13 yıl sonra gelen itiraf

Güncelleme Tarihi:

13 yıl sonra gelen itiraf
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 07, 2005 15:59

Haberin Devamı

Gözaltına alındığı 1991 yılında işkence görerek hayatını kaybeden Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Birtan Altınbaş davasında sanık polis Süleyman Sinkil ve Ahmet Baştan dilekçe göndererek suçu üstlendi.

Ankara 2 Nolu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasına sanık polis İbrahim Dedeoğlu ve Hasan Cavit Orhan hazır bulundu. Sanık Süleyman Sinkil ve Ahmet Baştan Denizli Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdikleri dilekçede vicdan azabı duyduklarını ve Altınbaş’ın öldürülmesinden kendilerinin sorumlu olduğunu itiraf ettiler.

Sinkil ve Baştan dönemin Başsavcısı Nuh Mete Yüksel, Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, Yardımcısı Ali Kalkan ve Şube Müdürü Burhan Tansu’nun tanık olarak dinlenmesini isteyerek, davada yargılanan diğer sanık polislerin suçsuz olduğunu belirttiler.

Haberin Devamı

Nazmiye Altınbaş’ın avukatı Oya Aydın, sanıkların itirafı üzerine tutuklanması gerektiğini vurgulayarak, işkence yapıldığının kanıtlandığını dile getirdi. İddia makamı, işkenceyle adam öldürmek suçundan ceza verilmesi ve indirim uygulanmamasını istemesi üzerine Aydın, İbrahim Dedeoğlu’nun daha önceki duruşmalarda Altınbaş’ın sorgusunda bulunduğunu söylediğini hatırlatarak, tüm sanıkların aynı suçtan ceza almasını talep etti.

Karar  beklenen duruÅŸmada, sanık polislerin avukatları davanın hükme hazır olmadığını, Sinkil ve BaÅŸtan’ın Denizli Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdikleri dilekçelerin incelenmesini istediler. Dava avukatların savunmalarının hazırlanması istemi ve sanıkların tutuklanması talebinin reddiyle Kasım ayına ertelendi.Â

13 YIL SONRA SÄ°L BAÅžTAN

13 yıldır süren Birtan Altınbaş davasında, geçtiğimiz yıl verilen kararı Yargıtay Birinci Dairesi tarafından  bozulmuştu. Yargılanan polis  memurlarından İbrahim  Dedeoğlu, Sadi Çaylı, Hasan Cavit Orhan ve Süleyman Sinkil  hakkında verilen 4 yıl  5 ay hapis  cezası kararı  geçersiz olurken, sanıkların yeniden yargılanmasına karar verilmişti.

ABD eski Dışişleri Bakanı Colin Powell da Türk makamlarına yazdığı mektupla, davanın uzun sürmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş, dava Türkiye İnsan Hakları Raporu’na girmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!