Ergenekon davasında 51 No’lu DVD çatlağı

Güncelleme Tarihi:

Ergenekon davasında 51 No’lu DVD çatlağı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2010 00:00

Ergenekon davasının en ilginç ‘delilleri’ arasında sayılan 51 No’lu DVD’nin çatlak olduğu belirlenince, hukukçular ve uzmanlar arasında ‘DVD bu haliyle delil sayılır mı’ tartışması başladı. Ergenekon tutuklusu Levent Göktaş’ın, “Benim değil. Parmak izi tespiti yapılsın” talebi üzerine yapılan incelemede ortaya çıkan çatlak, çoğu hukukçuya göre “Artık delil sayılamaz.”

ERGENEKON sanığı, emekli Albay Avukat Levent Göktaş’ın Ankara’daki ofisinde 7 Ocak 2009’da yapılan aramada bulunduğu iddia edilen, bazı hakim ve savcıların mahrem görüntülerinin yer aldığı 51 numaralı DVD çatladı. Ergenekon davasının en önemli delillerinden biri sayılan 51 numaralı DVD’deki çatlak, birçok soruyu ve tartışmayı da beraberinde getirdi.

‘Benim değil, parmak izi incelensin’ demişti

Göktaş, Silivri Cezaevi yerleşkesinde kurulan İstanbul 13. Ağır Ceza’da görülen davanın 18 Eylül’deki duruşmasında, Ergenekon savcılarına “Benim değil” dediği DVD üzerinde parmak izi tespiti yapılmasını istemişti. Mahkemenin talebi yerinde bulması üzerine, Silivri İlçe Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Grup Amirliği ekibi 10 Kasım’da DVD’yi inceledi.

İşte 51 No’lu DVD’nin polis ekspertiz raporu

DVD’yle ilgili ekspertiz raporunda şu ifadeler yer aldı: “Materyal üzerinde gözle yapılan kontrolde gözle görülür biçimde tozlu olduğu, DVD üzerinde kısmi çatlak bulunduğu görülmüş, bu halde fotoğraf çekimi yapılmıştır. Tozlama yöntemi ile parmak izi araştırması yapılacağı, bu yöntem kullanıldığında veri kısmının bulunduğu yüzeyde çizilmeye ve dolayısıyla veri kaybına sebep olunabileceği ihtimali bulunduğu uzman görüşü olarak mahkeme heyetine bildirildi. Talep üzerine DVD dış kısmında tozlama yöntemi kullanılarak parmak izi araştırması yapılmış olup herhangi bir bulgu elde edilememiştir.”

Veri kaybı oldu mu çatlak nerede oluştu

Rapor üzerine, 24 Kasım’daki duruşmada parmak izi incelemesinden vazgeçen mahkeme heyeti, DVD içindeki verilerin kaybolup kaybolmadığının belirlenmesi için TÜBİTAK ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde inceleme yapılmasına karar verdi.

İddianame hazırlanana kadar poliste kalan, dava açıldıktan sonra adli emanete teslim edilen DVD’deki çatlağın ne zaman ve nasıl oluştuğu, kasten mi yapıldığı, kaza ile mi olduğu belirlenemedi. Bununla ilgili soruşturma açılıp açılmayacağı önümüzdeki günlerde görülecek.
/images/100/0x0/55eb0b8af018fbb8f8a771af


Arama kaydında 5 saatlik ara var

EMEKLİ Albay Levent Göktaş’ın Ankara’daki bürosundan 51 numaralı DVD’nin ele geçirildiği operasyonun görüntüleri mahkemeye gönderildi. Kamera kaydı 10.40’da, polislerin Göktaş’ın kapısını çalmasıyla başlıyor. Arama kararını gösteriyorlar. İlk aramada Göktaş’a ait bir tabanca bulunuyor. Göktaş, silahın ruhsatını gösteriyor. Kamera kaydı 10.45’de duruyor. Kayıt tekrar 15.25’te başlıyor. Bu süre içinde bürodaki avukatlar bir odada polis gözetiminde tutuluyor. Aramalar savcı ve baro temsilcisinin gelmesiyle 15.25’te başlıyor. Kayıt 19.29’da bitiyor.

DVD bu halde delil mi

ÇATLAK DVD içindeki bilgilerin tekrar okunması mümkün mü? 51 numaralı DVD hukuki açıdan delil olma özelliğini taşıyor mu? Bu sorulara bilim adamları ve hukukçular şu yanıtları verdiler:
Levent Göktaş’ın avukatı Hasan Gürbüz: 51 numaralı DVD delil özelliğini kaybetmiştir. CMK’nın 134’üncü maddesine göre DVD’ye el koyulduğunda kopyalama işlemi yapılmalıydı. Savcılık tüm taleplerimize rağmen bunu yapmadı.

Delil niteliğini kaybeder

Prof. Dr. Ersan Şen (İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Hukuk Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı): İddia makamı bu DVD’nin yedeğini ortaya koymadıysa, delil olma özelliği ortadan kalkacaktır. Mahkeme aşamasında delili açamıyor ve bunu okutamıyorsa, yedeğini de almamışsan delil özelliği mahkeme tarafından kabul görmez.

Avukat Turgut Kazan (Eski İstanbul Barosu Başkanı): Olay yerinde DVD’nin kopyasını almamakla yasaya aykırılık başladığı için iddia makamı tarafından delil olarak kullanılması normal şartlar altında da mümkün gözükmüyor. Ancak, sanık bu DVD’nin kendisine ait olduğunu kabul ederse DVD delil kapsamına girer.

Ferahmuz Erdil (Emekli Emniyet Müdürü): Operasyonlarda delil niteliğindeki harddiskler, CD ve DVD’ler mutlaka kopyalanmalıdır. Bu yapılmıyorsa 2 şık ortaya çıkar: Polis, sanıkların dediği gibi delil üretmektedir ve kötü niyetlidir; ya da polisin elinde yeteri derecede teknik malzeme, kalifiye eleman yoktur.

Tüm bilgi kurtarılamaz

Komiser Kürşad Başaran Başoğlu (Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü): Hasar almış CD ve DVD’lerdeki bilgilerin asla yüzde 100’ü geri getirilemez. Veriler kısmen çözülebilir. Az miktarda bilgiyi kullanılabilir duruma getirmek bile aylar sürer. Ulusal güvenlikle alakalı bir durum söz konusu olursa bu işlem yapılır. Türkiye’deki kriminal ve istihbarat birimlerinde bu işlem yapılıyor.

Prof. Dr. Eşref Adalı (İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı): Çatlayan bir DVD’deki bilgileri okuyamazsınız. Üniversitemizde çatlak DVD’leri okuyabilen cihaz yok. Bu yöndeki talepleri ‘okunamıyor’ şeklinde değerlendiriyoruz. Türkiye’de başka kurumlarda var mı? Bilmiyorum.

Çatlağına göre değişir

Avukat Gökhan Ahi (İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı Adli Bilişim uzmanı): Kırılmış bir CD-DVD’den veri kurtarabilmek çok zor, ancak çatlak bir CD-DVD’den veri elde edilebilmesi teknik olarak mümkündür. Çatlağın büyüklüğüne göre kurtarabilecek veri miktarı değişkenlik gösterebilir. CD-DVD’ler optik şekilde veri saklayan ortamlardır. Bu sebeple üzerinde ister karbon tozu ile isterse kızılötesi ışınlarla parmak izi incelemesi yapılabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!