İsrail’le ‘Ayrılık’ krizi

Güncelleme Tarihi:

İsrail’le ‘Ayrılık’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2009 00:00

Anadolu Kartalı Tatbikatı’nın uluslararası bölümünün ertelenmesinin yankıları sürerken, İsrail’le ‘dizi krizi’ çıktı. TRT-1’de yayınlanan Gazze’deki ‘Dökme Kurşun’ operasyonu sırasında olanların anlatıldığı ‘Ayrılık’ dizisi, İsrail’i birbirine kattı.

İSRAİL'İ KIZDIRAN DİZİ - WEB TV

İSRAİL’in de katılacağı Anadolu Kartalı Tatbikatı’nın uluslararası bölümünün ertelenmesiyle çıkan tartışma sona ermeden, Türkiye ve İsrail arasında bir de ‘dizi krizi’ çıktı. İlk bölümü salı günü 19.55’te TRT-1 ekranlarında yayınlanan ‘Ayrılık’ dizisi, İsrail’de büyük tepki topladı. Fragmanlarında, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e söylediği “One minute” ifadesinin kullanıldığı dizideki sahnelerden birinde, İsrail askeri, Filistinli babanın başının üzerine kaldırdığı bebeği vuruyor.

İsrail’deki kablolu yayında TRT-1 kanalı da yer alıyor. Dizinin ilk bölümünün yayınlanmasının ardından, Yedioth Ahranot gazetesinin haber sitesi Ynet, diziyle ilgili geniş bir yazı yayımlayıp, dizinin İsrail’de ‘travmaya’ neden olduğunu yazdı. “Türkiye’nin devlet Televizyonu TRT 1, bu hafta Gazze’deki Dökme Kurşun operasyonu sırasında geçen olayları anlatan bir diziyi yayına soktu” diyen Ynet, dizide İsrail ordusu askerlerinin, “Çocukların üzerine bilinçli olarak ateş eden, Gazzelileri idam mangalarının önüne diken, sivillere ateş eden kana susamış askerler” olarak gösterildiğini yazdı.

İsrail basını ayakta

Diziyle ilgili eleştirel bir haber de İsrail’in önde gelen TV kanallarından Kanal 2’den geldi. Kanal 2, dizinin “En üst dereceden provokasyon malzemesi içerdiğini ve gerçeklere aykırı olduğunu” ileri sürdü. Kanal 2, diziyi, “İsrail ve Yahudi düşmanlığı tesis etmeye yönelik provokasyon” olarak niteledi. Haberde, İsrail askerlerinin, “Günahsız sivilleri öldüren kana susamış askerler” olarak gösterildiğinin altı çizilip, dizinin TRT’de yayımlanıyor olmasının ‘çok manidar’ olduğu ifade edildi. Kanal 2, dizinin, “Suriye gibi karanlık ülkelerin yaptığı provokatif ve Yahudi düşmanı yayınlara eşdeğer olduğunu” ileri sürdü. Kanal 2 ayrıca, dizinin TRT gibi bir kurumda yayınlanıyor olmasının ‘yukarıdan’ gelen bir talimatla olabileceğine vurgu yaptı. Haaretz gazetesi de, diziyi manşetine taşıdı ve Lieberman’ın kızgınlık dolu sözlerine yer verdi. Jerusalem Post gazetesi de diziyi “İsrail-karşıtı” olarak tanımladı.

Maslahatgüzara çağrı
/images/100/0x0/55ea85abf018fbb8f885783c


İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, “Bu, ciddi bir provokasyondur ve ayrıca devlet desteğiyle yapılmıştır. Gerçekle ilişkisi olmayan ve İsrailli askerleri, barbar katiller olarak gösteren bir dizinin düşman devletlerce bile yayınlanması yakışmaz. İsrail ile diplomatik ilişkileri olan Türkiye’de yayınlanması ise çok manidar ve üzücü” açıklamasını yaptı. Tel Aviv’deki Türkiye Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Ceylan Özen, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Özen, Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa Dairesi Başkanı Naor Gilon ile Kudüs’te görüştü. Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, Dışişleri Müsteşar Yardımcılığı’na atanması nedeniyle birkaç hafta önce İsrail’den ayrılmıştı. Tel Aviv’de şu anda büyükelçi yok.

Filistin halkının acı öyküsü

AYRILIK dizisi, salı akşamı ilk bölümüyle TRT-1’de ekrana geldi. 1948’de işgal edilen Filistin topraklarında yaşayan halkın, özellikle kadınların acı öykülerinin anlatıldığı dizinin yönetmenliğini Onur Tan yapıyor. Gazze’de ‘Dökme Kurşun’ operasyonu sırasında olanları anlatan ve Çağla Prodüksiyon’un yapımcılığında hayata geçirilen Ayrılık’ın, genel proje danışmanlığını şair, yazar, yayıncı, Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Lütfü Şahsuvaroğlu yapıyor. Bölge ve Ortadoğu danışmanlığını gazeteci, şair Hakan Albayrak’ın üstlendiği dizide, Erdal Bilingen, Türkü Hazer, Emir Benderlioğlu, Tuvana Türkay, Tamer Levent, Sema Aybars, Semih Sergen, Almeda Abazzi ve Zafer Kayaokay başrolleri paylaşıyor. Senaryosu Sevgi Yılmaz, Zeynep Nilüfer Özçelik, Redife Zerener, Hayri Altınyurt ve Eren Azak tarafından kaleme alınan dizinin görüntü yönetmenliğini Alper Derli, sanat yönetmenliğini ise Ajda Öksüm yapıyor. Gökhan Kırdar’ın müziğine imza attığı dizi, Filistin sorununun ve dünyadaki diğer pek çok kavganın çözümünün yeryüzüne sevgi ve barış getirmek olduğunu vurguluyor. Özellikle bir toplumun temelini oluşturan kadınların yaşadığı yürek acıları, çocuklarını kaybetmenin yarattığı sarsıntıları, sevgililerini kaybetme korkusu vurgulanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!