DaÄŸdan 34 kiÅŸi indi en az 100 kiÅŸi daha bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

DaÄŸdan 34 kiÅŸi indi en az 100 kiÅŸi daha bekleniyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 20, 2009 00:00

Kandil Dağı’ndan 8, Habur Kampı’ndan 26 olmak üzere toplam 34 kişilik ‘Barış Grubu’, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine Türkiye’ye gelerek teslim oldu. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, en az 100 PKK'lının daha teslim olmasını beklediklerini söyledi. Tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen ve Habur Gümrük Sahası'nda Silopi'den gelen bir hakime ifade vermeye başlayan 5 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Dün serbest bırakılan 29 kişi ise Habur Sınır Kapısı'nın hemen dışında bekliyor.

Haberin Devamı

TESLÄ°M OLMAYA GELEN PKK'LILARIN Ä°LK FOTOÄžRAFLARI

PKK'LILAR BÖYLE GELDÄ° - WEB TVÂ

KANDİL'DEN TÖRENLE UĞURLANDILAR - WEB TV

19 YIL SONRA EVİNE DÖNDÜ /WEB TV

AHMET TÜRK: TÜRKİYE VE BİZ ÇÖZMEK ZORUNDAYIZ

DEVLET 100 KİŞİ DAHA BEKLİYOR

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ilk gelen PKK'lı grubun sayısının 150'ye ulaşmasını beklediklerini açıkladı.

Bakan Atalay, Avrupa'dan da eve dönüşlerin olabileceğini ve en kısa zamanda iki bakanın Erbil ve Musul'a gideceğini söyledi.

Bakan Atalay, dün gelen grubu 'eve dönenler' olarak niteledi. Bakan, gelenleri uygulamakta oldukları sürecin bir devamı olduğunu belirtti ve ''Basının teşvik edici yayınlarına ihtiyacımız var. Kuzey Irak PKK'nın rahat edeceği yer olmaktan çıkıyor. Bunu onlar da biliyor. Dün basın toplantısının ardından DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ü aradım. 'Söylediklerinizi yanlış buldum. Biraz daha hassas davranmanız gerekiyor' dedim'' dedi.

Haberin Devamı

5 KİŞİDEN DÖRDÜ SERBEST BIRAKILDI

Habur'dan giriş yapan PKK'lı grubun 5 üyesinin tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilmesi önceki gece sabaha kadar süren gelişmelerin en kritik noktası oldu. 5 kişi ifadeleri alındıktan sonra akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Peki bu mahkemenin kararı neden önemli?

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, önceki gece sabaha kadar İçişleri Bakanlığı ile temas ederek bu talebi yapmıştı:

- Gelenler için etkin pişmanlık yasasını işletmeyin. Bu barış için bir adımdır. Savcılık demokratik açılım bir içtihat yaratsın ve ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılsınlar. Böylece barış için en önemli adım atılmış olur.

BELGELERÄ°N GELMESÄ° DURUÅžMAYI UZATTI

Habur Sınır Kapısı’ndaki son dakika bilgileri ve halen sorgulanmaları devam edenlerin tutuklanma olasılığının bulunduğu şeklinde duruşmanın uzaması ve bu kişilerle ilgili belge ve bilgilerin de gelmesi de bu yöndeki yorumları arttırdı.

Mahkemedeki 5 PKK' lı da serbest bırakıldı.

SERBEST BIRAKILANLAR SAHA DIŞINA ÇIKARILDILAR

Sorgulanmaları sonucu serbest bırakılan 29 kişi Habur Sınır Kapısı sahasının dışına götürüldü. Bu kişiler halen sorgulanmaları devam eden bir kişiyle ilgili verilecek kararı bekliyor. Gazetecilerin uzağında bulunan 29 kişinin bir kişinin durumunun netleşmesinden sonra toplu olarak Silopi’ye gidecekleri ve ‘birer kahraman gibi’ karşılanması için her türlü hazırlığın yapıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

DÃœN NE OLMUÅžTU?

