Hakkari'de olaylar çıktı

Güncelleme Tarihi:

Hakkaride olaylar çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2009 11:18

Anayasa Mahkemesi'nin DTP hakkında kapatma kararı almasının adından Hakkari güne gergin başladı. DTP binası önünde toplanan bir grup, bir emniyet amiri ile polis memurunu linç etmek istedi. Kapatılan DTP'nin eski yöneticilerinin çabası sonucu, emniyet amiri ve polis memuru, grubun arasından çıkarılarak uzaklaştırıldı. Olaylar sırasında AK Parti Hakkari Milletvekili'nin 14 yaşındaki yeğeni de yaralandı.

Haberin Devamı

Hakkari'de 2 polise linç girişimi  /  Foto Galeri

Hakkari'de yaşanan olaylar / Foto Galeri

Van'da da olaylar çıktı / Foto Galeri

Yüksekova savaş alanına döndü / Foto Galeri

HAKKARİ YİNE KARIŞTI / WEB TV         

DTP'NİN KAPATILMASINI KUTLADILAR / WEB TV   

2 POLİSİ LİNÇ EDECEKLERDİ / WEB TV  

Kepenklerin kapalı olduğu Hakkari’de aralarında çok sayıda öğrencinin de bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi, Belediye önünde toplanmaya başladı. Kalabalık buradan da PKK ve Öcalan lehine sloganlar atıp, Kürtçe marşlar okuyarak DTP binası önüne kadar yürdü.

DTP İl Başkanı Hivzullah Kansu burada kalabalığa yönelik bir konuşma yaptı. İl Başkanı Kansu, bin asırdan beri Kürt halkına yönelik inkar ve imha politikaları yürütüldüğünü, bu politikalara rağmen Kürtlerin mücadelesinin devam ettiğini belirterek, “Kürtleri bu politikalarla bitiremezler. Şu ana kadar 5 parti kapatıldı. Ama çözemediler. Anayasa Mahkemesi biliyorsunuz DTP’yi de kapattı. 37 kişi de yasaklı olabilir ama Kürtler 37 kişiden ibaret değildir. Kürtler kendilerine öyle bir yer edinmişyerdir ki, dünyanın en süper gücü Amerika bile gelse yok edemez” dedi.

Haberin Devamı

UYARILARA ALDIRMADILAR
Kansu, kalabalığa saat 14.00’te basın açıklamaları olduğunu ve herkesi DTP binası önüne beklediklerini belirterek, kalabalığın sessizce dağılmasını istedi. Ancak buradan ayrılan bir grup, bu kez de Hastane Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. DTP’li görevliler burada önlem alarak olayların çıkmasına engel olmaya çalıştı. Kalabalık bir süre bu caddede yürüdükten sonra tekrar geri dönerek bu kez Çevre Yoluna yöneldi.

2 POLİSİ LİNÇTEN KURTARDILAR
Çevre yolu üzerinde gördükleri bir panzeri yuhalayan kalabalık orada bulunan 2 polisi görünce bu kez de bunlara saldırmaya başladı. Bir grup DTP’li araya girerek, güvenlik şubede görevli biri emniyet amiri, diğeri memur 2 polisi linçten kurtarıp, uzaklaştırdı. Daha sonra da bölgeye zırhlı araçlar ve çok sayıda çevik kuvvet ekibi geldi. Polisler gösterici grubu, basınçlı su ve göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştı.

Haberin Devamı

AK PARTİLİ VEKİLİN YEĞENİ YARALANDI

 Gazi Mahallesi'nde toplanan göstericiler polis tarafından dağıtılmaya çalışılırken, devreye özel hareket polislerinin de girdiği gözlendi. Polisler, grupları dağıtmak için zaman zaman havaya ateş açtı

 

Bu arada, Gazi Mahallesi'ndeki olaylar sırasında AK Parti Hakkari Milletvekili Abdulmutalip Özbek'in yeğeni de yaralandı. İsmi öğrenilemeyen Miletvekili Özbek'in 14 yaşındaki kız yeğininin sırtına isabet eden plastik mermi ile yaralandığı iddia edildi. Göstericiler arasında bulunmadığı belirtilen Özbek'in yeğeni bir süre yakınları tarafından taşındıktan sonra ambulansla Hakkari Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

 

Haberin Devamı

YÜKSEKOVA'DA DA OLAYLAR ÇIKTI

Bu arada kepenklerin kapalı olduğu Yüksekova İlçesi’de olaylar çıktı. İşyerlerinin kapalı olduğu ilçede yaklaşık 100 kişilik bir grup Cengiz Topel Caddesi'nde toplanarak DTP’nin kapatılmasını protesto etti.

Caddeye barikat kurararak trafiğe kapatan ve slogan atan grubun polis dağılmalarını istedi. Taş atarak karşılık verilmesi üzerine polis zırhlı araç ve göz yaşartıcı bamba kullanarak grubu dağıttı. Göstericiler ara sokaklara dağılırken, cadde ve sokak aralarında olaylar devam etti.

VAN’DA DA OLAYLAR ÇIKTI

Hakkari'nin ardından Van’da da olaylar çıktı. Güne sakin başlayan Van’da öğlen saatlerinde yaklaşık 200 kişi Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan DTP İl binası önünde toplandı. Burada il binasına giren kalabalık daha sonra dışarı çıkarak Hacıbekir Caddesi’ne doğru yürüdü.

Haberin Devamı

Bu sırada yaklaşık 100 kişiden oluşan bir grup Kazım Karabekir Caddesi üzerinde polisi taşlamaya başlayınca olaylar çıktı.

EMNİYET MÜDÜR YARDIMCISI BAŞINDAN YARALANDI

Çıkan olaylar sırasında, polislerin koordinasyonunu sağlayan Van Emniyet Müdür Yardımcı Önder Okşar, göstericiler tarafından atılan taşla başından yaralandı. Önder Okşar’a polis memrları yardımcı olarak müdahalede bulundu.

Bir polis memuru da yine atılan taşlarla elinden yaralandı. Polis taş atmayı sürdüren gruplara, göz yaşartıcı bomba ve tazikli su kullanarak müdahale ediyor.

BATMAN'DA DA GÖSTERİLER VAR

DTP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapıtılmasının ardından bugün Batman’da esnafın yüzde 80’i kepenklerini açmadı. Özellikel Eski Çarşı’da tüm esnafın işyerlerini açmadığı görüldü. Kenten bazı mahallelelerinde biraraya gelen çoğunluğu çocuk, cadde ve sokak üzerinde ateşler yakarak PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarak izinsiz gösteri yaptı. Kentte sıkı önlemler alan polisin, göstericilere müdahalede bulunmadığı gözlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!