Ülkemiz artık yalnız değil

Güncelleme Tarihi:

Ülkemiz artık yalnız değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2009 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes Film Festivali’nde “Ödülü tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkeme adıyorum” sözlerine atıfta bulunarak “Ülkemiz artık yalnız değil. Dışarıda ülkemizin destekçileri çok” dedi.

Haberin Devamı

Hürrİyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan’ın da Seçici Kurulu’nda yeraldığı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri dün Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün yanısıra Başbakan yardımcıları Cemil Çiçek ve Bülent Arınç, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Devlet bakanları Mehmet Aydın, Selma Aliye Kavaf, Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve çok sayıda davetli katıldı. Davetliler arasında Kurtlar Vadisi dizisinin Polat Alemdar karakterini canlandıran Necati Şaşmaz da yeraldı. Gül, törende yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

Dünya değişiyor

“Günümüz dünyası hızla değişiyor. Bu çerçevede teknolojik ve ekonomik gelişmeler yaşanıyor. Ama gelişim sadece teknolojinin gelişmesi, ekonomilerin büyümesiyle ifade edilirse biraz yalın kalır. Ülkeler gelişirken sanat hayatı, kültür hayatı, fikir hayatı, entelektüel dünyası ve derinliği de genişliyorsa, etkili hale geliyorsa esas gelişme bu anlamda söz konusu olmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri bu düşüncelerle kuruldu. Ödüller verilirken sanatçıların bütün yaşamları boyunca verdiği eserler değerlendirildi. Önceki ödüller yaş olarak çok olgunlaşmış sanatçılara verildi. Bu yıl genç yönetmen Nuri Bilge Ceylan ödüle layık görüldü.
Ceylan’ın, Cannes Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü alırken, ‘Ödülü tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkeme adıyorum’ sözü, bütün Türk halkı üzerinde büyük etki yaptı. Sanatçı kişiliğinizle duygularınızı böyle ifade ettiniz. Ama ben bir devlet adamı olarak şunu söyleyeyim; ülkemiz artık yalnız değil. Dışarıda ülkemizin destekçileri çok. Uluslararası kurumlarda en yüksek oyları alarak adaylar seçiliyor.”

Sabancı: Yüreklendirildik

Gül, konuşmasının ardından alanlarında başarılı çalışmaları nedeniyle sinema dalında yönetmen Nuri Bilge Ceylan, geleneksel sanatlar dalında Prof. Dr. Uğur Derman, kültür ve sanat kurumu olarak Sakıp Sabancı Müzesi adına Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’ya ödüllerini verdi. Güler Sabancı, bu ödülle onurlandırıldıklarını, yüreklendirildiklerini ve takdir edildiklerini belirterek, jüri üyelerine teşekkür etti. Ödülü Sakıp Sabancı’ya ithaf eden Güler Sabancı, Sakıp Sabancı’nın 1970’li yıllarda Osmanlı hat koleksiyonu yapmaya başladığını anlattı.
Uğur Derman da 55 yıl önce hat sanatına başladığında bu konuyla uğraşanların sayılı olduğunu ifade ederek, “Bütün bunlar Cumhuriyet rejiminin Batı’ya dönmesinden oldu. Dönsün. Geleneksel sanatlarımız da korunsun” diye konuştu. Derman, ödülü önceki büyük hattatlar adına aldığını ifade etti.

Bu ödülün anlamı büyük

Haberin Devamı

NURİ Bilge Ceylan, ödül töreninde yaptığı konuşmada, ödülün gurur verici olduğunu söyledi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e kendisi hakkındaki sözleri için teşekkür etti. “İnsanın kendi ülkesi tarafından ödüllendirilmesi çok başka bir şey” diyen Ceylan, Türkiye’nin her yerini gezdiğini, dünyada birçok ülkeyi dolaştığını, ancak hiçbir ülkenin Türkiye kadar güzel ve zengin olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Picasso’nun boyadığı gitar bulundu

DIŞ HABERLER
KÜBİZMİN babası Pablo Picasso’nun kızı Paloma için boyamış olduğu küçük bir gitar, İtalya’nın başkenti Roma yakınlarındaki Pomezia’da, bir ayakkabı kutusunda bulundu. Bir İtalyan işadamının apartmanındaki kutudan çıkan gitar, sarı, gri ve siyahla renklendirilmiş. Picasso, gitarı İtalyan ressam Giuseppe Vittorio Parisi’ye hediye etmişti. Polis gitarı uzun araştırmalarla adı açıklanmayan işadamının apartmanında, bir kenara atılmış ayakkabı kutusunun içinde buldu. Gitar şimdi ait olduğu yere, Maccagno’daki bir çağdaş sanat müzesine yollandı.

Melekler Bir Nokta’da

Bİr Nokta her ay farklı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Yeni sergide farklı disiplinlerdeki sanatçıların “Melek” temalı çalışmaları var. Bir Nokta’nın Saint Antuan’a bakan 450m’lik muhteşem terasında yer alan İstanbul’daki sergide Ali Konyalı’nın farklı dönem meleklerinden oluşan fotoğrafları mevcut. 0212 244 91 80

İnsan bir muamma

Haberin Devamı

İSLAM metafiziği yani tasavvuf, çeşitli vesilelerle popülerleşti. Elbette ciddi çalışmalar da yapılıyor bu konuda. Bu kitap bunlardan birisi işte. Ekrem Demirli, İbn Arabî’den yola çıkarak vahdet-i vücut kıyılarında geziniyor. Tasavvuf hakikaten bir bilim midir? Soru çok, cevap ise muhtelif. Kabalcı Yayınları

Red Kit maceraları

Vahşİ Batı’nın, gölgesinden hızlı silah çeken tek kovboyu Red Kit’in maceralarını yayımlayan Yapı Kredi Yayınları, Morris’in yazıp çizimlerini yaptığı Örümcek Ayak adlı albümü yayımladı. “Örümcek Ayak”ta, Örümcek’i kıvrak zekâsıyla alt eden Red Kit’in hikâyesi anlatılıyor.

Rezervuar Kanişleri

Tarantino’nun ünlü filmi Rezervuar Köpekleri’ne göndermeler yapan “Rezervuar Kanişleri” adlı oyun 2 Ocak’ta İzmir Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi’nde. Terör, birey-sistem çatışması, işkence, adalet gibi olguları absürd komedi tarzında ele alan oyunu Bülent Usta yazdı, Hakan Boyav yönetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!