Bursa'da madende göçük

Güncelleme Tarihi:

Bursada madende göçük
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2009 21:23

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi’ndeki kömür madeninde metan gazı sıkışmasından meydana gelen grizu patlamasında 19 işçi toprak altında kaldı. İşçilerin 3'nün naaşı çıkarıldı.

Haberin Devamı

MADENDE GÖÇÜK - FOTO GALERİ

BAKAN DİNÇER AÇIKLADI / WEB TV

EŞİNİN MAAŞINI YANLIŞLIKLA KESTİLER          

BUGÜNE KADAR 2 BİN 687 İŞÇİ ÖLDÜ

10.00
Bursa CHP Milletvekili Özer: Çok vahim bir durum vardı. Ocağın içinde havalandırma nasıldı, yeterli miydi, değil miydi henüz belli değil. 19 işçimizi kaybettik. Devletin inceleme mekanizmasını hızlandırması gerekiyordu. Bu tür işletmeler en ufak ayrıntısına kadar incelenmeli.

09.52
Madenin etrafında bekleme sürüyor.  İşçi aileleri gözyaşlarına boğuldu. Yakınlar büyük acı içinde.

09.50
Metan gazından  meydana gelen patlamanın ardından, şu an ölçümler yapılıyor. İçeride metan gazı kalmadığı açıklandı. Soma ve Zonguldak'tan gelen ekipler çalışmalarını sürdürüyor.

09.43
"İhmal var mı" sorusuna Bakan Dinçer; "İlk tespitler çok şiddetli bir patlamamnın olmadığı. Ama tüm güçlendirme sistemi çökmüş. Çalışmalar bitmeden konuşamıyorum. Ama bu işletmenin şartlara uygun çalıştığı görülüyor." dedi.

09.40
İşçilerimizin cenazelerini şu an da çıkaramamıyoruz. Sadece 2 işçinin naaşını çıkarabildik. Çalışan ekibimizin de güvenliğini sağlamak zorundayız. Bu akşama kadar diğer işçilerimizin de bedenine ulaşacağız. Zonguldak ekibi meteorolojik şartlardan dolayı geç geldi ama bizim ekibimiz de uzman bir ekip. Gerekli müdahaleler yapıldı.

09.37
Madende 4 ayrı ekip kurtarma çalışmalarını yürütüyor.

09.32
Bakan Dinçer: İşçilerin tamamı öldü, bedenlerini çıkarmaya çalışıyoruz. Başımz sağolsun. Olaydan haberdar olduğumuzu andan itibaren olay yerine ulaşım sağlandı. Olaydan tam 45 dakika sonra müdahale edildi. Zonguldak ekibinin buraya geç gelmesi işimizi aksatmadı. Şu anda çalışıyorlar. 2 ayrı bilirkişi heyeti çalışıyor. Hadisenin olduğu andan 1 saat sonra maden mühendisi kökenli müfettişler burdaydı.

09.31
4 işçi sağ çıktı, hastanaede gözetim altında.

09.30
Bakan Dinçer: Maden ocakları çok sıkı denetliyoruz. Her yıl demetleniyordu. Eksiklerini söyleriz ve tamamlamalarını isteriz. İncelemelerden sonra gerekli açıklamaları yapacağız.

09.26
Zonguldak Maden Müh. Odası Başkanı: Biz şu an yoldayız olay yerine gidiyoruz. İşçilerimiz grizu patlaması sonucu hayatını kaybetti. Çok büyük üzüntü içerisindeyiz.

09.20
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "19 işçimizi kaybettik Başımız sağolsun " dedi.

09.16
Vali Harput: 30 metrelik göçük çukurunun 7-8 metresi geçildi

Haberin Devamı

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nin Alpagut Köyü Devecikonağı mevkiinde bulunan Bükköy Madencik ve Turizm Anonim Şirketi'ne ait kömür ocağında, dün akşamki grizu patlamasında 19 madenci yaşamını yitirdi. Olay yerinde kurtarma çalışmalarını izleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, “Kurtarma ekiplerimiz işçilerin bulunduğu bölgeye ulaştı. Maalesef işçilerimiz hakkın rahmetine kavuştu” dedi.

Kömür ocağındaki facia, 16.00- 24.00 vardiyasında görev yapan 32 işçi çalışırken, saat 19.30'da meydana geldi. Bükköy Madencik ve Turizm Anonim Şirketi'nin 1983 yılından bu yana işlettiği ocak bir anda cehenneme dönerken, patlamanın olduğu yere uzak bölgede bulunan 13 işçi can pazarından kendi imkanlarıyla kurtuldu. Yerin 220 metre derinliğinde tahkimatın çökmesi sonucu mahsur kalan işçileri kurtarmak için çalışma başlatıldı.

