Oyun sanmış

Güncelleme Tarihi:

Oyun sanmış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2009 11:28

Kahramanmaraş otogarında kaçırılan otobüs olayının altından ilginç bir hikaye çıktı. Çalan çocuk, çeşitli araçları çalarak ve verilen görevleri yerine getirerek puan kazanılan bir bilgisayar oyunundan esinlendiği anlaşıldı. 15 yaşındaki Özer Y., "GTA'daki gibi dolaşıp bırakacaktım" dedi.

BİR YERDEN SONRA GERÇEK SANIYORLAR

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özcankaya, çocuğun gelişimine olumsuz etki yaptığını belirttiği bilgisayar ve internet oyunlarının gelecekte de gerçekle bağlantısı olmayan, her şeyi sanal sanan, zorlamaya gelmeyen, insanlarla ilişki kuramayan, sosyal ilişkileri zayıf, işsiz gençler yetişmesine neden olduğunu bildirdi. Özcankaya, bilgisayar ve internet oyunlarının çocuklarda bağımlılık etkisi yaparak, gelecek hayatlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Bilgisayardan ve internetten doğru anlamda yararlanılmadığını ifade eden Özcankaya, çocukların ve gençlerin zamanlarının büyük bölümünü bilgisayar başında oyun oynayarak geçirmesinin yanlış olduğunu belirtti. Bilgi teknolojisinde yaşanan hızlı gelişimin, çocuklar tarafından yanlış algılandığını ve internetin amacına uygun kullanılmadığını öne süren Özcankaya, şöyle konuştu: ''Bilgisayar, çocuk gelişiminde sağladığı olumlu gelişmelerin yanı sıra olumsuz yönler de sergiliyor. Bilgisayarın başından kalkmayan çocuklar, ya sanal iletişimde ya da oyunlarla vaktini geçiriyor. Çocuklarımız bilgi araştırmak yerine, sanal alemlere dalıyorlar, kendilerini oradaki oyunlara bırakıyorlar. Bu durum çocukların gerçek dünyadan uzaklaşmalarına neden oluyor. Çocuklar sanal dünya ile masallar dünyasında yaşadığını hayal etmeye başlıyor. Gerçekle teması önlenen çocuğun gelişimi de olumsuz oluyor.'' Bilgisayar başında ve internet oyunlarıyla çok zaman geçiren çocuğun, sadece el hareketiyle bir çok şeyin olacağını sanmaya başladığına işaret eden Özcankaya, ''Gerçek hayatta başaramadıklarını sanal alemde yapabildiklerini görüyorlar. Gerçekten kopuyorlar. Çocuk hayallerini bilgisayarda bulabiliyor. Bu da çocuğu bağlıyor. Çocukta bağımlılık oluşuyor'' dedi.

ÖNERİLER
Ailelere de önerilerde bulunan Prof. Dr. Ramazan Özcankaya, yapılacak en güzel işin çocukların bilgisayarlardan uzak tutulması olduğunu savundu. Çocukların ödevlerini internetten yapmalarına karşı olduğunu vurgulayan Özcankaya, çocukların ödev hazırlarken kitapları karıştırmaları gerektiğini bildirdi. Bilgiye kolay ulaşılmamasının çocuklar açısından büyük katkılar sağlayacağını ifade eden Özcankaya, interneti, profesyonel insanların profesyonel çalışmaları için kullanmalarının daha yararlı olacağını belirtti.

Haberin Devamı

İŞTE OTOBÜSÜN KAÇIRILMA ANI - VİDEO

Kahramanmaraş'ta, 15 yaşındaki Özer Y., yolcu otobüsü çalıp, polisin ‘Dur’ ihtarına uymayarak kaçtı. 70 kilometre süren kovalamaca sırasında bir otomobile çarpıp, 2 kişinin yaralanmasına yol açan Özer Y. manevra yapmak istediği sırada yakalanabildi. Mahkemeye sevk edilen ve şizofreni hastası olduğu belirtilen Özer Y. serbest bırakıldı.

