13 şehit davasına devam edildi

Güncelleme Tarihi:

13 şehit davasına devam edildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2013 15:29

Silvan ilçesi kırsalında 13 askerin şehit olduğu çatışmanın ardından, "görevi ihmal" iddiasıyla haklarında dava açılan 1 albay, 1 binbaşı ve 2 üsteğmenin yargılanmasına devam edildi.

Haberin Devamı

Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar katılmadı. Silvan'daki çatışmada şehit olan Jandarma Komando Onbaşı Aykut Delimehmetoğlu'nun babası Beytullah Delimehmetoğlu ve avukatı hazır bulundu. Tanık Jandarma Er Ercan Özer'in talimatla alınan ifadesi okundu.


Tanık Jandarma Er Özer, okunan ifadesinde, bulundukları mevzilere iki yerden saldırı yapıldığını ve saldırıya karşılık verdiklerini belirtti.


Özer, saldırı sonucunda mevzilerinin önünde bulunun kuru otların yandığını belirterek, şu görüşlere yer verdi:


"Çatışma yaklaşık 45 dakika sürdü. Çatışma sırasında mevzilerin önünde bulunan otlar alevlenmeye başladı. Biz hem teröristlere karşılık veriyorduk hem de yanan kurur otların alevlerinden korunmaya çalışıyorduk. Operasyon bittikten 45 dakika sonra helikopterler geldi. Şehit olan ve yaralanan arkadaşlarımızı helikopterle olay yerinden kaldırdık. Daha sonra biz de karakola geldik."

Haberin Devamı


Önceki celsede çatışmada şehit olan Jandarma Komando Onbaşı Aykut Delimehmetoğlu'nun babası Beytullah Delimehmetoğlu askerlere verilen uzman onbaşı ve çavuş rütbelerinin olay tarihinden öncesinde verilip verilmediğine dair talepte bulunmuştu.


Mahkeme başkanı talebe verilen cevabı okuyarak, olay tarihinden sonra bazı askerlere uzman onbaşı ve çavuş rütbelerinin verildiğini aktardı.


Delimehmetoğlu, olay tarihinden sonra rütbeler verildiğine dikkati çekerek, "Olay tarihinden sonra kendilerine uzman onbaşı ve çavuş rütbeleri verilmiş. Kendilerinin ifadelerini kabul etmiyorum. Aynı şekilde olay tarihinde uzman onbaşı ve çavuşların da verdikleri ifadeleri kabul etmiyorum. Çünkü mesleki çekincelerinden dolayı doğru ifadelerde bulunmadıklarını düşünüyorum" dedi.


Pilotların ve bilirkişilerin ifadeleri tanıklardan sonra alınacak


Mahkeme heyeti, idari tahkikat raporunda ismi belirtilen pilotların ve soruşturma aşamasında görevlendirilen bilirkişilerin ifadelerinin alınmasıyla ilgili değerlendirmenin tanık ifadelerinin tespitinden sonra yapılmasına karar verdi.

Haberin Devamı


Mahkeme heyeti, çatışmanın olduğu zamanda tanık olarak Jandarma Er Mesut Karakoç, Taner Tan, Emin Kurtulmuş, Mehmet Çağlar, Ahmet Güven ve Tolga Yasin Doğru'nun ifadelerinin tespiti için bağlı bulundukları illerin adliyelerine yazı yazılarak cevaplarının beklenmesine karar vererek duruşmayı 13 Kasım tarihine erteledi.


Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, 14 Temmuz 2011'de operasyonda olan güvenlik güçlerine yönelik olarak teröristlerce düzenlenen saldırıda 13 asker şehit olmuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!