3 bin yıllık höyük izine rastlandı

Güncelleme Tarihi:

3 bin yıllık höyük izine rastlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2009 16:54

MARDİN'in Kızıltepe İlçesi'ne bağlı Sürekli Köyü'nde yapılan kanalizasyon çalışması sırasında kepçeye küp içinde altının takılması üzerine bölgede kazılarda 3 küp içinde bulunan altınlar, Mardin Müzesi'nde tek tek restoratörden geçirilmeye başlandı.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, bulunan kültür varlıklarının bir gömü görüntüsünü verdiğini söyledi. Arkeolog Nizamettin Orhan, kazılar sırasında 3 bin yıllık bir höyüğün izine rastladıklarını söyledi.

Kızıltepe'nin Sürekli Köyü'nde geçen cumartesi günü yapılan kanalizasyon çalışmaları sırasında kazı yapan kepçenin bir küp içerisinde bulunan altınları toprak üstüne çıkarması üzerine, jandarma olaya el koyarken Müze Müdürlüğü kazılara başladı. Devam eden kazılar kapsamında çıkarılan 3 küp içinde altın, gümüş ve bronz takı ve sikkeler bulundu. Müze Müdürü Nihat Erdoğan ilk etapta ele geçen altın, gümüş ve bronzdan oluşan sikke ve ziynet eşyalarının bir kadına ait olabileceği olasılığı üzerinde durduklarını, kazı devam ettikçe ulaştıkları kültür varlıklarının bir gömü görüntüsünü verdiğini söyledi. Bulunan kültürel varlıkların Mardin Müzesi'nde koruma altına alındığını belirten Erdoğan, altın, gümüş ve bronz malzemelerin tek tek restoratörden geçirildiğini, kazıların genişletileceğini söyledi.

3 BİN YILLIK HÖYÜK İZİNE RASTLANDI

Kazı çalışmasını sürdüren arkeologlardan Nizamettin Orhan, bu bölgede duvar kalıntıları ile M.Ö. 3 bin yılına ait höyük izine rastladıklarını bildirdi. Orhan, şöyle konuştu:
“4 günden beri yaptığımız çalışmalar sonunda bulduğumuz 3 küp içerisinde 104 tanesi altın sikke olmak üzere, 300 parça gümüş ve bronz sikke, boncuk, bilezik ve ziynet eşyasından oluşan kültür varlıklarına ulaştık. İlk gün kanalizasyon kazısında bulunan küp içindeki altın ve gümüş sikke ve takıların yanı sıra, ertesi gün devam eden kazılarda iki küçük toprak küpe daha ulaştık. Kazılarımızda rastladığımız duvarın bir eve ait olduğu ve ev sahibinin şahsi ziynet eşyası ve mal varlığını duvar arasına avuç içi büyüklüğündeki toprak küplerde saklamış olabileceği ihtimali üzerinde duruyoruz. Duvar etrafında kazılarımızı genişleterek alanın niteliğini anlamaya çalışıyoruz. Bu kazılarımız iki hafta daha devam edecek. Burayı sit alanı yapmak için çalışmalarımızı devam ediyoruz.”

Orhan, kazıda bulunan küplerdeki altın ve gümüş sikkelerinin Bizans, İlhanlılar ve Eyyübiler dönemine ait olduğunu ekledi. Kültür varlıklarını müze bünyesindeki laboratuarda güvenlik görevlisi kontrolünde inceleyerek restorasyondan geçiren restoratör- konservatör Vural Züngor ise, 700-1000 yıllık altın sikkelerin hiçbir zarar görmediğini ancak gümüş sikkelerin oksitlenmeden dolayı hafif zarar gördüğünü söyledi. Züngör, bulunan gümüş muskalıkların içindeki kağıt parçaların toprak haline geldiğini belirtti.

JANDARMA ÇEVREDE KUŞ UÇURTMUYOR

Sürekli Köyü'ndeki kazı çevresinde geniş önlem alan jandarma kuş uçurtmuyor. Çevre köylerden gelen meraklıları ve köylüleri jandarma ekipleri kazı alanına yaklaştırmıyor. Kazıların 2 hafta daha devam edeceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!