Müftülere resmi nikah izni

Güncelleme Tarihi:

Müftülere resmi nikah izni
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2009 17:00

Hükümetle zam pazarlığı için masaya oturan memurlar farklı istekler de gündeme getirdi. Müftülere ‘resmi nikah kıyma’ yetkisi, domuz gribi veya Kırım Kongo'dan ölen sağlık personelinin mirasçılarına tazminat gibi...

Haberin Devamı

Toplu görüşmelerde  bugün pazarlık masasına sendika başkanları oturdu. Dün konfederasyon yönetimlerince yürütülen görüşmelerde önemli bir ilerleme sağlanamazken, bugün sendika başkanları taleplerini kitapçıklar halinde hükümete iletti.

Diyanet ‘resmi nikah kıyma’ yetkisi isterken Sağlık-Sen domuz gribi veya Kırım Kongo gibi bulaşıcı hastalıklardan ölen personelin mirasçılarına tazminat istedi. Ulaşım-Sen askeri işyerlerindeki memurlara da sendikal haklar talep etti. Bem-Bir Sen ise ‘BBG evi’ gibi memurun çalışma odalarındaki kameraların kaldırılmasını; parmak izi veya retina takibiyle işe giriş çıkış uygulamasının son bulmasını istedi.

Aysel ALP YAZIYOR

Haberin Devamı

Talepler içinde en fazla dikkat çeken Diyanet-Sen’in ‘resmi nikah kıyma’ talebi oldu. Çok sayıda vatandaşın düğünden sonra nikah kıydırmak üzere hoca aramak için yollara düştüğünü anlattılar. Bazı kişilerin de yasak olmasına rağmen, resmi nikahtan önce dini nikah kıydırması dolayısıyla kadınların mağdur edildiğine dikkat çektiler. Tüm bu gerekçelerle de il ve ilçe müftüleri ile onların belirleyeceği birkaç müftülük memuruna ‘resmi nikah’ kıyma yetkisi verilmesini istediler.

Diyanet-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bayraktar, resmi nikahtan önce dini nikah kıyılmasının yasak olduğunu ancak vatandaşın bu nedenle çelişkiye düştüğünü söyledi. Bayraktar, “Bakın aslolan devletin kıydığı resmi nikahtır. Kadının haklarını koruyan resmi nikahtır ama vatandaş bunun yanı sıra dini nikah da kıydırmak istiyor. Biz de bu ikilemi ortadan kaldırmak için il ve ilçe müftüleri ile onların belirleyeceği memurlara resmi nikah kıyma yetkisi verilsin istiyoruz” dedi.

Bayraktar, gemi kaptanlarına verilen yetkinin yüzde 99’u Müslüman olan bir halkın Diyanet Başkanlığı memurlarına da verilmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası’nın yenilenmesini istediklerini vurguladı.

Toplu sözleşme hakkı da talep ettiklerini belirten Bayraktar’a grev kararı alınırsa ne olacak, diye sorduk. Bayraktar, “Merak etmeyin hiçbir zaman ne ezanı ne mihrabı boş bırakırız” dedi.

Haberin Devamı

İşte taleplerden bazıları…
Enerji-Sen:
- KİT’lerde çalışan memurlar arasında ortaya çıkan denge tazminatı adaletsizliğinin giderilmesi.
- Sözleşmeli personelle ilgili adaletsizliklerin giderilmesi.
- Yiyecek yardımının genişletilmesi. Günde bir öğün yemek verilmesi veya parasının ödenmesi.
- Giyim yardımının nakit olarak verilerek günün şartlarına göre ayarlanması.
- TKİ, TTK, EÜAŞ ile Eti Madene bağlı Eti Bor’da işçilerle birlikte üretimde çalışan personele üretim teşvik primi verilmesi
- Elektrik KİT’lerinde çalışanlara indirimli elektrik verilmesi

Sağlık-Sen:

- Kamu ve üniversite hastanelerinde uygulanan yüzde 150 olan döner sermaye payının yüzde 250’ye çıkarılsın.
- - Döner sermaye ek ödemeleri emekli keseneğine eklensin.
- Gelir vergisi dilimleri yükselsin, vergi oranları düşürülsün.
- Kırım Kongo, Domuz gribi gibi bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden sağlık personelinin mirasçılarına bir kereye mahsus 10 maaş tazminat ödensin.

Ulaşım-Sen:

Haberin Devamı

- Kamu kurumlarında çalışan özel güvenlik görevlilerine; ceza infaz kurumlarında çalışan kamu görevlileri ile askeri işyerlerinde çalışan sivil memurların yasak kapsamından çıkarılarak sendikal haklardan yararlandırılması.
- Doğum, ölüm, aile, çocuk yardımları yüzde 50 artırılsın.
- Emekli maaşı belirlenme oranı asgari yüzde 80’e çıkarılsın.

Bem-Bir Sen (Belediye ve İl Özel İdare Çalışanları)

- Sivil, demokratik ve insan merkezli bir anayasa hazırlansın.
- Yerel yönetimler bakanlığı kurulsun.
- Kamu görevlilerine siyaset ve ticaret yasağı kaldırılsın.
- Belediye çalışanlarının maaşları zamanında ödensin, uymayanlar hakkında yasal işlem başlatılsın.
- Yerel yönetim çalışanları ürettikleri hizmetten ücretsiz yararlansın.
- Parmak izi veya retina taramasıyla giriş çıkış takibine son verilsin. Özellikle çalışma odalarında kameralı takipten vazgeçilsin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!