Ahmet Türk’ün torununa 9 yıl 7 ay hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Ahmet Türk’ün torununa 9 yıl 7 ay hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 00:00

Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'e 5 yıl siyaset yasağı getirildii milletvekilliği düşürüldü. Türk'ün torunu ise 9 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

DİCLE Üniversitesi’ndeki izinsiz gösterilere katıldığı gerekçesiyle yargılanan, kapatılan DTP’nin, son Genel Başkanı Ahmet Türk’ün torunu Ruken Türk, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce 9 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Ruken Türk’ü, terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, örgüt faaliyetleri kapsamında eğitim ve öğretimi engellemek ve terör örgütünün propagandasını yapmaktan suçlu buldu.

İŞTE DTP VE VEKİLLERİ HAKKINDA ALINAN KARAR

 

Anayasa Mahkemesi'nin kararında “Demokratik Toplum Partisi'nin, eylemleri yanında terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği anlaşıldığından, Anayasa'nın 68. ve 69. maddeleri ile 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 101. ve 103. maddeleri gereğince kapatılmasına karar verildiği” belirtildi.

 

Haberin Devamı

Kararda, şöyle denildi:

 

“Beyan ve eylemleriyle Parti'nin kapatılmasına neden olan kurucuları dahil üyelerinden; Abdulkadir Fırat, Abdullah İsnaç, Ahmet Ay, Ahmet Ertak, Ahmet Türk, Ali Bozan, Ayhan Ayaz, Aydın Budak, Ayhan Karabulut, Aysel Tuğluk, Bedri Fırat, Cemal Kuhak, Deniz Yeşilyurt, Ferhan Türk, Fettah Dadaş, Hacı Üzen, Halit Kahraman, Hatice Adıbelli, Hilmi Aydoğdu, Hüseyin Bektaşoğlu, Hüseyin Kalkan, İbrahim Sunkur, İzzet Belge, Kemal Aktaş, Leyla Zana, Mehmet Salih Sağlam, Mehmet Veysi Dilekçi, Metin Tekçe, Murat Avcı, Murat Daş, Musa Farisoğulları, Mustafa Tuç, Necdet Atalay, Nurettin Demirtaş, Orhan Miroğlu, Sedat Yurttaş ve Selim Sadak'ın, Anayasa'nın 69. maddesinin dokuzuncu fıkrası gereğince gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak beş yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetçisi olamayacaklarına, Beyan ve eylemleriyle Parti'nin kapatılmasına neden olan Mardin Milletvekili Ahmet Türk ve Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin, Anayasa'nın 84. maddesinin son fıkrası uyarınca gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte sona ermesine, Parti tüzel kişiliğinin kapatma kararının verildiği tarihte sona ermesine, Davalı Parti'nin bütün mallarının 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 107. maddesi gereğince Hazine'ye geçmesine, Gereğinin yerine getirilmesi için karar örneğinin, 2820 sayılı Siyasî Partiler Kanunu'nun 107. maddesi uyarınca Başbakanlığa ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine, 11.12.2009 gününde oy birliğiyle karar verildi.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!