Bursa ile Balıkesir'in Dursunbey, Kütahya'nın Tunçbilek ve Manisa'nın Soma ilçelerindeki maden ocaklarından gelen uzman ekipler mahsur kalan işçilere ulaşmak için yoğun çaba harcadı.

ÇOK SAYIDA EKİP SEVK EDİLDİ

Patlamayla birlikte ocakta yoğun gaz ve yangın devam ettiği için ilk aşamada gelen ekipler ilerleme sağlayamadı. Uzun süre ocağa temiz hava verildikten sonra ekipler içeri girebildi. Zonguldak'daki Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan uzman ekip istendi. Ancak helikopter hava muhalefeti nedeniyle kalkış yapamayınca ekip saat 01.30'da karadan yola çıktı.

Çoğu çevre köylerden olan işçilerin yakınları ocak başına koştu. Gözyaşı döken kadınlar ve çocuklar, yakınlarının kurtarılmasını umutla sabaha kadar bekledi. Kızılay bölgeye personel ve erzak yardımında bulundu.

GÖÇÜKTE 19 İŞÇİ KALDI

Devecikonağı'ndaki maden ocağındaki kurtarma çalışmaları günün ilk ışıklarına kadar devam etti. Sabah saatlerinde ocağa temiz hava verilmesinin ve göçüğün kaldırılmaya başlanmasının ardından Zonguldak'tan ve Soma'dan gelen iki ayrı uzman ekip, 220 metre derinlikte patlamanın olduğu bölüme ulaştı ve işçilerin tamamının yaşamını yitirdiği bilgisini yetkililere iletti.

Maden ocağında grizuda yaşımını yitiren 19 işçi şunlar:

Ali Kazan, İzzet Kuşoğlu, Murat Aydın, Şenol Kurt, Emir Ali Turhan, Murat Hanay, Mehmet Banbal, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Yusuf Karaca, Erol Boran, Yonis Arıçiçek, Ramazan Baştepe, Ertuğrul Demiray, Yahya Arabozan, Erol İkiz, Muammer Aktaş, Ahmet Çetin ve Mehmet Çetin.

BAKAN: HAKKIN RAHMETİNE KAVUŞTULAR

İşçilerin yaşamını yitirdiği bilgisi alındıktan sonra gece saat 03.00'den itibaren ocak başında kurtarma çalışmalarını izleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, “Kurtarma ekipleri işçilerin olduğu bölgeye ulaştı. Maalesef işçilerimiz hakkın rahmetine kavuşmuş” dedi.

Olayla ilgili bilgi verirken, grizu patlamasıyla birlikte tahkimatın çöktüğünü, kurtarma ekiplerinin güvenliklerini sağlamak için temkinli hareket edildiğini söyleyen Bakan Dinçer, “Kurtarma ekipleri tahkimatları güçlendirerek ilerleyecek. Maalesef arkadaşlarımızı kaybettik. Çıkarılmaları zaman alacak. Bugün geç saatlere kadar devam edebilir” dedi.

DENETİMDE OCAKTA EKSİKLİK SAPTANDI

Bakan Dinçer, patlamanın şiddetli olmamasına karşın tahkimatın çökmesiyle facianın meydana geldiğini söyledi. “İşletmede bir sorun var mı?” sorusu üzerine, bu madenin sürekli kontrol edilen bir işletme olduğunu söyleyen Bakan Dinçer, işletmenin 1983 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini ve bugüne kadar herhangi bir kaza yaşanmadığını dile getirdi. Dinçer, şunları söyledi:

“İşletmenin düzenli olarak denetimi yapılmış. Zaten biz maden ocaklarını bakanlık olarak proje kapsamında denetime tabi tutuyorduk. Burası hem Bursa Bölge Müdürlüğümüz tarafından, hem de Ankara’daki Teftiş Kurulu tarafından denetlenmiş bir firmadır. Mayıs ayında en son denetimi yapılmış. Eksikleri tespit edilmiş ve onları da aralık ayına kadar tamamlanmak üzere kendilerine talimatlandırılmıştı. Ancak aşağıda bu eksikliklerin ne kadarının yapılıp yapılmadığını henüz bilmiyoruz. İncelemelerimiz devam ediyor. Müfettiş arkadaşlarımız da buradalar. Sanıyorum hadiseleri daha net görme imkanımız olacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!