14 saat 45 dakika sürdü

Güncelleme Tarihi:

14 saat 45 dakika sürdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2009 00:00

Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda 28 saat süren aramanın ardından özel yetkili dört savcı ve bir hâkim, dün 11.40'ta başlayan üçüncü arama gece yarısı 02.25'te sona erdi.

Haberin Devamı

Aramaların başında bulunan 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Hâkim Kadir Kayan, kozmik odadaki gizli belgeleri inceleyerek 70 sayfa not alırken, savcılar da kazan dairesinde, yakıldığı iddia edilen belgelerin peşine düştü.

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç’ı takip ettikleri ileri sürülen iki subayın görev yaptığı Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda yapılan aramalar gece yarısı 02.25'te sona erdi.

‘Kozmik oda’ da denen Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda 28 saat ara vermeden dosyaları inceleyen 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Hâkim Kadir Kayan, soruşturmaya katılan özel yetkili savcılar Mustafa Bilgili, Hakan Yüksel, Cemil Tuğtekin ve Şemsettin Özcan’ın da istemiyle çalışmaya 12 saat ara verdi.

Kapılar mühürlendi

Hâkim Kayan, ara verilmesi üzerine, soruşturmanın devam ettiği bölgeye girilmemesi için odaların kapılarını yeniden mühürleterek binadan ayrıldı.
Kozmik odada bulunan belgelerin bir kısmını 28 saat tek tek inceleyen Hâkim Kayan, ülke güvenliği açısında yüksek gizlilik taşıyan belgeleri dışarı çıkarmamak için 70 sayfa not aldı. Savcılar ise, arama kararı bulunan binanın diğer kısımlarında delil toplamayı sürdürdüler.

Polis bekletildi

Dün öğle saatlerinde Hâkim Kayan ve savcılar, Terörle Mücadele ekipleriyle birlikte yeniden karargâha geldiler. Polisler, aramamaya katılmayarak, nizamiyede beklediler.

Bu arada, aralarında Seferberlik Bölge Başkanı Albay Yusuf Akal’ın da bulunduğu sekiz asker ise, Merkez Komutanlığı’nda gözaltında tutuluyor. Henüz ifadeleri alınmayan şüphelilerin dört günlük gözaltı süresi bugün sona eriyor. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, askerlerin gün içinde ifadelerine başvurması bekleniyor.

MİT dinledi iddiası

Babasıyla yaptığı telefon konuşmasında, delil niteliğindeki evrakı yaktıklarını söylediği ileri sürülen er Serkan T. de gözaltında tutuluyor. Arınç’ın evinin önünde yakalanan iki subayın şoförü olan Serkan T.’nin, olayın gündeme gelmesinin ardından Milli İstihbarat Teşkilatı’nca (MİT) yapılan önleme amaçlı telefon dinlemesine takıldığı iddia ediliyor.

Yanık kağıt arandı

Soruşturma savcıları, 24 Aralık’ta saat 19.00’da yapıldığı iddia edilen görüşmenin içeriğindeki yanmış evrakın peşine düştü. Binanın ısıtmasının yapıldığı kazan dairesini inceleyen, çevredeki ağaçlık alanda yanmış kağıt parçalarını aratan savcılar, TSK’nın özel birimlerinden konuyla ilgili görevlendirme yapmalarını istediler.

Yayın yasağına ret

Askerin Seferberlik Bölge Komutanlığı’ndaki aramayla ilgili önleme ve yayın yasağı getirilmesi talebi reddedildi. Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu Komutanı, Ankara Bölge Başkanlığı’nda arama yapılan iki odada, Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki (CMK) belirtilen “devlet sırrı” kapsamında bilgilerin bulunduğunu belirterek, buna ilişkin “önleme ve yayın yasağı” getirilmesini istedi. Ancak, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği talebi reddetti. Savcılığın ret kararına itiraz edeceği bildirildi.

Suikast girişiminde bir asker daha ifade verdi

DÖNEMİN Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile halefi dönemin Kuzey Deniz Saha Komutanı Oramiral Uğur Yiğit’e suikast düzenlendiği iddiasıyla ilgili olarak dün de Albay O.Y. ifade verdi. Albay O.Y., saat 10.00 sıralarında Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi. O.Y., soruşturmayı yürüten Süleyman Pehlivan’a ifade verdi. İki saat adliyede kalan O.Y., aynı otomobil ile ayrıldı.

Haberin Devamı

3. aramada yine delil bulunamadı

SEFERBERLİK Bölge Başkanlığı’nda yapılan aramaların üçüncü gününde de net bir delile ulaşılamadı. Subayların evlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ı fişlediği ileri sürülen bilgisayar çıktılarının ise Ergenekon’un tutuklu sanıklarından Ergün Poyraz’ın kitabı, ‘Musa’nın Çocukları’ndan alıntı yapılarak hazırlandığı öğrenildi.

İhbarcının telefonu ‘düşmedi’

Soruşturmanın başlamasına neden olan ihbar telefonuyla ilgili araştırma yapan polis ve savcılık, ihbarcının kimliğine de ulaşamadı. Emniyet santralı üzerinden Terörle Mücadele Şubesi’ne yönlendirilen telefon numarasının “bilinmeyen” olarak göründüğü bildirildi. Üç gündür yürütülen arama çalışmalarında incelenmek üzere el konulan belge ve bilgisayarlar, mühürlü kolilerle adliyeye götürüldükten sonra güvenli bir odada kilit altına alındı.
Emniyetin oluşturacağı özel bir ekip ile savcı ve hakimlerin gözetiminde incelenecek olan belge ve bilgisayarlar, suç unsuru bulunması halinde adli emanete teslim edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!