13 bin öğrenciye eğitimde fırsat

Güncelleme Tarihi:

13 bin öğrenciye eğitimde fırsat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 10:51

Diyarbakır'da Milli Eğitim Müdürlüğünce geliştirilen “Kurs Merkezleri” projesiyle yeşil kart sahibi yoksul ailelerin çocuklarına yönelik düzenlenen ücretsiz ÖSS ve SBS kursları ile yaklaşık 13 bin öğrenciye eğitimde fırsat eşitliği tanınıyor.

Diyarbakır ve 17 ilçede oluşturulan SBS ve ÖSS'ye yönelik 80 kurs merkezinde öğrenciler ücretsiz olarak ÖSS ve SBS'ye yönelik Türkçe, matematik, fen, sosyal bilimler ve İngilizce derslerinde eğitim görüyor.

Milli Eğitim Şube Müdürü Faysal Yaşa, Diyarbakır'da 6, 7 ve 8. sınıfa devam eden yaklaşık 107 bin öğrenci olduğunu belirtti.

Öğrencilerden bir kısmının dershaneye gitme imkanı bulunduğunu, bu imkanı bulunmayan öğrencilerden bir kısmının Diyarbakır Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca (SYDV) belirli bir ücret ödenerek dershaneye gönderildiğini ifade eden Yaşa, kentte halen çok sayıda öğrencinin maddi imkansızlıklar nedeniyle dershaneye gitme imkanı bulamadığını söyledi.

Yaşa, şöyle konuştu:

“Başarılı ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle desteklenmesi gereken çok sayıda öğrenci var. Bu öğrencilerin yaşıtlarıyla eşit koşullarda eğitim alması için desteklenmesi gerekiyordu. Müdürlük olarak bu sıkıntının giderilmesine yönelik Diyarbakır ve 17 ilçede toplam 80 kurs merkezi oluşturduk. Bu merkezlerde hafta sonları 6, 7 ve 8. sınıfa devam eden 11 bin 154 öğrenci SBS kursuna, 12. sınıfta okuyan bin 589 öğrenci de ÖSS kurslarından ücretsiz olarak faydalanıyor. Okul yönetimi tarafından belirlenen, derslerinde başarılı ancak yeşil kart sahibi yoksul ailelerin çocukları bu kurs merkezlerine yönlendiriliyor. Milli eğitim müdürlüğüne bütçe yönünden külfet yaratmaması için ve denetimlerin sağlıklı yürütülmesi için her okulda kurs merkezi düzenlemek yerine bölgenin fiziki koşullarına göre 4-5 okulu bir kurs merkezine bağladık.”

“İLK KEZ DİYARBAKIR'DA CİDDİ ORGANİZASYON YAPILDI”

Yaşa, denetimden uzak, kontrolsüz yürütülen kurslarda istikrarlı eğitim sağlanamadığına dikkati çekerek, bu eğitimlerin profesyonelce sürdürülmesi için Kurs Merkezleri Projesi'ni uygulamaya koyduklarını söyledi.

Kurs Merkezleri Projesi kapsamında açılan 80 kurs merkezinin ilçe milli eğitim müdürlükleri ve il milli eğitim müdürlüğünce sürekli denetlendiğini ve desteklendiğini kaydeden Yaşa, şöyle devam etti:

“Bu konuda Türkiye'de ilk kez Diyarbakır'da ciddi organizasyon yapıldı. Her hafta sonu kurs merkezleri rutin olarak denetleniyor. Kurs merkezlerinin idarecileriyle toplantılar yapılıyor. Merkezlerin öğretmen ihtiyacı tamamlandı. Bunun yanı sıra kurs merkezlerinin eğitime yönelik ihtiyaçlarının belirlenmesi için dosya oluşturduk. Personel, kırtasiye ve benzeri konulardaki gereksinimlerin aciliyetine göre bu ihtiyaçların giderilmesi sağlanacak. Bu eğitimi gerektiği şekilde yürütemeyen idareci ve öğretmenlere yaptırım uygulanacak. Kurs merkezlerini hazırlayarak bu işi profesyonelce yürüten tek il olma özelliğini taşıyoruz. Bundan sonraki yıllarda da bu planlama doğrultusunda kurs merkezleri projesini yürütmeyi düşünüyoruz.”

“ÖĞRENCİLERİN MORAL, MOTİVASYON VE ÖZ GÜVENİ ARTTI”

Yaşa, oluşturulan kurs merkezleriyle Diyarbakır'da derslerinde başarılı olan ihtiyaç sahibi her çocuğa imkan tanımaya çalıştıklarını ifade ederek, amaçlarının dershaneye gitme imkanı olmayan öğrencilerin dershaneye giden öğrencilerle rekabet edebileceği eşit şartları sağlamak olduğunu söyledi.

Kurslarda öğrencilere sınavlarda gereksinim duyacakları her derse yönelik eğitim verildiğini kaydeden Yaşa, 80 kurs merkezinde yaklaşık 800 öğretmenin görev yaptığını belirtti.

Kursa devam eden öğrencilerin ciddi bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Yaşa, öğrencilerin kendilerine böyle bir imkan tanınmasından memnun olduklarını kaydetti.

“Öğrencilerin moral, motivasyon ve öz güveni arttı. Amacımız başarılı ve yetenekli ancak maddi olanakları kısıtlı öğrencilerimize destek vererek sınav maratonunda rakipleriyle eşit koşullarda yarışmalarına olanak tanımaktır” diyen Yaşa, potansiyeli yüksek öğrencilere bu potansiyellerini açığa çıkarmaları konusunda destek vererek topluma kazandırmanın öncelikli görevleri olduğunu ifade etti.

Yaşa, Bu yıl SBS'ye giren öğrencilerin yüzde 92'sinin barajı aşarak 195 ve üzerinde puan aldığını, ÖSS'ye giren 33 bin kişiden yüzde 92.5'inin barajı aştığını, 15 bin 500 öğrencinin lisans, ön lisans ve açık öğretim fakültesinin çeşitli bölümlerine yerleştirildiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Bu yıl lisans düzeyinde 5 bin 884 öğrenci 4 yıllık fakültelere yerleştirildi. Türkiye'de başka illere lisans düzeyinde öğrenci gönderen iller sıralamasında Diyarbakır 9. sırada yer alıyor. Hedefimiz kurs merkezleri sayesinde maddi imkansızlıkları nedeniyle akranlarıyla eşit koşullarda sınava hazırlanma imkanı bulamayan gençlerimizi destekleyerek nitelikli liselere ve üniversitelere yerleştirilme imkanı sağlamaktır. Böylece bu yıl SBS ve ÖSS'de Diyarbakır'ın Türkiye ortalamasındaki başarısının daha da artacağını umut ediyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!