Diyarbakır'da 341 kadın sığınma evine başvurdu

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda 341 kadın sığınma evine başvurdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2009 16:39

DİYARBAKIR Sosyal Hizmetler Müdürü Oktay Taş, 2005 yılında kurulan Kadın Sığınma Evi'ne çeşitli nedenlerle şimdiye kadar 341 kadının başvurduğunu, bunlardan 215'inin aile içi şidete maruz kaldığını söyledi. Taş, 25 kadının can güvenliklerinin bulunmaması nedeniyle başka illere nakiledildiğini kaydetti.

Diyarbakır’da 4 yıl önce Sosyal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde kurulan Kadın Sığınma Evi'ne geçen süre içerisinde 341 kadın başvurdu. Sosyal Hizmetler Müdürü Oktay Taş, aile içi psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmış veya gidecek yeri olmayan kadınların çocukları ile beraber sorunları çözülünceye kadar barındırdıklarını söyledi. Merkeze gelen kadınlara çeşitli merkezi eğitim kursları verildiğini anlatan Taş “Kadınların ihtiyaçlarına göre, örneğin okuma- yazma bilmiyorsa buna ilişkin kurslar açılıyor. Çeşitli meslek edindirme kurslarına yönlendiriyoruz. Kalış süreleri sınırlı olduğu için bu tür hizmetleri çok fazla sağlıklı olarak veremiyoruz. Özel vakalar hariç kadınların kalış süresi genelde 1 hafta, 10 günü geçmiyor” dedi. Başvuranların 18 yaşından büyük olduğunu ve kadınların kendi iradeleri ile ayrılabileceklerini söyleyen Taş, şöyle devam etti:
“Hayati riski olan kadınlar için yaptığımız ilk işlem öncelikle can güvenlikleri açısından onları bu ortamdan uzaklaştırmak. Tüm işlemler gizli yapılıyor. Diğer illerdeki kadın konukevlerine nakilleri sağlanıyor. Başvuruda bulunan kadınlardan 215'i aile içi şiddete maruz kalıp gidecek yeri olmadığı, 24'ü cinsel istismar sonucu güvenlik tehdidi altına olduğu, 102'si ise, terk edilme sonucu gidecek yeri olamadığı için konukevinde barındırıldı. 118 kadının ailesi ile sorunu çözümlendi. 89’nun eşi ile arasındaki probleminin çözülerek eşine dönmesi sağlandı. 25’i can güvenliği tehdidi nedeniyle başka illere sevk edildi. 16 kadın işe yerleştirildi, 47'si kendi isteğiyle konukevinden ayrıldı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!