Kültür merkezine Kürt şairin adı verildi

Güncelleme Tarihi:

Kültür merkezine Kürt şairin adı verildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2009 15:36

Diyarbakır’da DTP’li Kayapınar Belediyesi yaptırdığı kültür merkezine kaymakamlığın kararını beklemeden ünlü Kürt şair Cegerxwin'in adını verdi.

Haberin Devamı

DTP’li Kayapınar Belediyesi, Dicle Kent Bulvarı üzerinde yaptırdığı gençlik, kültür ve sanat merkezine Belediye Meclisi’nin Şubat ayında aldığı kararla ünlü Kürt şair Cegerxwin’in adınının verilmesini kararlaştırıp onaylanması için Kayapınar Kaymakamlığı’na gönderildi. Daha önce belediyenin parklara Kürtçe isim vermesi

CEGERXWİN KİMDİR?

Cegerxwin, asıl adı ile Şehmusê Hesen 1903 yılında Mardin’de dünyaya geldi. 1918-1920 yıllarında demiryollarında çalıştı. 1920 yılında Medresede okumak için Diyarbakır’a geldi. Daha sonra imamlık yaptı.

Cegerxwin’un, şiirleri ‘Hawar (İmdat)’, ‘Ronahi (Aydınlık)’ ve ‘Roja Nû (Yeni gün)’ dergilerinde yayınlandıktan sonra Türkiye’de aranmaya başlandı ve Suriye’ye geçti. 1949’dan sonra Suriyeli komünistler ile çalıştı. Bu sırada bir çok kere tutuklanıp işkence gördü. Komünistler ile ilişkisini kestikten sonra Cegerxwin arkadaşları ile birlikte, ‘Azadi’ örgütünü kurdu. 1959 yılında KDP ile birleştiler. Mustafa Barzani’nin Sovyetlerden Irak’a dönmesi ile Bağdat’ta Kürtçe ders verilmesi için gönderildi. Cegerxwin 1973 yılında Suriye hükümetinin baskısından dolayı Lübnan’a gidip 1975 yılına kadar orada kaldı. 1979 yılında Cegerxwin İsveç’e gitti. Kürt şair Cegerxwin, 22 Ekim 1984 yılında 82 yaşında iken İsveç’in başkenti Stockholm’de öldü. 11 Kasım 1984’de Suriye’nin Kamışlı kentinde evinin bahçesine gömüldü.

kararlarını kabul etmeyerek geri gönderen kaymakamlık, Kürt şairin adının merkeze verilip verilmemesini konusunda bir işlem yapmadı. Olumlu ya da olumsuz çıkacak bir kararı bekleyen belediye, 6 aydır bir sonuç çıkmayınca geçen hafta merkeze ‘Kayapınar Belediyesi Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’ yazısını astı.

Haberin Devamı

‘KÜRT AÇILIMINA UYGUN BİR KARAR BEKLİYORUZ’
Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı Sabahattin Dinç, Meclis kararının kaymakamlıkta 6 aydır beklediğini belirterek, “Bize şu ana kadar kararın onaylandığına ya da reddedildiğine dair bir yazı gelmedi. Emniyet teşkilatının Kürtçe bilen polis istihdam ettiği ve Kürt açılımının tartışıldığı bu günlerde biz de sayın kaymakamdan Kürt açılımının ruhuna uygun bir karar bekliyoruz. Daha önce Kürtçe park isimleri ile ilgili kararlar onaylanmayarak geri gönderilmişti. Ama şimdi bu önemli süreçte bu kararın onaylanmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kayapınar Kaymakamlığı, daha önce belediye tarafından parklara verilmek istenen Rojna, Şilan ve Rojda isimlerinin Anayasa’nın 3’üncü maddesinde yer alan Türkiye Devleti’nin dilinin Türkçe olduğu hükmüne, ayrıca adres ve numaralamaya ilişkin yönetmeliğin 24’üncü maddesine uygun olmadığından onaylamamıştı. Bunun üzerine belediye ise, parklara tabelalar asıp isim yerine ..... koyarak altınada, ‘Bu parka Kayapınar Belediye Meclisi’nin 07.11.2008 tarih ve 160 nolu kararıyla Şilan adı verilmiş olup Diyarbakır ili Kayapınar İlçe Kaymakamlığı’nın 19.11.2008 tarih ve 212 nolu kararıyla bu isim reddedilmiştir’ diye yazmıştı.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!