İBB'den 'servis taşımacılığı' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

İBBden servis taşımacılığı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2009 18:10

İBB 2009-2010 eğitim öğretim yılının başlamasının ardından servis taşımacılığına ilişkin bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

İşte o açıklama:

2009–2010 yılı eğitim ve öğretim yılının başlaması birlikte İstanbul ilinde yapılan servis taşımacılığının mevcut durumu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacından dolayı aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur:   

  * İstanbul’da yaklaşık 50.000 servis aracı bulunmaktadır. Ulaşım Daire Başkanlığı Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 2008 yılında 45.420 adet, 2009 yılında ise şu ana kadar 31.000 adet servis aracı ruhsatlandırılmıştır.

* Servis araçları İstanbul Büyükşehir Belediyesi  Ulaşım Daire Başkanlığı Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü servis araçları yönergesi kapsamında Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden aldıkları Güzergâh kullanım izin belgeleri ile taşımacılık yapmaktadırlar.

* Araçlar İstanbul Büyükşehir Belediyesitrafik zabıta, İl emniyet trafik, Jandarma trafik birimlerince denetlenmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Birimlerince servis taşımacılığı yönetmeliğine göre servis araçlarına yönelik 2008 yılında 3824 2009 yılında şu ana kadar 2187 adet denetim gerçekleştirilmiştir.Araçlar şoför mesleki yeterlilik, teknik özellikler, güzergâh izin belgeleri olup olmaması gibi kriterlere göre denetlenmektedir.

* Mevcut sistemde öğrenci servis taşımacılığı yapılması için sürücü ve rehber personelden istenen kriterler şunlardır; sabıka kaydı, sürücü ceza puan dökümü, lise diploması (rehber için), istenmektedir. Araç sahibi, şoför ve ilköğretim okulu servislerinde görev yapan rehber personelin kayıtları tutulmaktadır.

* İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı servis araçları yönergesi kapsamında servis araçları için yaş sınırı okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları on yaşından küçük olmalıdır (on yaş dâhil). Taşıtların yaşı fabrika imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanır. Öğrenci servisleri için 0–10 (10 yaş dâhil), diğer servisler için 31.12.2008 den itibaren )  15+4 yaş sınırı olacaktır.

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi servis araçlarına standart getirmiştir. İstanbul trafiğinin özelliği, güvenli hızlı taşımacılık için alınan kararlar uygulanmaktadır.

* 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na göre Büyükşehir ulaşım ana planını yapmak veya yaptırmak ve uygulamak; ulaşım ve toplu taşıma hizmetlerini planlamak ve koordinasyonu sağlamak; kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergahlarını belirlemek;  Büyükşehir Belediyesi’nin görevleri arasındadır.

Aynı kanunun  9. maddesine göre “Ulaşım koordinasyon merkezi tarafından toplu taşıma ile ilgili alınan kararlar, belediyeler ve bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgililer için bağlayıcıdır.”Belediye Kanunu ve diğer ilgili Kanunların bu kanuna aykırı olmayan hükümlerinin ilgisine göre büyükşehir, büyükşehir ilçe ve ilk kademe belediyeleri hakkında da uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

* Ulaştırma Bakanlığı’nın servis araçları ile ilgili hazırlamış olduğu Yönetmelik hükümlerine göre servis araçlarının yaşının maksimum 20 yıl olabileceği kabul edilmiştir.

Ulaştırma Bakanlığı’nın söz konusu Yönetmeliği tüm ülke sathı için kabul edilen genel bir düzenleme niteliğindedir.

* Oysa yukarıda anılan belediye mevzuatı hükümleri uyarınca İstanbul’da ulaşım konusunda UKOME tek yetkili kurudur.

* İstanbul’un nüfusu, yoğunluğu, araç ve insan sayısının fazlalığı; ulaşım yönünden de sağlıklı kent düzeninin temini ve tesisi, emniyetli, konforlu, kaliteli ulaşım hizmetlerinin sağlanması noktasında İstanbul açısından farklı bir düzenleme yapılmasını gerekli kılmaktadır.

* UKOME’nin servis araçlarına ilişkin yönetmeliği’nde servis araçlarının yaşının maksimum 10 yıl olabileceği kurala bağlanmıştır.

* Mevzuatımıza göre, Ulaştırma Bakanlığı’nın servis araçlarına ilişkin Yönetmeliği ile UKOME’nin servis araçlarına ilişkin Yönetmeliği’nin servis araçlarına ilişkin bu farklı düzenlemeleri karşısında mevzuatımızda İstanbul için özel yetkili kuruluş olarak kabul edilen UKOME’nin kabul ettiği kuralın uygulanması gerektiği düşünülmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!