Ameliyat internetten canlı yayınlandı

Güncelleme Tarihi:

Ameliyat internetten canlı yayınlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 16:00

İZMİR Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi eğitim programları çerçevesinde düzenlenen ‘Tiroid Kanserlerinde Santral ve Lateral Lenf Diseksiyonu Kursu’ kapsamında, 27 yaşındaki troid kanseri hastası Arzu Başeğmez'e yapılan ameliyat Sağlık Bakanlığı Uzaktan Sağlık Eğitimi Sistemi (USES) kullanılarak, eğitim amacıyla internet üzerinden canlı yayınlandı.

Haberin Devamı

ANNESİ GÖZYAŞLARIYLA İZLEDİ

Ameliyatı Prof. Dr. Yeşim Erbil, Doç. Dr. Haluk Recai Ünalp ve Opr. Dr. Erdinç Kamer'den oluşan ekip gerçekleştirdi. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi eğitim programları kapsamında düzenlenen ‘Tiroid Kanserlerinde Santral ve Lateral Lenf Diseksiyonu Kursu’ hastanede gerçekleştirilen panel ile başladı. Panelin açılış bölümünde bir konuşma yapan İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Galip Akhan, ‘Tiroid Kanserlerinde Santral ve Lateral Lenf Diseksiyonu Kursu’nun internet üzetinden canlı yayın yapılarak, Uzaktan Sağlık Eğitimi Sistemi (USES) aracılığıyla Türkiye genelinde 140 merkez tarafından takip edildiğini söyledi. Santral ve Lateral Lenf Diseksiyonu Kursu'nun tiroid kanserlerinin cerrahi tedavisinde büyük önem taşıdığını ifade eden Akhan, “Bilgi de sevgi gibi paylaştıkça çoğalır. Bu eğitimin bugün Türkiye genelinde 140 merkezden takip edilmesi gurur duyulması gereken bir durum.”

‘ÇOK ÖNEMLİ GELİŞME’

Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi de yaptığı konuşmada, internet üzerinden canlı yayın yapılarak verilen eğitimin, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde görev yapan cerrahların aktif katılımı açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi. Tiroid cerrahisi konusuna bu yıl özel bir önem verildiğini belirten Prof. Dr. Terzi şöyle dedi:

“İnternet üzerinden ücretsiz katılım sağlanan bu eğitim anlayışına büyük önem veriyoruz. Çünkü doğal koşulları itibariyle burada bulunamayan ancak Türkiye'nin çeşitli yerlerinde görev yapan cerrahlar bu sistem sayesinde eğitime aktif şekilde katılabilmektedir. Şu an Ardahan, Afyon, Van gibi çeşitli illerde bulunan cerrahlar internet şifresini girerek ister hastaneden ister evlerinden bu operasyonu izleyebiliyor. Tıbbi açıdan bu çok önemli bir gelişme.”

ŞİFREYLE İZLENEBİLİYOR

Eğitim hakkında bilgi veren 1'inci Cerrahi Klinik Şefi Doç. Dr. Ercüment Tarcan, tiroid kanserinin son zamanlarda sıklığı artan tümörlerden olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu tedavide bir eğitim hastanesi olarak, Anadolu’da genel cerrah olarak çalışan uzmanların bu konuya ilişkin bilgilerini tazelemek amacıyla kursu düzenledik. Kurs internet üzerinden yapılıyor. Sağlık Bakanlığı'nca kurulan Uzaktan Sağlık Eğitimi Sistemi vasıtasıyla Türkiye’de ADSL internet bağlantısı olan herkes, kurs kaydını yaptırarak verilen şifreyle girip kursu başından sonuna on-line izleyebiliyor, sorularını da on-line olarak bilim adamlarına gönderebiliyor. Ameliyatı da onlara izletiyoruz.”

Doç. Dr. Tarcan, Türkiye genelinde 140 kişinin kursa kaydını yaptırdığını ve eğitimi takip ettiğini belirtti. Teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanarak Türkiye'nin çeşitli yerlerinde görev yapan cerrahlara bu eğitimi ulaştırabilmenin gayreti içinde olduklarını kaydeden Tarcan, “Tiroid konusunda Türkiye’de ilk örnek. On-line olarak uzaktan sağlık eğitim sistemini kullanarak bu kadar geniş ölçekte yaptığımız ilk çalışma oldu” dedi.

ANNE DE İZLEDİ

Canlı yayından ameliyatı izleyen, Tiroid kanseri Arzu Başeğmez'in annesi Hatice Başeğmez ise, tıp eğitimine faydalı olması açısından ameliyatın canlı yayın aracılığıyla verilmesine izin verdiklerini belirterek, “Tiroidde tümor bulundu. Bu lenf bezlerine sıçradı. Sağlığa, insanlığa faydalı olacağı düşüncesiyle izin verdik. Bir faydamız olacaksa her şeyi yapmaya hazırız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!