TEST DÖNÜŞÜ

Kandil Dağı’ndan 8, Habur Kampı’ndan 26 olmak üzere toplam 34 kişilik ‘Barış Grubu’, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine Türkiye’ye teslim olmak için dün Habur Sınır Kapısı’ndan giriş yaptı. 34 PKK'lıdan 5'i tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkemeye sevkedilenlerden dördü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

ABDULLAH Öcalan’ın çağrısı üzerine Türkiye’ye giren Kandil’deki kamptan sekiz PKK’lı ve Musul yakınlarındaki Mahmur Kampından 26 mülteciyi Silopi’de aralarında DTP yöneticilerinin de bulunduğu yaklaşık 50 bin kişi karşıladı.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna’nın aralarında bulunduğu 15 DTP’li milletvekili ise, basın toplantısının ardından, gelecek grubu Başverimli Tıp Parkı’nda kurulan çadır kentte bekledi. Grubun sınıra yaklaştığı haberinin gelmesinin ardından ise bir grup DTP’li milletvekili Habur’a geçti.

Haberin Devamı

Konvoyun yeri dakika dakika duyuruldu

/images/100/0x0/55ea5873f018fbb8f879e966

Türk ve arkadaşlarının bekleyişi sırasında kurulan platformdan sık sık grubun Kuzey Irak’ta bulundukları noktalar anons edildi.

Alanda, ‘Çözümsüzlüğün çözümü barış elçileri’, ‘Barış güvercinleri hoş geldiniz’, ‘Barış için çift taraflı ateşkes’, ‘Reber Apo’nun barış elçileri’ ve ‘Demokratik açılımın yolu, yol haritasından geçer’ pankartları açıldı.

Aynı sıralarda Mahmur Kampı’nda ise, 4’ü çocuk 9’u kadın toplam 26 mülteci için uğurlama töreni düzenlendi. Törenin ardından peşmergelerin gözetiminde yola çıkan grubun yer aldığı konvoyda kaza meydana geldi. Mahmur çıkışında konvoydan bir aracın şarampole yuvarlanması sonucu Ahmet Çetin öldü, 3 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

DaÄŸdan, son model ciplerle uÄŸurlama

/images/100/0x0/55ea5873f018fbb8f879e968

Kandil Dağı’ndan gelecek PKK’lı grup, Mahmur’dan yola çıkan grupla Musul ile Erbil arasındaki Kelek Kasabası yakınlarında buluştu. Silahsız olan 4’ü kadın 8 PKK’lının buluşmaya son model ciplerle geldiği dikkat çekti. 8’i Kandil’den 26’sı Mahmur’dan toplam 34 kişi, dün öğleden sonra Irak’ın Zaho Kenti’ne geldi. İbrahim Halil Gümrük Kapısı’nda bir süre işlemleri yapılmak üzere bekletilen grup, daha sonra Türkiye ile Irak arasındaki köprüyü yürüyerek geçip Habur Sınır Kapısı’nda jandarmaya teslim oldu. Türkiye’ye ayak basar basmaz gözaltına alınan gruptakilerin ilk ifadeleri Habur Gümrük Kapısı’ndaki Sınır Taburu’nda alındı.Gruptakiler daha sonra Diyarbakır ve Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı özel yetkili dört savcının karşısına çıkarıldılar. Savcılar, sorguyu Habur Gümrük alanında oluşturulan özel alanda yaptı. Grup, sağlık kontrolünden de geçirildi. Yemek verilen ve bir süre dinlendirilen grup üyelerinin daha sonra tek tek kimlik tespitleri yapıldı. İfadelerin alınması sırasında avukatlarda hazır bulundu.

Haberin Devamı

Soruşturma sırasında, etkin pişmanlığı düzenleyen TCK’nın 221. Maddesi hatırlatılarak, "Bu kapsamda ifade vermeniz halinde suç vasıflarınız değişir" uyarısı yapıldı. Ancak bu maddeden yararlanmayı kabul eden olmadı.

Örgüt üyeliği işlemi, Kandil’den gelenlerin yanı sıra Mahmur Kampı’ndan gelenlere de uygulandı. Cumhuriyet Başsavcılıkları, Mahmur’dan gelenlerle ilgili uygulamayı, "Mahmur’dan kendi iradeleriyle değil, Öcalan’ın çağrısı üzerine çıktılar. 1993’te Türkiye’den çıkıp, çağrının ardından ülkeye dönmeleri, örgüt üyeliği kapsamında değerlendirilir" sözleriyle savundu. http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/banner1a.jpg

Grubun Türkiye’ye gelişi sırasında DTP avukatları, Silopi’den gelişmeleri izleyen Şırnak ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcıları nezdinde grubun tutuklanmaması için görüşmeler yaptı. DTP kanadı, "Mevcut hukuk kuralları içinde 221. maddeyi kabul etmemeleri halinde tutuklama kaçınılmaz. Ancak savcılık yeni bir içtihat yazarak, serbest bırakma kararı alabilir" tezini öne sürdü. DTP’liler, "Yasalar, mevcut sorunların giderilmesinde yeterli değilse içtihat geliştirilir. Bu içtihat da meclisin yeni bir yasal düzenleme yapmasının önünü açar" dediler.

