Zirve ona emanet

Güncelleme Tarihi:

Zirve ona emanet
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2009 00:00

Cumhurbaşkanı Gül Tiran’a, TBMM Başkanı Şahin İsveç’e gidince devletin zirvesi AK Parti Kayseri Milletvekili TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’a kaldı. Renkli bir kişiliği olan Yakut, çifte vekâletle birçok sorumluluk üstlendi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de dün yurtdışına çıkınca, devletin bir, iki ve üç numaralı koltukları vekillere emanet edildi. Erdoğan, vekaletini Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a bıraktı. Cumhurbaşkanı Gül ise dün sabah saatlerinde resmi ziyaret için Arnavutluk’un başkenti Tiran’a gitti. Gül, Arnavutluk’un ardından da Karadağ’a geçecek. Üç günlük bir geziye çıkan Gül’ün yerine Cumhurbaşkanlığı’na vekalet etmesi gereken TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de dün öğle saatlerinde AB Parlamento Başkanları Olağanüstü Konferansı’na katılmak üzere İsveç’e gitti. Şahin, vekaletini TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’a bıraktı. Böylece Yakut, yarına kadar hem Cumhurbaşkanı Gül’e, hem de TBMM Başkanı Şahin’e vekalet görevini üstlenmiş oldu. AK Parti Kayseri Milletvekili olan Sadık Yakut’un renkli bir kişiliği var.

Çifte vekâlet üstlendi

Anayasa’nın 106. maddesi, Cumhurbaşkanı’nın hastalık veya yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması halinde, TBMM Başkanı’nın vekalet edeceğini ve aynı yetkileri kullanacağını düzenliyor. Buna göre Yakut’un başkomutanlık da dahil olmak üzere Cumhurbaşkanlığı yetkilerinden bazıları şöyle: “TBMM’yi gerektiğinde toplantıya çağırmak. Kanunları yayımlamak. Kanunları tekrar görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geri göndermek. Başbakanı atamak ve istifasını kabul etmek. Gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kurulu’na Başkanlık etmek. TBMM adına Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başkomutanlığını temsil etmek. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanılmasına karar vermek. Genelkurmay Başkanı’nı atamak. MGK’yı toplantıya çağırmak. Kararnameleri imzalamak. Anayasa Mahkemesi üyelerini seçmek.”

Yakut, TBMM Başkan-lığı’ndan da, “Başkanlık Divanı’na başkanlık etmek ve Divan’ın gündemini hazırlamak. Danışma Kurulu’na başkanlık etmek. Başkanlık Divanı kararlarını uygulamak” gibi yetkileri devraldı.

MHP’den AK Parti’ye

3 Şubat 1956’da Kayseri Büyükkaramanlı Köyü’nde doğan Sadık Yakut, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Halfeti, Çamardı ve Savaştepe Cumhuriyet Savcılığı, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Tetkik Hâkimliği, Giresun Cumhuriyet Savcılığı, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı ve Ankara Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulundu. TBMM’ye MHP’den Kayseri Milletvekili seçilerek Meclis’e giren Yakut, 2001 yılında, “Gönülden bağlı olduğum Türk milliyetçiliği ve ülkücülüğümden taviz vermeksizin sürdürmeye çalıştığım siyasi faaliyetlerime, gelinen nokta itibariyle MHP çatısı altında devam edememenin üzüntüsü içindeyim” diyerek partisinden istifa etti ve AK Parti’nin kurucu üyesi oldu. AK Parti’den Kayseri Milletvekili seçilen Yakut, 22. Dönem’de TBMM Başkanvekilliği görevini yaptı. 23. Dönem’de de aynı göreve seçilen Yakut, evli ve 3 çocuk babası.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!