Batman’da yerden sızan yakıtlar korkutuyor

Güncelleme Tarihi:

Batman’da yerden sızan yakıtlar korkutuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2009 17:01

BATMAN Gıda ve Toptancılar Sitesi’nde 2004 yılında 3 kişinin ölümü, 24 kişinin yaralanması ile sonuçlanan patlamanın ardından 72 işyeri sahibi yaraların sarılmamasından şikayetçi.

Cumhuriyet ve Şirinevler mahallelerinde bazı evlerin bahçelerinde yer yer çıkan saf benzini Vali Ahmet Turhan ve Belediye Başkanı DTP'li Nejdet Atalay’a gösteren vatandaşlar, “Bu yakıt rafineriden değil de nereden geliyor? Havadan mı geliyor? Kuyu sularımızda resmen saf benzin akıyor” dedi.
Batman’da 2 Mayıs 2004 tarihinde 3 kişinin ölümü, 24 kişinin yaralanması ve 72 işyerinin zarar gördüğü patlamanın ardından TÜPRAŞ borularından yer altına sızan benzinin vatandaşların evlerinden, bahçelerinden çıkması iki mahalleyi ayağa kaldırdı. Su seviyesinin yükselmesi ile bazı bahçelerin içme suyu kuyularında benzin çıktığını söyleyen Cumhuriyet ve Şirinevler mahallesi sakinlerinin şikayetini dinleyen Vali Ahmet Turhan ve Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Toptancılar Sitesi ile benzinin çıktığı evlerin bahçelerini dolaştı.

Beraberlerinde Bayındırlık Müdürü Mehmet Ali Tunç, TÜPRAŞ Rafineri Müdürü Hadi Elbeyoğlu, TPAO Bölge Müdürü Erdal Coşkun, Sanayi Ticaret Müdürü A. Kadir Ekmen, Şirinevler Mahalle muhtarı Remzi Adsan, Cumhuriyet mahalle muhtarı Zeki Yasak, Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa ile Toptancılar Sitesi Kooperatif Başkanı Hüseyin Kara ve Gıda-Toptancılar Derneği Başkanı Veysi Turan’ı dinleyen Vali Turhan ve Başkan Atalay, 72 toptancı esnafının bulunduğu sitenin dışarıya taşınması için arsa arayışına yöneleceklerini söyledi.

Bazı evlerin bahçelerinde halen saf benzinin çıktığını şaşkınlıkla izleyen Vali Turhan, “Bu benzini satabilirsiniz” diye espri yaptı. Yıllardır oturduğu Cumhuriyet mahallesinde evinin bahçesindeki içme suyu kuyusunda benzinin çıktığını belirten M. Salih Özgül, “Bakın sudan çok şişede benzin var. Bu benzin rafineriden değil de nereden çıkıyor? Benzin kokusundan evim akaryakıt istasyonu gibi oldu” dedi.

YAKIT BİRİKMİŞ BORULARDAN ÇIKABİLİR

TÜPRAŞ Batman Rafineri Müdürü Hadi Elbeyoğlu, rafinerinin iki boru hattının kapalı olduğunu anımsatması üzerine Vali Ahmet Turhan, “TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesinin ardından kesinlikle eski borulardan sızıntı önlenmiştir. 5.5 yıl önce yaşanan olayda tatsız hatıralarınız var. Artık buradan çıkın. Daha modern bir site için Hazineden size yer verelim. Kısa vadede can ve mal güvenliğiniz için gerekli araştırmalar yapılacak. Toprak altındaki benzin için gerekli tahlil yapılacak. Önce can ve mal güvenliği. Diğer çalışmaları sonradan yapacağız. Açılan kuyularda da baca temizleme işlemleri hızlandırılacak” dedi.

Belediye Başkanı Nejdet Atalay da, 5.5 yıl önce yaşanan olayda tekrar başa dönmek istemediklerini belirtti. Uygun arazi bulunduğu takdirde site esnafının rafineri dibindeki eski siteyi boşaltmasının kenti rahatlatacağını ifade eden Atalay, “Bu sızıntının yıllar önce TÜPRAŞ kaynaklı olduğu biliniyor. Ancak eski iki boru hattı devre dışı kalmış. Bir de yargı süreci var. Geçmişe yönelik bu yakıtın bir hikayesi var. Bu bizi ilgilendirmiyor. Yeni çözüm yolu bulmak zorundayız. Sorunu da diğer kurumlarla birlikte çözeceğiz” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!