Davutoğlu’ndan vize çıkışı

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu’ndan vize çıkışı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2009 13:54

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan AB'ye:

“Ne istiyorsanız söyleyin yapalım, siz de vizeyi kaldırın, aksi halde çifte standart uyguladığınızı ilan ediyoruz”

Haberin Devamı

Zeynep Gürcanlı Brüksel'den BİLDİRİYOR

Brüksel’de AB ile çevre faslının açıldığı müzakerelere AB’nin Türkiye’ye yönelik vize kısıtlamaları damgasını vurdu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu AB’ye, “Söyleyin teknik olarak ne yapmamız gerekiyorsa yapalım, siz de şu vizeyi kaldırın. Aksi halde AB’nin çifte standart uyguladığı ortaya çıkar” dedi.

 

Davutoğlu AB’nin Sırbistan, Makedonya, Karadağ gibi Batı Balkan ülkelerine vizeyi kaldırmasının Türkiye’yi çok memnun ettiğini aynı yaklaşımın Bosna Hersek ve Arnavutluk'ada gösterilmesi gerektiğini söyledi ve ardından da konuyu Türkiye’nin durumuna getirdi.

 

Haberin Devamı

Davutoğlu asıl mesajını da burada verdi. Davutoğlu, Makedonya ve Karadağ’ın AB’nin belli teknik gerekliliklerini yerine getirmeleri üzerine vizelerin kaldırıldığını hatırlattı ve “Bize teknik açıdan ne yapmamız gerektiğini söyleyin. Birkaç ay içinde geri kabul anlaşmasını geçireceğiz. Biometrik pasaportları yürürlüğe koyacağız. Ayrıca Batı Balkan ülkelerinin yaptığı başka şeyler varsa onları da yapmaya hazırız. Biz bunları yapacağız. Böylece AB’nin hiçbir bahanesi kalmayacak. Yine Türkiye’ye vize kaldırılmazsa AB’nin çifte standart uyguladığını anlayacağız.

 

Toplantıda AB adına konuşan Dönem Başkanı İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türkiye’nin geri kabul anlaşmasını imzalamasının beklendiğini söyledi.

 

Komisyon adına söz alan Olli Rehn ise “Türkiye tüm gereklilikleri yerine getirince biz konseye bu konuyu taşırız ve Batı Balkan ülkelerine getirilen vize kolaylığının Türkiye’ye getirilmesi konusunu danışırız” demekle yetindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!