Dün 23.30 sıralarında otobüs Terminali’ne gelen Özer Y., ‘Ak Turizm' firmasına ait olan ve peronda yolcu almak için bekleyen Metin Kıraç'a ait 46 F 4006 otobüse bindi. Kontak anahtarı üzerinde olan otobüsün şoför koltuğuna oturan Özer Y., aracı çalıştırıp, trafik kontrolü olmayan terminalin servis kapısı yanındaki kaldırım üzerinden çıktı. Otobüsün çalındığını gören firma görevlilerinin haber vermesi üzerine, kent merkezine doğru giden otobüs polis tarafından takibe alındı. Hasancıklı Köprüsü yakınlarında 30 yaşındaki Feyzullah Terli yönetimindeki otomobile çarparak deviren Özer Y., kazaya aldırmadan yoluna devam etti. Devrilen otomobilin sürücüsü Terli ile yanındaki 22 yaşındaki Cuma Karasu yaralandı. Yaralılar, Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne götürülürken, otobüsü çalan Özer Y., Kahramanmaraş-Andırın Karayolu'na yöneldi. Polisin tabancayla havaya ateş ederek durdurmaya çalıştığı Özer Y., ‘Dur' ihtarına rağmen devam edip, Kahramanmaraş'ın Andırın İlçesi'ne 10 kilometre uzaklıkta yeniden Kahramanmaraş'a döndü. Aracın yönünü Kahramanmaraş'a çevirmek isterken manevra yapamayan Özer Y., uçurum kenarında otobüsü durdurdu.

Yaklaşık 70 kilometre süren sıcak takip sırasında 6 polis ekibini peşine düşüren Özer Y. gözaltına alındı. Üzerinden kimlik çıkmayan, polisteki sorgusunda adını ve soyadını söyleyen Özer Y.'nin babası karakola götürüldü. İfadesinde Bitlisli olduklarını, şizofreni hastası oğlunun dolaşmak üzere evden ayrıldığını, böyle bir şey yapmasına akıl erdiremediklerini söylediği belirtildi.

SERBEST BIRAKILDI

Şizofreni hastası olduğunu belirtilen Özer Y., sorgusundan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Mahkeme, ailesine teslim edilmesine karar verdiği Özer Y.'nin tam teşekküllü bir hastanede tedavi edilmesini de kararlaştırdı.

Bitlis'te oturduğunu ve Kahramanmaraş'a geçici geldiğini bildiren Özer Y., savcılık ifadesinde, otobüsü çalmak istemediğini söyledi. GTA olarak bilinen Grand Theft Auto gibi oyunları çok sevdiğini söyleyen Özer Y., avukatına Oyunlarda çok kullanıyordum. Heveslendim. Amacım çalmak değildi. Biraz sürüp bırakacaktım. Oyundan etkilenen Özer Y.’nin otobüsü kaçırışını ise şöyle anlattı: “Amacım sadece biraz gezmekti. Otobüsün dış kapısının yanındaki acil çıkış kolunu çektiğimde kapı açıldı. Kimse yoktu. Torpido gözünden anahtarını aldım, çalıştırdım. Manevra yaparken bir kişiyi görünce tekrar ileriye sürdüm. Bir banka çarptım. Bank söküldü. Terminalden çıkıp, Adana yönüne gitmek isterken polisleri görünce ters yöne girdim. Beni bir kamyon sıkıştırdı, kurtulmak isterken bir pikaba çarptım. Yolda barikat kurulmuştu. Barikat üstünden geçtim. Kendim durdum, polisler yakaladı. Hırsızlık amacıyla otobüsü almadım.”

JAPONYA'DA YASAKLANMIŞTI

Haberin Devamı

Japonya’da 2005 yılında bazı kent meclisleri, şiddet içermesine rağmen bilgisayar ve konsol dünyasının en fazla satan oyunlarından Grad Theft Auto’nun, çocukları ve gençleri şiddete özendirdiği gerekçesiyle 18 yaşın altındakilere satılmasını yasaklamıştı.





















Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!