İfade 02.00’de bitti hâkim çağrıldı

Türkiye’ye gelen 34 PKK’lının saat 22.00 sıralarında başlayan ifade alma işlemi saat 02.00 sıralarında tamamlandı. 34 kişilik grubu sorgulayan savcılar, bir kişi için ortalama 10 dakika zaman ayırdı. PKK’lılara, "Ne zaman örgüte katıldınız? Ne zaman Türkiye’yi terkettiniz? Neden terkettiniz. Kaç yıl kaldınız? Neden geldiniz?" gibi sorular yöneltildi. Sorgulama sırasında Pişmanlık Yasası hiç gündeme gelmedi. PKK’lılar bir kısmı ifadelerinde "Önderimiz" diye hitap ettikleri Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine yurda döndüklerini söylediler. Bazıları da demokratik açılıma destek için geldiklerini belirtti. Mahmur Kampı’ndan gelen 26 yaşındaki Mustafa Ayhan’ın 2005 yılında Diyarbakır’da katıldığı izinsiz bir gösteri nedeniyle hakkında, ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasıyla soruşturma açıldığı ortaya çıktı. Bu nedenle Ayhan’ın ifadesinin alınması için Habur Gümrük Kapası’ndaki özel yetkili Cumhuriyet Savcıları çağrılırken, 02.15’te Silopi Adliyesi’nden ise bir hâkim talebinde bulunuldu.

Sloganlarda barış yoktu

/images/100/0x0/55ea5873f018fbb8f879e96a


DTP’liler, Kuzey Irak’tan gelen 34 kişilik ‘Barış Grubu’ Türkiye’ye teslim olmasını ‘tarihi gün’ olarak ilan ederken, Güneydoğu’da bir çok yerde yapılan gösterilerde atılan sloganlarda ‘barış’ kendine pek yer bulamadı. DTP’liler, türküler eşliğinde halaylar çekti.

Gelenlerin kısa künyesi

TÜRKİYE’ye gelerek teslim olan grubun dağılımı ve isimler şöyle:

KANDÄ°L GRUBU
Hamiye Dinçer: 1971 Başkale doğumlu.
Elif Uludağ: 1958 Kahramanmaraş, Pazarcık doğumlu.
Hüseyin İpek: 1973 Mardin, Ömerli doğumlu.
M. Åžerif Bencdal: 1973 Siverek doÄŸumlu.
Mustafa Ayhan 1985 doÄŸumlu.
Vilayet Yakut 1980 Diyarbakır doğumlu.
Lütfü Taş 1952 Bingöl Kiğı doğumlu.
Gülbahar Çiçekçi 1975 Bingöl Kiğı doğumlu.
MAHMUR GRUBU
Kamil Yüksel: 1959 Şırnak-Silopi doğumlu. Eşi 1977, Zaho doğumlu Hamsiye ile üç çoğu Helena, Hevi ve Bewar ile birlikte grupta yer alıyor.
Nurettin Turgut: 1960 Hakkari doÄŸumlu.
Musa Tomak: 1984 Cizre doğumlu, 1985 Cizre doğumlu eşi Nurcan ve Rojda isimli kızı.
Yusuf Åžen: 1949 Uludere doÄŸumlu.
Cane Kabul: 1969 Şırnak doğumlu.
Sait Şedal: 1955 Yüksekova doğumlu.
İsmail Ayaz: 1988 Şırnak doğumlu.
AyÅŸe Kara: 1983 Uludere doÄŸumlu.
Sosin Yaman: 1954 Uludere doÄŸumlu.
Abdullah Yaman: 1992 Uludere doÄŸumlu.
Emine Sağat: 1955 Şırnak doğumlu.
Melekşa Soydan: 1973 Yüksekova doğumlu, 1971 doğumlu eşi Mikail Soydan.
Hacı Sorgül: 1955 Cizre doğumlu.
Mehmet Adanmış: 1970 Siirt doğumlu.
Fatma İzer: 1987 Şırnak doğumlu.
Nizar Buldan: 1987 Yüksekova doğumlu.
Bülent Aka: 1983 Yüksekova doğumlu.
Mehmet Kaçan: 1970 Uludere doğumlu.
Zehra Tunç: 1985 Uludere doğumlu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!