Stone’a göre Hitler sadece günah keçisi

Güncelleme Tarihi:

Stone’a göre Hitler sadece günah keçisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2010 00:00

Her filmi ile büyük tartışmalara yol açan ünlü yönetmen Oliver Stone, bu kez on bölümlük bir belgeselle Hitler’i gündeme getiriyor.

Haberin Devamı

Hitler’in günah keçisi olduğunu savunan Stone, bazi büyük şirketlerin Hitler’e mali destek verdiğini söyledi.

GECEYARISI Ekspresi, “Müfreze”, “Doğum Günü 4 Temmuz” gibi filmlerle üç Oscar ödülü kazanan Amerikalı yönetmen-senarist Oliver Stone’un yeni belgesel projesi, yine büyük tartışma yaratmaya aday. Stone, “Gizli Amerikan Tarihi” adlı 10 bölümlük bir televizyon belgeselinin tanıtımında, “Hitler aslında bir günah keçisi” sözleriyle bunun ilk ipucunu verdi.

Program dizisinin önyargılar ve yanlışlıklar içeren geleneksel tarihin panzehiri olacağını söyleyen Oliver Stone, General Motors’dan IBM’e pek çok Amerikan şirketinin Nazi partisine mali destek sağladığını öne sürdü. Stone, California’da yapılan tanıtımda şöyle konuştu: “Nefret ettiğiniz kişinin yerine kendinizi koymadıkça tarihi algılayamazsınız. Onların bakış açısını anlamak için Stalin ve Hitler’in ayakkabılarında yürüdüm. Stalin, Hitler, Mao gibi liderler tarih boyunca kötü gösterildiler. Ama bir de şunu teslim edelim. Sovyet lideri Stalin, Alman savaş makinesine karşı en fazla mücadele veren kişiydi. Hitler’in Nazi partisine ise IBM’den General Motors’a birçok Amerikan şirketi destek verdi. Hitler aslında kolaylıkla suikast düzenlenebilecek bir adamdı. Şirketler ve ordular arasındaki karmaşık ilişkiler hâlâ sürüyor. Obama’nın neden Afganistan’da Bush’un ayak izlerini takip ettiğini buradan anlayabilirsiniz. Obama bu sistemde tuzağa düşen biri sadece. Biz de bunu göstermeye çalışıyoruz”.

İngiliz Guardian Gazetesi, “Oliver Stone, daha önce Wall Street’i yıkıcı olarak resmetmesi nedeniyle finans dünyasını, Fidel Castro, Hugo Chavez ve George W. Bush tasvirleriyle Muhafazakârlar’ı, John F. Kennedy suikastıyla ilgili komplo teorileriyle de Demokratlar’ı üzdü. Ama yeni belgeselin yanında bunların hepsi hafif kalabilir” yorumu yaptı.

GÜNÜN AJANDASI

Kazgan’a saygı

Haberin Devamı

Türkİye’nin hep önemli iktisatçılarından biri oldu. Öyle rüzgâra göre eğilip bükülmek, dallanıp budaklanmak gibi şeylere gönül indirmedi. Gülten Kazgan olarak emekledi, Gülten Kazgan olarak yürüdü. Bakıp ibret almak için. Bir İktisatçının Tanıklıkları, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Kitap Çukurova’da

Haberin Devamı

YILIN ilk kitap fuarı bugün TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde başlıyor. Çukurova 3. Kitap Fuarı kapsamında panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk etkinlikleri gibi 65 kültür etkinliğinde ve imza günlerinde 300 yazar kitapseverlerle buluşacak. Aralarında İpek Ongun, Server Tanilli, Füruzan, Ataol Behramoğlu, Oya Baydar, Muzaffer İzgü, Ayşe Kulin, Özcan Karabulut, Cezmi Ersöz, Ece Temelkuran, Banu Avar, Yüksel Pazarkaya, Sevgi Özel, Şükrü Erbaş gibi şair, yazar ve bilim insanının bulunduğu konuklar 6 gün süresince okurlarla bir araya gelecek. 17 Ocak tarihine kadar sürecek olan fuara giriş ücretsiz. www.cukurovakitapfuari.com

Saklamanın önemi

Haberin Devamı

ANKARA Mimarlar Odası ile Finlandiya Büyük-elçiliği’nin birlikte  düzenlediği “Saklamak ve Paylaşmak. Finlandiya’da Kamu Yapıları: Müzeler ve Kütüphaneler” sergisi dün başladı. Fin modern mimarisinden şu ana kadar inşa edilmiş veya inşa edilecek 8 örneğin paylaşıldığı sergide  inşa edildikleri dönemin kültür anlayışını yansıtan müze ve kütüphanelerden örnekler sunuluyor. Çankaya Belediyesi, Çağdaş Sanatlar Kültür Merkezi’ndeki sergi 31 Ocak 2010 tarihine kadar gezilebilir. Kennedy Caddesi No: 4 Kavaklıdere-Ankara.

Sokaktan sahneye

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle, garajistanbul tarafından hayata geçirilen “istanpoli”nin ilk oyunu KASSAS’ta Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran [10+], İstanbul’un hurdacısı, simitçisi, macuncusu, boyacısı, bayrakçısı, taksitçisi, bozacısı, nohut-pilavcısı, midyecisi, hallaçı, kalaycısı, çiçekçisi, falcısı, ciğercisi, bileycisi ve daha fazlası ile aynı sahnede, onlarla aynı oyunda oynuyor. Eserin galası bu akşam 20.30’da yapılıyor. Diğer temsiller için: www.garajistanbul.org


TRT Türk armağanı

Haberin Devamı

Tam sekiz CD. Alevi semahı da var aralarında, Drina Dalgaları da. Âşık Veysel de var, ‘Yar yüreğim yar’ diye başlayan o olağanüstü türkü de. Hani Yahya Kemal, ‘Türküler bizim romanlarımızdır’ demişti ya. Tam da o işte. Emeği geçenlerin eline, söyleyenlerin diline sağlık. TRT Türk Müziği Serisi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!