3 bin 800 yıllık insan iskeleti bulundu

Güncelleme Tarihi:

3 bin 800 yıllık insan iskeleti bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2009 16:20

KÜTAHYA'daki Seyitömer Linyit Kömür İşletmeleri arazisi üzerinde bulunan Seyitömer Höyüğü'nde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında 3 bin 800 yıl öncesine ait olduğu belirtilen bir insan iskeleti ile yanmış kumaş parçaları bulundu.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Bölümü ve kazı başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, höyükteki kazı çalışmalarını Orta Tunç Çağı'na ait tabakada sürdürdüklerini belirtti. Tabakada 20 fırın belirlediklerini anlatan Prof. Dr. Bilgen, Orta Tunç Çağı döneminde insanların seramik, dokuma ve madencilik işleriyle uğraştıklarını söyledi. Prof. Dr. Bilgen, “Kazı çalışmasında son olarak bir insan iskeleti ile yanına yanmış kumaş parçasına rastladık. Bunların 3 bin 800 yıl öncesi döneme ait olduğunu sanıyoruz” dedi.

Yaklaşık bir ay kadar önce de Seyitömer Höyüğü'nün Orta Tunç Çağı tabakasında yapılan kazı çalışmalarında bulunan 6 insan iskeletinin kafataslarında kavrulmuş ve yanmış beyin kalıntılarına rastlanmıştı.

Prof. Dr. Nejat Bilgen, Seyitömer Linyitleri İşletmesi arazisindeki kazılara Eskişehir Arkeoloji Müzesi tarafından 1989 yılında başlanıldığını söyledi. Kazıların 1990- 1995 yılları arasında Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü'nce yürütüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Bilgen daha sonra çalışmalara 11 yıl ara verildiğini belirtti. DPÜ olarak bu höyükteki kazı çalışmalarına 2006 yılında başladıklarını anlatan Prof. Dr. Nejat Bilgen şöyle konuştu:

“Höyük birinci derece arkeolojik sit alanı olduğundan, Seyitömer Linyitleri'nin buranın altındaki yaklaşık 12 milyon tonluk kömür rezervini değerlendirmek için kazıların tamamlanmasını bekliyor. 30 metre yüksekliğindeki höyükte 12 öğretim elamanı ile 20 öğrenci çalışma yapıyor. Kazılarda ortaya çıkardığımız eserleri muhafaza altına alıyoruz. Katmanları yukarıdan alarak bu höyüğü sıfırlamaya çalışıyoruz. Katlarda Roma, orta tunç ve erken tunç çağları dönemlerine ait kalıtılar bulduk. Bulgulara göre burada daha önce de bilinen seramiğin en yoğun şekilde bol miktarda kalıpla üretildiği bir sanayi kentinden söz etmek mümkün. Bol miktarda seramik üretildiği, çini işleme sanatının çok eski bir meslek olduğunu gösteren bulgulara sahibiz. Burada bulunan bulguların fazla oluşu sebebiyle, arkeoloji müzesinin desteği ile üniversitemizde bir müze kurma çalışmaları sürdürüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!