Mardin'de korkutan tehdit

Güncelleme Tarihi:

Mardinde korkutan tehdit
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2009 12:44

İsviçre'de minarelere karşı yapılan referandum Türkiye gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Provokatörler Süryani Kilisesi'ni tehdit etti, Süryani işadamı Alkan ise İsviçre'deki kararı protesto etti.

Haberin Devamı

İsviçre'de yapılan referandumla cami minarelerinin yasaklama kararına tepki gösteren bir grup Diyarbakır'daki 1750 yıllık Meryemana Süryani Kilisesi'ne giderek papaz Yusuf Akbulut'u tehdit etti: "İsviçre minareleri yasaklıyor. Biz de size çan kulelerini yasaklıyoruz. Çan kulesini yıkacaksın.”

Diyarbakır Sur İlçesi Alipaşa Mahallesi’nde bulunan kiliseye gelen şüpheliler yarına kadar çan kulelerinin yıkılmasını istedi. Polise başvuran Papaz Yusuf Akbulut, yaşanan olayları ve alınan tedbirleri şöyle anlattı:

"Geçen cuma günü yani ayın 4'ünde kilisemize, hem de bana yönelik tehdit geldi. Cuma günü saat 14.00'te 40'lı yaşlarla 3 kişi kiliseye geldi. Kilisede bulunan evimin kapısını çalarak beni dışarı çıkardılar. Tanımadığım bu 3 kişi kilise avlusunda bana, ‘Burada çan kulesi var mı?' diye sordu. ‘Evet' cevabını vermem üzerine ‘Bu çan kulesini yıkacaksın. İsviçre camilerin minarelerini yasaklıyor. Biz de size çan kulelerini yasaklıyoruz. Önümüzdeki Cuma gününe kadar kilisedeki çan kulesini yıkacaksın’ dedi. Ben, ‘Bu tarihi bir kilise, çan kuleside çok eski, vakıflar var, devlet var' deyince ikinci kez bana, ‘Bizi kime şikayet edersen et. Bu çan kulesi burada kalmayacak yoksa biz de gereğini yaparız’ diyerek gittiler. Ben de bunun üzerine polise giderek şikayette bulundum. Polisler şimdi kameralardan kiliseye gelerek beni tehdit eden 3 üç kişiyi arıyor."

Haberin Devamı

Kilise çanının 600 yıllık olduğunu ve kesinlikle yıkmayacağını söyleyen papaz Yusuf Akbulut, İsviçre'deki minare yasağının kendileriyle ilgisi olmadığını anlatırken şöyle konuştu:

“Biz Süryaniler 6-7 bin yıldır bu coğrafyada yaşıyoruz. Çok köklü bir tarihimiz. Kimin haddine düşmüş bunu sökmek veya yıkmak. İsviçre'deki minare yasağını bahane ediyorlar. Biz de minare yasağını tasvip etmiyoruz. İsviçre bıraksın; camilere minare yapılsın. Herkesin ibadetini özgürce yapma hakkı vardır. Hepimiz Allaha yöneliyoruz.”

Kilisede 5 ailenin Diyarbakır kent merkezinde ise yaklaşık 10 Hıristiyan ailesinin bulunduğunu belirten Akbulut, “Süryani cemaati yüzyıllarca bu topraklarda yaşayan diğer insanlarla barış içinde yaşadık. Kimseye bir kötülüğümüzde olmadı. İsviçre’deki minare yasağının hesabının bizden sorulması çok yanlış bir şey” dedi.

Haberin Devamı

SÜRYANİ İŞADAMI ALKAN: DEVLETİMİZ İZİN VERSİN ÇANINI İNDİRİRİM

Mardinspor Kulüp Başkanı, Süryani iş adamı Tekin Alkan, İsviçre'de yapılan minare referandumu sonrasında yaşananlara tepki gösterdi.
Alkan, referandum kararının kabul edilir yanı bulunmadığını ifade ederek, Avrupa'daki devletlerin insan haklarını farklı ve yanlı şekilde algıladığını  ileri sürdü.
Bu çağda minare-kilise tartışması yapılmasını çağ dışı bulduğuna dikkati  çeken Alkan, Avrupa ülkelerinin İsviçre'de minare yasağına yeteri kadar tepki  göstermediğini savundu.

Alkan, şöyle konuştu:
"Türkiye'de biri kilise çanına taş atsa Avrupa ayağa kalkar. Aynı  tepkiyi Türkiye'de yaşayan Süryaniler gerektiği ölçüde göstermedi. Türkiye'de  açılım yüzyıllardır var. Devlet Süryanilere önem veriyor. Kendimi Türk olarak  görüyorum. Türk vatandaşıyım. Valilikte, emniyette sıra beklemeden işimi  hallediyorum. İsviçre'de minareleri kaldırdılar kimsenin sesi çıkmadı. Türkün Türkten başka dostu yok. Bir Süryani olarak Müslüman kardeşlerimin camilerinin  minarelerini kaldırırlarsa ceza yiyeceğimi bilsem de ben de bütün kiliselerin  çanlarını indiririm. Avrupa kardeşlik ve demokrasiden bahsediyor, sonra da  Müslüman kardeşlerimin minarelerini indiriyor. Böyle bir şey olamaz. Süryani  olmaktan şeref duyuyorum. Devletimiz izin versin bir kilisenin çanını  indiririm."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!