Deprem Dede trenden indi

Güncelleme Tarihi:

Deprem Dede trenden indi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2009 00:00

Adanalı çocuklar, Hürriyet Treni’nde seminer veren Profesör Ahmet Mete Işıkara’ya yoğun ilgi gösterip büyük bir merakla dinlediler.

HÜRRİYET Treni Adana’nın tarihi garında Belediye Bandosu ve halkoyunları gösterileriyle karşılandı. Treni görmek isteyenler, sabahın erken saatlerinde gara akın etti. Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz, İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, TCDD 6’ncı Bölge Müdürü Hasan Tahsin Köprülü, Demir Yol- İş Sendikası Adana Şube Başkanı Kemal Bahalı Akay, Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necati Sultan, trene ellerinde çiçeklerle geldi.

Haklar ortak değerimiz

Vali Yardımcısı Deniz, Hürriyet Treni’nin işlediği insan hakları ve özgürlükler gibi temaların herkesin ortak değeri olduğunu belirterek, “Valilik olarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla bu değerleri daha ileriye götürmek, olması gereken seviyeye yükseltmek için çalışıyoruz. Bu projeyi, trene olan sevgiyi de tekrar gençlerimize, çocuklarımıza aşılıyor. Bu projeyi ortaya koyan, uygulayan Hürriyet ailesine çok teşekkür ederim” dedi. Milli Eğitim Müdürü Büyükfırat da eğitime gerekli önemin verilmesi konusunda Hürriyet’in bu projesini çok önemsediğini kaydetti. “Deprem geçici, hayat kalıcı: Sürdürülebilir Yaşam Hakkı” sloganıyla Hürriyet Treni’nde seminer veren Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) gönüllüsü ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eski Başkanı Prof Dr. Ahmet Mete Işıkara da çocuklardan yoğun ilgi gördü. Çocuklar, Deprem Dede lakabıyla tanınan Işıkara ile fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarıştı.

HÜRRİYETÇİLER TOPLANTISI

Hürriyet Gazetesi, trenin ziyaret ettiği şehirlerde başbayileri ve son satıcılarıyla toplantılar yapmaya devam ediyor. Mersin bölge başbayii ve son satıcıları, bilgilendirme ve sohbet toplantısından sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.

Emel ARMUTÇU: Deprem sigortası günde bir ekmekten daha ucuz

HER ne kadar uzmanlığı deprem gibi ürkütücü bir konuda da olsa Profesör Ahmet Mete Işıkara dün Adana’da trenimize renk kattı. Çünkü başta çocuklar olmak üzere Adanalılar onu bir popstar gibi karşıladılar; fotoğraf çektirmek, elini tutmak için etrafını sardılar. Semineri saat birde başlayacak olan hoca da bu ilgiyi anında bilgiye dönüştürme çabasına girdi. Bir ara etrafına bakınıp “Hadi bir vagon ayarlayın da bulmuşken şimdiden anlatmaya başlayayım” diyordu.

Yasası çıksın artık

Işıkara sabah şehrin mülki erkânıyla Konferans Vagonu’ndan yaptığımız sohbette başlamıştı aslında bilgilendirmeye. O şimdi bir DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) gönülllüsü. 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü’ne müdür olduktan bir yıl sonra gerçekleşen Erzincan Depremi’nden bu yana, merhum Vali Recep Yazıcıoğlu ile birlikte bu sigortanın gerekliliğini anlattıklarını söylüyor: “Yıllarca dilimizde tüy bitti; devlet artık babalık yapmasın, diye. Büyük bir deprem olduğunda altında kalır, dedik. Nitekim 1999’da oldu.”
Işıkara’ya göre, geri getirilemeyecek ölüler bir yana, 25 milyar dolara yakın zarar, hepimizin cebinden çıktı. “Telefonlarımıza yüzde 25 vergi o zaman konmuştu, kalktı mı şimdi, hâlâ var. Ve daha pek çok vergi. İşte o yüzden diyoruz ki zorunlu deprem sigortanızı yatırın, üstelik öyle ucuz ki, günde bir ekmek parası bile değil!”
Türkiye genelinde Zorunlu Deprem Sigortalıların oranı yüzde 26 gibi düşük bir düzeyde; onlar da tapu işlemlerinde mecburi oldukları için yaptıranlar. Bunun dışında deprem sigortası bilinci tam oluşmamış durumda. Işıkara bunun bir nedeninin de, sigortanın henüz Kanun Hükmünde Kararname olmasından, henüz yasalaşmamasından kaynaklandığını ekliyor. Yasalaşsa yaptırımı olacak.

Güvenli evde oturma hakkı

Sigortanın genelde yüzde 26’yken, sık sık deprem felaketi yaşayan Adana’da yüzde 15 düzeyinde kalmasını da eleştiriyor DASK’lılar. Zaten o yüzden Hürriyet Treni’ndeler, amaçları bu bilinci arttırmak. Arabalarını olduğu gibi evlerini de sigortalı yapma bilincine sahip insanlar, gelecekte “güvenli evlerde oturma” bilincine de sahip olacak bu projeler sayesinde...
Işıkara işi biliyor; seminerinde daha çok çocuklara sesleniyor, hem anne babalarını ikna etsinler, hem de geleceğin daha bilinçli anne babaları olsunlar diye: “Deprem öncesinde ve sonrasında sergileyeceğiniz doğru davranışlarla ciddi hasar görmüş bir binadan canlı çıkabilirsiniz. Ancak depremden sonra evinizin gördüğü zararı tek başınıza yüklenemezsiniz. Bugün günde bir ekmekten daha az para ödeyerek yaptırabileceğiniz zorunlu deprem sigortası, hasar gören evinizin masraflarını karşılayarak depremden sonra hayata yeniden başlamanızı kolaylaştırır.”
Hürriyet Hakkımızdır Treni de onu destekliyor. “Unutmayın” diyor: “Deprem geçecek, hayat devam edecek.”

Bugün KONYA yarın KARAMAN’dayız
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!