Demiryolu işçileri eylem yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Demiryolu işçileri eylem yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 08:40

Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), geçici olarak görevden alınan 16 TCDD çalışanının görevlerine iade edilmediği gerekçesiyle eylem başlattı.

Haberin Devamı

İŞÇİLERİN EYLEMİNDEN FOTOĞRAFLAR

GEBZE – HAYDARPAŞA SEFERİ YAPILMADI

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası(BTS) ve Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) üyelerinin geçici olarak işten uzaklaştırılan 16 TCDD çalışanınıngörevlerine iadesi istemiyle yaptıkları eylem nedeniyle, Gebze-Haydarpaşahattında banliyö trenleri sefer yapmadı.


Türk Ulaşım-Sen ile BTS üyelerinin, 25 Kasımdaki 1 günlük “uyarı grevi”ne katıldıkları için geçici olarak görevden alınan 16 TCDDçalışanının görevlerine iade edilmediği gerekçesiyle yaptıkları eylem kapsamında,Gebze İstasyonu'nda da banliyö trenleri sefere çıkmadı.


Bilet gişelerinin de açılmadığı, makinistlerin göreve gitmediği görüldü.

Haberin Devamı


Eylemden haberi olmayan vatandaşlar, işlerine gidebilmek için geldikleri Gebze Tren Garı'nda trenlerin çalışmadığını öğrenince, başka araçlarla işe gitmenin yolunu aradı.


Bu arada, tren garında vatandaşları bilgilendirmek amacıyla eylem olduğu ve trenlerin çalışmayacağı yönünde anons yapılıyor.

MAKİNİSTLER VİZİTEYE ÇIKTI

 

Türk Ulaşım Sen Genel Merkezi ile Birleşik Taşımacılık Sendikası'nın 25 Kasım’da yurt genelinde düzenlediği bir günlük 1bırakma eylemine katıldıkları gerekçesiyle görevden alınan 16 sendika üyesinin işe iadeleri amacıyla başlatılan yeni eylem nedeniyle Adapazarı'ndaki gişelerde bilet satılmadı. Eylem öncesi makinistlerin çoğu vizite kağıdı alıp doktora gitti.


Adapazarı Tren Garı'nda gece direkt sefer olmadığından bu sabah başlatılan eylem nedeniyle her gün karşılıklı yapılan tren seferleri yapılamadı. Adapazarı'ndan saat 05.25'de kalkması gereken, daha sonra 07.00 ve 07.40 ile 09.20’de yapılması gereken Haydarpaşa seferleri gerçekleştirilemedi.


Trenlerin kalkış saati öncesi istasyona gelen 25 Kasım'daki eylem nedeniyle görevinden alınan Türk Ulaşım Sen Sakarya Şube Başkanı Cihat Koray eylemin 16 arkadaşları göreve dönünceye kadar süreceğini söyledi. Koray, “Demokratik hakkımızı kullandık, görevden alındık. Eylemimiz 16 arkadaşımız görevlerine dönünceye kadar devam edecek” dedi. Koray, eylemin süresiz olacağını ekledi.


Eylem nedeniyle bugün sefere çıkmayan makinistlerinin muayene olmak için vizite kağıdı aldıkları ve vizite kağıdı aldıkları gün raporlu sayıldıkları belirtildi.


KEMOTERAPİYE GİDEMEDİ


Emniyet Müdürlüğü ekipleri de garda önlem alırken yolcular zor durumda kaldı. Sakarya'nın Karasu İlçesi'nde oturan ve hastalığı nedeniyle kemoterapi gördüğü İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastanesi’ne gitmek üzere geldiği istasyonda eylem nedeniyle tren seferlerinin yapılamadığını öğrenen 60 yaşındaki Emine Topçu buna tepki gösterdi. Topçu, “Tren seferlerinin yapılamayacağını bilsem otobüsle giderdim” dedi. Acil işi olan birçok kişi trenlerin çalışmadığını öğrenince otobüs terminaline yöneldi.

ADANA

İşçiler Adana’da da bir günlük iş bırakma eylemi başlattı. 1 gün boyunca Adana’da trenler çalışmayacak.

Türk Ulaşım-Sen Adana Şube Başkanı Muhittin Topal, “Türkiye’de her yerde iş bırakılmıştır. Demiryolları 16 arkadaşına sahip çıkmıştır” dedi.

BALIKESİR

KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) ve Kamu- Sen’e bağlı Ulaşım-Sen’e üye memurların gardaki eylemi saat 22.00 sıralarında başladı.

