Kocaeli’nde bayram havası

Güncelleme Tarihi:

Kocaeli’nde bayram havası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2009 00:00

Hürriyet Hakkımızdır/ Tren Özgürlüktür Treni dün Kocaeli’ndeydi. Tarihi İzmit Garı’nı bayram yerine çevirdi.

Haberin Devamı

Hürrİyet Treni Kocaeli’nde Vali Vekili İdris Kurtkaya, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hüseyin Üzülmez, diğer il yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yüzlerce öğrenci tarafından karşılandı. Vali Vekili İdris Kurtkaya trenin kentte ikinci kez aynı heyecanı yaşattığını belirtti.

Kurtkaya şöyle devam etti: “Kocaeli Sanayi kenti olarak tanınıyor, aynı zamanda kültür ve turizm potansiyeli olan bir il. Bu kampanya aynı zamanda Türkiye’ye büyük heyecan kazandırıyor. Çağımızın en büyük sorunu olan insan hakları ihlalleri konusunu işliyor. İnsan haklarına saygıyı bilinçlerimize yerleştirmeliyiz.”

Trenin gelmesiyle birlikte büyük coşkunun yaşandığı İzmit Garı’nda Ulugazi İlköğretim Okulu öğrencilerinden oluşan halkoyunları ekibinin oyunları ve tren etkinlikleri ilgiyle izlendi. Hürriyet Treni’nin kenti ziyareti anısına üç fidan dikildi.

Haberin Devamı

Prof. Ahmet Mete Işıkara burada da çocuklara, bir dahaki olası depremde can kaybı yaşanmaması için alınması gereken önlemleri hatırlattı. Zorunlu deprem sigortası oranı düşük olduğu için Kocaelili yöneticileri kınadı.

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Marmara depreminin merkez Üssü Gölcük’te katıldığı bir konferansta da, depremde annesini kaybeden Gölcüklü bir çocuğun kendisini dinledikten sonra yanına gelerek, “Sen daha önce nerelerdeydin. Bize bunları daha önceden neden anlatmadın. Bunları daha önce anlatsaydın, bizi uyarmış olsaydın annem o depremde ölmezdi” dediğini belirterek, bu bigilendirmelerin önemine değildi. Işıkara’nın Gölcüklü bu çocuk ile ilgili anlattığı anı ise herkesi hüzünlendirdi.

Trenin dikili bir ağacı oldu

Kocaelİ Hürriyet Treni’ni bir sivil toplum çıkarmasıyla karşıladı diyebilirim. Şimdiye kadar hiçbir yerde bu kadar sivil toplum örgütünü bir arada görmemiştik doğrusu.
Kimler kimler yoktu ki... Çevre Eğitim ve Koruma Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Ticaret Odası, Bilgi Köprüsü Girişimi, 21 Dernek Platformu, Yaşlı ve Yoksulları Koruma Derneği, Türkiye küçük Millet Meclisleri, Belediye Çevre ve Egitim Komisyonu, TEMA, sivil inisiyatif grubu ve Valilikten Müftülüğe, Milli Eğitim’den Belediye Meclisi’ne tüm mülki erkân oradaydı.
Yine pişmaniye çevirttirdi Kocaeli bize. Ama bu kez başka bir sürpriz vardı. Kocaeli Çevre Eğitim ve Koruma Derneği sayesinde Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür Treni’nin dikili bir ağacı da oldu. İstasyonun kıyısındaki küçük yeşil alana, Valilik, Belediye ve Hürriyet Treni adına üç fidan diktik.
Müze gibi unutulmasın
Konferans Vagonu’ndaki sohbette çevre sorunlarından aile içi şiddete her şeyi konuşurken, Kocaeli’nin deprem geçmişi ve tabii ki Prof. Ahmet Mete Işıkara’nın varlığı sayesinde depreme ayrılan bölüm oldukça fazla oldu. O sırada orada olan CNN Türk muhabiri Göksel Göksu, on yıl önce Gölcük’te yıkılmış bir evin, bir ibret abidesi olarak Deprem Müzesi’ne çevrildiğini hatırlattı Işıkara’ya. Sonra da nasıl unutulup yok olduğunu... Bu unutmalar sayesinde o kadar beklenmesine rağmen yeni bir depreme hâlâ nasıl hazır olamadığımızı söyledi Işıkara.
Şimdi biz bu ağaçları diktik. Bir fidan dikmek, sembolik bir eylem de olsa anlamlı, duygulandırıyor insanı. Umarım Hürriyet Treni’nin Kocaeli’ne gelmesini temsil edecek o üç fidan da unutulmaz ve bizim hak yolculuğumuz gibi büyür, yükselir, gelip geçene trenimizi, yapmaya çalıştıklarını anlatır.

Haberin Devamı

Önder Pişmaniye’nin gara kurduğu özel tepside Kocaelililer ve Prof. Işıkara ile pişmaniye çekimi yaptık.

YARIN SİRKECİ’DEYİZ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!