İsrail ile yumuşamaya bir adım daha

Güncelleme Tarihi:

İsrail ile yumuşamaya bir adım daha
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2009 00:00

İsrail’le Ocak ayındaki Gazze operasyonu nedeniyle gerilen ilişkilerde ilk somut yumuşama gerçekleşti.

Haberin Devamı

HERON FOTOĞRAFLARI

 

Türkiye’nin İsrail’e verdiği insansız hava aracı (Heron) ihalesinde, İsrail’in sözleşme şartlarını yerine getirememesi nedeniyle ciddi sıkıntı yaşanıyordu.

Yaklaşık 200 milyon dolarlık projede geçen hafta projenin ana koordinatörü olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi yetkilileri ile İsrail savunma sanayi yetkilileri arasında yapılan görüşmelerde, ihalenin devamı konusunda mutabakata varıldı.

Ancak, ihale çerçevesinde Türkiye’nin istediği Heron araçlarını zamanında teslim edemeyen İsrail’in tazminat ödemesi de kararlaştırıldı. Ancak bu tazminat para olarak değil, yedek parça ve ek eğitimler olarak ödenecek.

Haberin Devamı

 

İLK UÇAKLAR NİSAN’DA GELECEK

 

Varılan mutabakat çerçevesinde, ilk parti Heron’lar Nisan ayında teslim edilecek. İlk partide 6 araç bulunacak. Testler için ise, Ocak ayının ilk haftasından itibaren Türk teknisyen ve yetkililer İsrail’e gidecek.

 

İSRAİL SAVUNMA BAKANI GELİYOR

 

Bu arada, bir başka yumuşama sinyali de Ocak ayının ilk günlerinde gerçekleşecek bir ziyaretle olacak; İsrail siyasetinin en önemli isimlerinden, eski Başbakan, şimdiki İsrail hükümetinin ise Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı olan Ehud Barak Ankara’ya gelecek.

Barak’ı Ankara’da Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ağırlayacak.

Heron krizinin bu ziyaret öncesinde çözülmesi de, Ankara’da Barak ve Gönül’ün daha yumuşak mesajlar vermelerinin önünü açmış oldu.

 

HERON DA SORUN HEM GECİKME HEM TEKNİK

 

Heron ihalesinde Türkiye ile İsrail’in yaşadığı sıkıntı sadece uçakların zamanında teslim edilmemesi ile sınırlı değildi.

10 araçlık proje İsrail firmasına 2005’te verilmişti. 2008 Mayıs ayında da teslim edilmesi gerekiyordu. Ancak bu teslimat gecikti.

Haberin Devamı

Ayrıca yapılan testlerde İsrail’in ürettiği Heronların Türkiye’nin beklentilerini yerine getirmediği de ortaya çıktı. Türkiye, aracın yaklaşık 30 bin fite kadar yükselmesini ve 55 saat aralıksız uçmasını şart koşmuştu. Yapılan testlerde İsrail’in ürettiği heronların ancak 22 bin fite kadar yükselebildikleri belirlenmişti.

İsrail, varılan uzlaşmada Türkiye’nin bu isteklerini yerine getirmeyi de vaat etti. Sonucu, İsrail’e birkaç hafta içinde gidecek Türk uzmanlar belirleyecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!