Malazgirt Belediye Başkanı Kurtuluş Günü'nde konuşamadı

Güncelleme Tarihi:

Malazgirt Belediye Başkanı Kurtuluş Gününde konuşamadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2009 13:19

Malazgirt Zaferi'nin 938. yıldönümü törenlerinde Muş'un Malazgirt İlçesi Belediye Başkanı DTP'li Mehmet Nuri Balcı 'konuşması uygun bulunmadığı' için konuşturulmadı. Balcı ve DTP'li Milletvekili Nuri Yaman, konuyu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Vali Erdoğan Bektaş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Burhanettin Aktı'nın oturduğu protokole taşıdılar. Sonuç alamayan DTP'liler törenleri izlemeden ayrıldılar.

Haberin Devamı

BAŞKAN KONUŞTURULMADI - Foto Galeri

Türklere Anadolu kapılarını açan Malazgirt Zaferinin 938’inci yıldönümü töreninde DTP’li Malazgirt Belediye Başkanı Mehmet Nuri Balcı’nın uygun bulunmayan konuşmasında, Alparslan’ın “Eğer 20 bin Kürt süvarisi olmasaydı ben bu savaşı kazanamazdım” sözüne yer verdiği ortaya çıktı. Başkan Balcı konuşmasına izin verilseydi her kesimi kapsayacak ayırımsız bir genel affın ilan edilmesi ve sivil bir anayasa isteyecekti.

KONUŞMASI UYGUN BULUNMADI

Malazgirt Zaferi’nin 938’inci yıldönümü nedeniyle Zafer Anıtı’nda dün saat 15.00’de yapılan törenlere DTP’lilerin protestosu damgasını vurdu. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Burhanettin Aktı, Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Muş Milletvekilleri Medeni Yılmaz ile Seracettin Karayağız, Muş Belediye Başkan Vekili Deniz Memiş, Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nihat İnanç’ın hazır bulunduğu törenlerde Başkan Balcı’ya uygulanan sansür tartışıldı. Kaymakam Bilal Yavaş’ın “Konuşmanız uygun bulunmadı” demesi üzerine Malazgirt Belediye Başkanı Balcı, DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman ile birlikte Vali Bektaş ve Devlet Bakanı Çağlayan’a sorunu anlattılar ancak konuşma izni verilmeyince tören alanını terkettiler.

Haberin Devamı

İZİN VERİLSEYDİ ŞUNLARI SÖYLEYECEKTİ

Belediye Başkanı 62 yaşındaki Mehmet Nuri Balcı, 25 yıl öğretmenlik ve yöneticilik yaptıktan sonra 1994’de emekli olduğunu bildirdi. Evli ve 6 çocuk babası olan Balcı, son yerel seçimlerde DTP’den Belediye Başkanı seçildiğini, kendisinden önceki eski başkanların Malazgirt Zaferi'nin yıldönümlerinde konuşma yaptığına işaret etti.

Balcı, eğer izin verilseydi törende şu görüşlerini savunacaktı:

“Türklere Anadolu’nun kapılarını açıldığı yer olan Malazgirt, Romen Diyojen komutasındaki 200 bin kişilik Bizans ordusu ile Sultan Alparslan komutasındaki 50 bin kişilik Selçuklu ordusu arasında geçen büyük bir meydan savaşına tanıklık etmiştir. Alparslan’ın ‘Eğer 20 bin Kürt süvarisi olmasaydı ben bu savaşı kazanamazdım’ sözü bu topraklarda kardeşliğe ve sadakata verilen önemi en iyi şekilde açıklamaktadır. Aynı kardeşlik ve sadakat Kurtuluş Savaşı’nda da gösterilmiştir. Mustafa Kemal’in omuz omuza çarpışan bu iki kardeş halka müteşekkir olduğu bir çok konuşmasıyla tarihe kaydedilmiştir.

Haberin Devamı

AÇILIMA MUHALEFET EDENLERE ELEŞTİRİ

Demoktatik açılım ile birlikte hak ve özgürlüklerin serbest kalması gerektiği tartışmalarının yapıldığı bu günlerde barış, kardeşlik, demokrasiyi hazmedemeyen bazı muhalif kişi ve partiler, özgürleşme, modernleşme ve uygurlaşmanın önünde büyük bir engel teşkil etmektedirler. ‘Bana benzemeyeni yaşatmam’ zihniyetindeki kişileri bir kez daha Çanakkale’ye, kefensiz ve isimsiz yatan insanları görmeye davet ediyoruz. Unutmayalım ki, orada canını veren insanların yüzde 60’ı Doğu ve Güneydoğu’da yaşayan vatandaşlarımızdı.

GENEL AF VE ANAYASA İSTEĞİ

Barışçıl bir ortamın oluşması için söylem ve demeçlerde daha yapıcı, olumlu ve teşvik edici bir üslup kullanılması, her kesimini kapsayacak ayırımsız bir genel affın ilan edilmesi, çoğulcu, tam demokratik farklılıkları zenginlik olarak gören sivil bir anayasanın yapılması olacaktır. Sonuç olarak, inşallah bu Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı barışa, kardeşliğe ve özgürlüğe vesile olur. Yaşasın barış, yaşasın kardeşlik, yaşasın özgürlük.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!