Karar siyasi

Güncelleme Tarihi:

Karar siyasi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2009 00:00

Kapatma kararının ardından son basın toplantısını düzenleyen Ahmet Türk, “Karar hukuki değil, siyasidir. Statükoyu savunan bu karar barışa ve kardeşliğe olan inancımıza darbe vurmuştur” dedi. Grubun fiili olarak parlamentodan çekildiğini açıklayan Türk, “Barışı isteyenler terörist ilan ediliyor. Türkiye’yi daha fazla kaosa, bir iç çatışmaya götürmeyin” diye konuştu.

Haberin Devamı

  

AHMET TÜRK KARARI BÖYLE AÇIKLADI

ANAYASA Mahkemesi’nin kapatma kararı vermesinden sonra Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) Genel Başkanı olarak son basın toplantısını yapan Ahmet Türk, “Bugün bakıyoruz ki, barışı isteyenler terörist ilan ediliyor. Şiddetin durmasını isteyenler farklı bir muameleyle karşı karşıya kalıyor. Grubumuz bugünden itibaren parlamentodan fiili olarak çekilmiştir” dedi. Türk, dün, kendisi gibi siyasi yasaklı olan Aysel Tuğluk ve DTP’nin kapatılması nedeniyle bağımsız kalan milletvekili ve parti yöneticileriyle birlikte parti binasının önünde basın toplantısı düzenledi. “Karar hukuki değil, siyasidir. Statükoyu savunan bu karar barışa ve kardeşliğe olan inancımıza darbe vurmuştur” diyen Türk, özetle şunları söyledi:

Demokratik siyaset

Bugün belki de son kez sizinle beraberiz. 2.5 yıldan beri birlikte çalışmalar yaptık, düşüncelerimizi sizlerin vasıtasıyla Türkiye kamuoyuna, halkımıza yansıtmaya çalıştık. Olabildiğince sizlerle düşüncelerimizi paylaştık. Bugün ise bu son basın toplantım. Umut ediyorum ki herkes bugünü, yarını, geleceği yeniden düşünür. Geçmişte aldığımız kararımızın arkasındayız ama tabii bu ülkede dostlarımız, demokrasi mücadelesi veren insanımız var. Her şeyi daha geniş paylaşacağız. Siyaset boşluk kabul etmez. Biz, siyasetin yüceliğine inandığımız, parlamentoyu bir çözüm yeri gördüğümüz için bugüne kadar siyaset yaptık. Bundan sonra da elbette ki o demokratik siyaseti sürdüreceğiz.

Akan kana temiz su

Dedelerimizin, her zaman kullandığı, ‘Kan kanla temizlenmez, şiddet şiddetle temizlenmez, silah silahla temizlenmez’ sözü var. Bu akan kanın durması için mutlaka temiz suyu kullanmamız, çatışmalı sürecin ortadan kaldırılması için çaba göstermemiz lazım. DTP, bu yaşanan acıları hep yüreğinde hissetti ve bu acıların sona ermesi için çaba gösterdi.

CHP-MHP’ye dava yok

‘Ergenekon terör örgütünün avukatıyım’ diyenler, Ergenekon terör örgütünün davalarına girip takip edenler hakkında Yargıtay Başsavcısı dava açmıyor. ‘Türk halkının öfkesini görecekler’ diyen, halkları karşı karşıya getirmek için mesaj veren MHP hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı dava açmıyor. Ama halkların özgürleşmesi, çağdaş demokrasinin Türkiye’ye yerleşmesi için çaba gösterenler, demokrasiyi esas alanlar, bugün bu ülkede bölücü.
Kaosa götürmeyin
Parlamentonun bu anlayışı Türkiye’yi adeta felakete sürüklemektedir. Diyaloğun olmadığı bir parlamento, sorunların çözümüne, tartışılmasına tahammül etmeyen bir parlamento var bu ülkede. Yazıktır, bu ülkenin insanına yazıktır. Lütfen, daha fazla kaosa, bir çatışmaya, bir iç çatışmaya götürmeyin Türkiye’yi. Biz bugünü, kurtuluşun yolu, aklın, mantığın ortaya çıkacağı gün olarak değerlendiriyoruz. Çünkü Türkiye halkı, artık ortak aklı ve mantığı ortaya koymak zorundadır.

AKP kendine demokrat

SON basın toplantısında duygulanan Ahmet Türk, kendisi gibi yasaklı olan Aysel Tuğluk’la yan yanaydı. Türk, AK Parti’yi eleştirerek, şunları söyledi: “Halkın iradesini yok sayamazsınız diyen, Anayasa  Mahkemesi’ni en ağır eleştiren AKP hükümeti ve partisi, DTP’nin kapatılması sürecinde sessiz kaldı. Partinin kapatılmasından rant sağlayacağına inandı, demokrasiyi katletti. AKP, kendisi için demokrat bir partidir.”

Türk’ün bu sözlerine AK Parti’den hemen yanıt geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Bize göre partilerle ilgili tercihi de, kapatmayı da millet yapar. Bizim demokrasiyle ilgili duruşumuz, tavrımız da nettir, bellidir. Yasakların kaldırılmasını tam anlamıyla söyleyen ve icra eden tek partiyiz. Yani biz kendimize demokrat değiliz, gerçek demokratız” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, “Biz partilerin kapatılmasına karşı olduğumuzu hep söyledik. AK Parti’nin mahkemeye tesir etmesi mümkün değildir” diye konuştu.

Geçmiş olsun telefonu

ÜNLÜ yazar Yaşar Kemal, Ahmet Türk’ü arayarak, partinin kapatılması ve hakkında alınan kararla ilgili, “Geçmiş olsun” dileklerini iletti. Türk ise Kemal’e teşekkür ederek, “Biz bunlara alışığız ağabey” karşılığını verdi. CHP Ankara Milletvetkili Eşref Erdem de, Türk’ü ziyaret eden isimler arasında yer aldı.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!