İşte bakanlığa gönderilen 10 hakimin fezlekesi

Güncelleme Tarihi:

İşte bakanlığa gönderilen 10 hakimin fezlekesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2009 12:55

Dinlenen hakim ve savcılarla ilgili bakanlığa yazılan fezleke ortaya çıktı. Fezlekeye göre, yapılan dinlemeler sonucunda yargı mensupları hakkında Ergenekon terör örgütüne üye olduklarına dair bir üye dışında delil bulunamadı.

Haberin Devamı

Yargıda dinleme kriziyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmaya başladı. CNN TÜRK’ün ele geçirdiği fezlekeye göre savcılar, hakim ve savcıların iletişiminin tespit edilmesinin ardından 9 yargı mensubuyla ilgili bakanlığa ellerinde delil olmadığına dair bilgi veriliyor. Sadece Ömer Faruk Eminağaoğlu ile ilgili delilin bulunduğu belirtiliyor.

Fezlekeye göre haklarında dava açılması istenen 10 yargı mensubunun isimleri ve görevleri şöyle:
- Ömer Faruk Eminağaoğlu
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı
- Osman Kaçmaz
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı
- Hakan Kızılarslan
Ankara Cumhuriyet Savcısı
- Mahmut Kaya
Ankara Hakimi
- Kadir Ünal
Bursa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı
- Hamdi Ünal Karabeyoğlu
Yalova Başsavcısı
- Yılmaz Güven
Eskişehir Vergi Mahkemesi Üyesi
- Mecit Ceylan
Şişli Başsavcıvekili
- Ali Çakır
Bakırköy Savcısı
- Murat Yiğit
İstanbul Savcısı

Haberin Devamı

MAHKEME: DELİL YOK, BAKANLIK: GEREĞİNİ YAPIN

20 Nisan 2009 tarihinde Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden gönderilen yazıda dinlenen kişilerden Eminağaoğlu dışında kimse hakkında CMK 250 maddesindeki suçlardan birini işlediklerine dair delil bulunamadığı vurgulandı.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nden mahkemeye gönderilen yazıda ise “Suçu işleyenin sıfatına bakılmadan ilgili savcıların gereğini yapması ve dinlemelere devam edilmesi” istendi.

BAŞSAVCI BY-PASS EDİLMİŞ

Bakanlığa gönderilen yazıdaki ilginç unsurlardan biri de belgenin altında olması gereken imzanın eksikliği. Normal prosedüre göre yazışmanın altında Başsavcının yani Aykut Cengiz Engin’in imzası olmalı. Ancak belgede Başsavcılığın imzası yok, sadece Ergenekon davasına bakan hakimler Ercan Şafak ile Fikret Seçen’in imzaları var.

FEZELEKE NE ANLAMA GELİYOR

PROF. DR. AHMET GÖKÇEN: BASKI YOK

"Teftiş kurulu bunu inceliyor ve gereğini yapmak üzere normal savcılığa gönderiyor. Aslında bu işlemler ceza muhakemesi işlemleridir.

10 tane hakimimiz dinlenmiş. 9'unun bizimle ilgili yoktur diyor. Yoksa neden Adalet Bakanlığı soruşturması istiyor. O yazıdan şunu anladım:

Haberin Devamı

Dinlemeyi talep eden hakimlere sormak lazım. Bu yetki herkese verilmiyor, genelkurmaya bile verilmiyor. Devletin en güvenilir yerine veriliyor. Hakim ve savcılara veriliyor.

Adalet Bakanlığı’nın baskısı söz konusu değildir. Burada kamuoyu gerçeği bilmediği için karıştırıyor. Hakimler ve savcılar yüksek kurulu yanında, müfettişler de bunu biliyor çünkü atamaları o yapıyor. Ceza muhakemesi kanununu doğru uygulamak gerek. Kanunun doğru uygulanmadığını müfettişler de, savcılar da biliyor. Bu sorunun düzeltilmesi gerekiyor.

 Dinleme kararını nereden aldıysanız evrakı oraya gönderin diyor. Bunu Adalet Bakanlığı yapmaz ki. Adalet Bakanlığı'na niye gidiyor. Savcı delillerle ilgili bilgi versin. Ben bu yazıdan bunu anlıyorum."

Haberin Devamı

OSMAN KAÇMAZ’IN AVUKATI BAYKAL DOĞAN: HUKUKA AYKIRI

"Hukuka aykırı bir durum var. Fezlekeyi okuduğumuzda dinlenenlerden biri hariç, diğer hakim savcılardan hiçbirisinin iddia olunan Ergenekon kapsamında suç işlediklerine dair suçun tespit edilemediği görülüyor. Şimdi savcılığa 'Dosyayı, biz bir şey bulamadık, bakanlık yönünden disiplin incelemesine yer varsa onu yapınız’ deniliyor. Ancak Bakanlık ise, ‘Siz CMK 257’ye göre yetkilisiniz, soruşturmayı yürütün’ diyor. Savcılık fezlekeyi dava açılması için yolluyor.  Biz delili bulamadık, siz disiplin yönünden işlem yapılacaksa yapın diyor, hayır diyor bakanlık. Bu fezlekenin üzerine yapılacak şey, eğer varsa disiplin suçu disiplin için araştırılır.

Haberin Devamı

CMK 137’ye göre, sizi dinledik, hakkınızda delil bulamadık, dinleme kanıtlarını yok ettik diye bir bildirim yapılmadı. Bu bildirim yapılmadıysa, ya bu soruşturma yürütülüyor ya da yasaya aykırı davranılıyor.

Bu yazılardan anlaşılan ise, eğer böyle bir soruşturma devam ediyorsa tamamen yetkisiz şekilde devam ediliyor.
Bununla ilgili gerekli başvurularımızı yapacağız. Yaşanan hukuka aykırılıklardan dolayı başvurumuzu zaten yaptık.
Müvekkilim yetkisiz kişilerce dinlenmiş. Çünkü Adalet Bakanlığı soruşturmayı yürütür. Bu soruşturmayı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yapma yetkisi yoktur."

ESKİ DGM SAVCISI METE GÖKTÜRK: BAKANLIK MÜDAHALESİ YOK

"Bakanlık dava açın demiyor, gereğini takdir edin diyor. Takipsizlik kararı verebilirsiniz diye algılıyorum ben. Fezlekeyi düzenleyen Cumhuriyet Savcılığı’dır. Bakanlığa görüşlerini bildiriyor. Bakanlıkta gereğini yapın diyor. Gereği nedir, takipsizlik kararı. Bakanlık kendisi takipsizlik kararı veremez. Bakanlığın müdahalesi de söz konusu değil. Burada benim anladığım kadarıyla müdahale söz konusu değil."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!