darbe iddialarından hicap duyuyorum. Türk Ordusu’nun da bir sabrı var” uyarısıda bulundu.
Başbuğ, Atatürk’e İzmir suikastı nedeniyle yargılanıp beraat eden Kurtuluş Savaşı komutanlarından Korgeneral Kazım Karabekir’i anmak üzere dün Genelkurmay Karargâhı’nda düzenlenen tören sonrası gazetecilerle bir araya geldi. Bu planların 7 yıl öncesine ait olduğunu ve inceleme yapıldığını savunan Başbuğ, şöyle konuştu:

‘Allah Allah’ diye cami mi bombalanır

İddialar vahim. Bizim eğitimlerimizin yazıldığı belgelere talimname denir. Talimnamede hücumun nasıl yapılacağı yazılıdır. Saldırının son safhasında askere “Allah Allah” diyerek hücum öğretilir. Askeri “Allah Allah” diye hücum ettiren bir ordu Allah’ın evine nasıl bomba atabilir? (Kürsüye arka arkaya yumrukla vurarak) Bu vicdansızlıktır, lanetliyorum.

Türk Ordusu’nun bir sabrı vardır

(Uzun süre suskunluğun ardından) Yine bu ordu içindeki kişiler kendi uçağını bilmem ne yapacakmış. Türk Ordusu’nun da bir sabrı var. Asker şimdi bölgede (Eliyle uzakları işaret ederek) elinde silah yine bekliyor bu ülkeyi, milleti. Siz orduyu nasıl böyle itham edersiniz? Hiç mi vicdanınız yok? Yapanlara söylüyorum.

İncelemek kabul etmek değildir

İddiaların medyada yer alması üzerine elbette biz de bu plan semineri ile ilgili elimizdeki bilgileri toplamaya ve değerlendirmeye başladık. Ancak 7 yıl önce olması, bir de bizim kendimize göre yönetmeliklerimiz var. 5 yıl sonra normal olarak daha önceki faaliyetlere ilişkin elimizdeki doküman belgeleri imha ediyoruz. Biraz sabırlı olmak lazım. Bizim söylediğimizi değiştirmek gibi lüksümüz yok. Kara Kuvvetleri Komutanlığı konuya ilişkin detaylı incelemesini başlattı. Bu hafta içinde sonuçlanmasını istiyoruz. Sizinle de paylaşacağız. Belgeleri inceliyoruz, ama bu inceleme iddiaların kabulü anlamına gelmez.

1 subay hükümlü 10 kişi tutuklu

Yapısal eksikliklerimiz var, tamamlamak lazım. Bugüne kadar TSK içinde bilgi sızdırma kapsamında açılan soruşturma sayısı 61’dir. Bunlardan 9 tanesi yargı safhasına dönüştü, 3 yıl hapis cezası alan 1 subay da TSK’dan uzaklaştırıldı. Şu anda 10 kişi de bu suçlamalardan tutuklu bulunuyor. Hata yapanı bulup yargılamak, sonuçlandırmak gerek.

Zamanı gelince kullanıyorlar

Bu sızdırmaların çoğunluğu da geçmiş zamanda gerçekleşmiş. Var birilerinin elinde, zamanı geldiği zaman kullanılıyor. Ama bu bilgi sızdırılması olmadığını göstermez. Zamanlaması da ayrı bir konu. Maalesef bu sızan bilgiler de değiştirilerek, eklemeler, vesaireler yapılarak işte zamanı geldiğinde kullanılıyor.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a ilettim

Bizim kadar devletin de sorumlulukları var. Görüş, düşünce ve tekliflerimi Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a arz ettim. Elbette bu görüş, düşünce ve tekliflerimizin sonuçlandırılmasını da takip edeceğiz. Bazı konularda, bizim dışımızda da gerekli tedbirlerin alınması zorunluluğu var.

Kürsüyü yumrukladı

ORGENERAL Başbuğ, Genel-kurmay’da Kazım Karabekir için düzenlenen törenden sonra gazetecilerin ısrarları üzerine NATO toplantısına gitmeyi erteleyerek salona döndü.Darbe iddialarıyla ilgili açıklaması sırasında sık sık kürsüyü yumruklayan Başbuğ, “Öyle bir durumdayız ki, hiçbir şey söylemesek o da yanlış yorumlara gidecek. Bu konulara ilişkin düşüncelerimi sizlerle paylaşmanın yararlı olduğunu düşündüm” dedi. Başbuğ, törende de Kazım Karabekir’in kızları Hayat Karabekir Feyzioğlu ve Timsal Karabekir Yıldıran’a plaket verdi.

Darbe sözlerinden hicap duyuyorum

HİCAP duyuyorum, severek söylemiyorum. Türkiye’de darbe, darbe iddiaları ana gündem maddesidir. Darbe, darbe iddiaları, hicap duyuyorum. Bu kapsamdaki iddialardan TSK olarak rahatsızız. TSK’nın duruşu nettir, tekrar etme ihtiyacı duyuyorum. Türkiye 1960’lardan bu yana gelişti pek çok olay yaşandı. Biz TSK olarak bu olaylar geride kaldı, yaşanan olaylardan kendi payımıza alınması gereken dersi çıkardığımızı düşünüyorum. Bugün 2010 yılındayız, 2000’li yıllardayız. Artık Silahlı Kuvvetler olarak biz, ülkemizin ve toplumumuzun huzura ve barışa ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bugün herkesin, 72 milyonun bizce artık yürekten inanması gereken husus şu olmalı, biz bu düşüncedeyiz.

Darbeden kim menfaat sağlıyor

Biz diyoruz ki, demokrasilerde en ideal husus iktidarların seçimlerle, demokratik yöntemlerle yer değiştirmesidir. Darbe iddialarının gündemde kalmasından kim menfaat sağlıyor?

Başka ordulara benzetmeyin

Kimse TSK’yı, dünyanın başka ordularıyla mukayese etmek gibi hataya düşmesin. Biz ne Güney Amerika’nın bilmem ne ülkesinin ordusuyuz, ne Kafkaslar’daki bilmem ne ülkesinin ordusuyuz. Böyle bir hataya kimsenin düşmemesini özellikle rica ediyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!