"13 Ağustos Dünya Solaklar Günü"

Güncelleme Tarihi:

13 Ağustos Dünya Solaklar Günü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2004 12:04

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, bazı rahatsızlık ve hastalıkların solaklarda daha sık rastlandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Küçükusta, Türkiye'de de bir süredir kutlanan “13 Ağustos Dünya Solaklar Günü” dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, solaklığın erkeklerde kadınlara göre daha fazla görüldüğüne işaret etti.

Bazı hastalık ve rahatsızlıkların solaklarda daha sık rastlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Küçükusta, “Bunların başlıcaları, diyabet, inflamatuar bağırsak hastalıkları, migren, sağırlık ile pek çok ruhsal ve saldırganlık, alkolizm, otizim, ilaç bağımlılığı, öğrenme güçlükleri, uyku bozuklukları, şizofreni, kekemelik gibi sinirsel bozukluklardır” dedi.

Son yıllarda ortaya atılan bir teoriye göre solaklığın “fetüsün anne karnındaki gelişimi sırasında fazla miktarda testosteron oluşumu ile ilgili olabileceğinin” belirtildiğini kaydeden Prof. Dr. Küçükusta, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Erkeklik hormonu olan testosteron fazlalığında ya da testosterona aşırı duyarlılık durumunda beynin sol yarısının gelişmesinin yavaşladığı ve beynin sağ yarısının hakim olduğu ve bunun da solaklığa yol açtığı düşünülmektedir. Solaklığın erkeklerde daha çok görülmesi de testosteronla ilgili teoriyi desteklemektedir. Ayrıca, testosteron 'timusun ve talamusun' gelişimini de etkileyerek alerjik hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır.”

Prof . Dr. Küçükusta, araştırmaların, müzik, spor ve resim alanında solakların sağ taraflarını kullananlara göre daha başarılı olduklarını açıkça ortaya koyduğunu da dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!