İzmir’den Ankara’ya hareket eden Mavi Tren ve 9 Eylül Ekspresi, Balıkesir Garı'nda bekletildi. 163 tren yolcusu yolculuklarına otobüslerle devam edebildi.

Otobüs bekleyen yolcular arasında da tartışmalar yaşandı. Bazı yolcular sendikacıların eylemine hak verirken, bazıları ise, “Böyle eylem olmaz. Bizi yarı yolda bıraktılar” diye konuştu. Mavi Tren’den bilet alan 100 yolcu ile 9 Eylül Ekspresi yolcusu 63 kişi, saat 01.30 sıralarında otobüslerle gara, oradan da gidecekleri yerlere götürüldü.

ESKİŞEHİR

16 demiryolu çalışanının tekrar işe alınmasını isteyen demiryolcular, birçok ilde olduğu gibi Eskişehir'de de eylem yaptı. Çok sayıda tren Eskişehir Garında yolcuları ile birlikte bekledi.

Ankara’dan İzmir istikametine giden 9 Eylül Ekspresi, Eskişehir Garı’na geldi. Makinistlerin trenden inmeleri nedeniyle TCDD yetkilileri bir süre 9 Eylül Ekspresi’ni İzmir’e götürecek makinist bulmaya çalıştı. Bulunan makinistler trene bindirildi, ancak bu kez eylemci memurlar trenin hareket etmesi için sinyalizasyondan ‘yeşil ışığı’ yakmadı. Tren bir süre kırmızı ışık nedeniyle bekledi. Trenden inen bir grup yolcu ise topluca gar müdürlüğüne giderek yetkililerden trenin kalkış saatini öğrenmeye çalıştı. Sinyalizasyon sorunun halledilmesinin ardından yaklaşık bir saat Eskişehir Garı'nda bekleyen 9 Eylül Ekspresi İzmir’e doğru hareket etti.

Eskişehir’in diğer tren istasyonlarından olan Enveriye İstasyonu’nda ise karşılıklı sefer yapan iki Meram Ekspresi, makinistlerinin treni terk etmesi nedeniyle beklemek zorunda kaldı.

TCDD yetkilileri trenlere kısa sürede makinst temin edileceğini ve rötarlı olarak seferlerin gerçekleşeceğini belirttiler.

HAYDARPAŞA'DAN TREN KALKMADI

Kamu Emekçilerinin 25 Kasım'da gerçekleştirdiği bir günlük iş bırakma eylemi sonrası açığa alınan 16 TCDD görevlisinin işe iadesi için arkadaşları eyleme gitti. Eylem nedeniyle Haydarpaşa Garı'ndan tren kalkmadı. 


Birleşik Taşımacılık Sendikası üyeleri, saat 22.00'da iş bırakarak, 16 kişinin göreve iadesi için eyleme gitti. Eylem nedeniyle saat 22.00'da İstanbul-Ankara seferini yapacak olan Anadolu Ekspresi ve 22.30'da İstanbul-Ankara seferini yapacak olan Ankara Ekspresi kalkmadı. Yetkililer seferlerin aksamaması için girişimlerde bulundu ancak eylemciler, 3 gün tren kalkışına izin vermeyeceklerini söylediler. Anadolu Ekspresi'ni hareket ettirmesi için başka bir yerden getirtilen makinist de eylemcilerin tepkisi üzerine trene binmekten vazgeçti. Ankara Ekspresi'nin önü ise karşı yönden gelen başka bir tren tarafından kapatıldı.

3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Geçici olarak görevden alınan 16 TCDDçalışanının görevlerine iade edilmediği gerekçesiyle Haydarpaşa Garı'nda eylembaşlatan sendika üyelerine müdahale eden polis, 3 kişiyi gözaltına aldı.


Haydarpaşa Garı'nda güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekipleri, buradatoplanarak basın açıklaması yapan Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu GörevlileriSendikası (Türk Ulaşım-Sen) ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS)üyelerine, seferleri engelledikleri gerekçesiyle garı terketmeleri yönündeuyarıda bulundu.


Uyarıları dikkate almayan ve şarkı söyleyerek halay çekmeyi sürdürengruba polis ekipleri müdahale etti. Çevik kuvvet polisleri, gruptakilerikalkanlarla iterek garın dışına çıkardılar. Bu sırada yaşanan arbedede kimi basınmensupları da polisin müdahalesine maruz kaldı.


Polis, sendika üyesi gruptan 3 kişiyi gözaltına aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!